İÜ Su Bilimleri Fakültesi'nde Duyusal Analiz Eğitimi Düzenlendi

AB COST Programı tarafından desteklenen WaterTop projesi kapsamında İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi'nde içme sularında ortaya çıkan koku ve tat sorunları ile ilgili Duyusal Analiz Eğitimi düzenlendi.

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reyhan Akçaalan Albay’ın Başkan Yardımcısı olarak yer aldığı Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve 28 Ağustos 2019 da başlayan CA18225 numaralı “İçme suyu Kaynaklarında Tat ve Koku Problemlerinin Erken Teşhisi” başlıklı COST projesi kapsamında İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’nde bir eğitim programı düzenlendi.

17-19 Ekim 2022 tarihleri arasında düzenlenen “Suyun Duyusal Analizine Giriş” isimli eğitime İtalya, Yunanistan, Çekya, İrlanda, Almanya, Fransa, Malta, Sırbistan, Bulgaristan ve Türkiye’in de içinde olduğu 9 ülkeden toplam 30 kişi katıldı. Münih Teknik Üniversitesi Leibniz Food Systems Biology Enstitüsü’nden Dr. Martin Steinhaus, Dr. Veronika Mall, Dr. Andreas Dunkel ile Yunanistan Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (NCSR) Demokritos Enstitüsü’nden Dr. Triantafyllos Kaloudis ve Fakültemizden Dr. Reyhan Akçaalan Albay’ın eğitimci olarak yer aldığı eğitim programı Fakülte Toplantı Salonunda üç gün boyunca yürütüldü. Prof. Dr. Meriç Albay’ın açılışını yaptığı eğitim programında Dr. Reyhan Akçaalan Albay tarafından katılımcılara Üniversitemiz ve Fakültemiz hakkında bilgi verildi.

Eğitim kapsamında katılımcılara tat ve koku duyusu ile ilgili teorik bilgiler verildikten sonra tat ve koku reseptörlerinin çalışma mekanizmaları ile ilgili sunumlar yapıldı. Dünyada yaygın olarak uygulanan duyusal testler anlatılarak söz konusu testler uygulamalı olarak katılımcılara gösterildi. Eğitim çalışmasının son günü içme sularında tat ve koku problemlerine ayrıldı. Bu konuda Tat ve Koku Çemberi detaylı anlatılarak içme suyunda en fazla karşılaşılan tat ve koku problemleri hakkında bilgi verildi ve katılımcılara uygulamalı olarak sudaki tat ve koku farklılıklarını nasıl test edecekleri gösterildi.

Eğitim programı tat ve koku tespiti için gerekli duyusal oda koşulları, duyusal panel oluştururken dikkat edilecek kurallar ve panelist seçimleri ile panelistlerin eğitimi konusunda gerekli bilgilerin verilmesi ile tamamlandı.

Haber: Ömer Mustafa Aytulu

İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü