KAMUOYU DUYURUSU

05.05.2023 tarihli “Doçent Yaptığınızın Yaptığı Evde Çocuklarınız Ölecek” başlığıyla Fatih Altaylı tarafından kaleme alınan ve Haber Türk’te yayınlanan yazıda, Üniversitemiz aleyhine gerçeklikten uzak birtakım iddialarda bulunulmuştur. Bu nedenle aşağıdaki açıklamanın yapılması zorunluluğu doğmuştur. Bu çerçevede;

1.    Türkiye’deki tüm Üniversitelerde olduğu gibi Üniversitemizde de Tıp, Eczacılık, Diş ve Mimarlık Fakülteleri’nde ilgili alanın tarihi, etiği ve felsefesi konularında dersler verilmekte ve bu alanlarda uzman akademisyenler istihdam edilmektedir. İstanbul Üniversitesi Akademik Yükseltilme ve Atama Yönetmeliği’nde de bu durum açıkça belirtilmiştir. Bahse konu olan kadro, Mimarlık Tarihi alanında açılmıştır. Kadroya atanan aday da zaten Mimarlık Fakültesinin ilgili alanında görev yapan bir öğretim üyesidir.

2.    Kadroya başvuran adayın sözlü sınavı, Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen ulusal jüri tarafından yapılmış ve aday başarılı bulunmuştur.

3.    İlk jüri atamasında yazıda belirtildiği gibi bir durum söz konusu değildir. Jüri üyelerinden birinin raporunu teslim etmeden önce emekli olması ve diğer jüri üyesinin ise alanla ilgili uzmanlığının olmamasını belirtmesi nedeniyle yeniden jüri teşkili hukuki bir zorunluluk haline gelmiştir.

4.    İlgili uzmanın Mimarlık Tarihi konusunda Mimarlık Fakültesinde öğretim üyesi olması, onu mimari projelerde imza sahibi yapmaz. Bu tür projelerde imza sahibi olmanın kriterleri mevzuatta açık bir şekilde belirtilmiştir.

Söz konusu yazı, en hafif tabirle yanlış bilgilendirmeden kaynaklanmıştır. Yazı kaleme alınmadan önce, yazar tarafından Üniversitemiz Rektörlüğü’nden bilginin teyit edilmemiş olması gazetecilik etiğine tetabuk etmemiştir.

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü