Fen Fakültesi Öğretim Üyelerinin Projesi TÜBİTAK 1001 Programınca Desteklenmeye Hak Kazandı

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Sevcan Aydın tarafından yürütülen “Topraklardaki Mikroplastik Kirliliğin Giderimine Yönelik Biyoteknolojik Uygulamalarla Tasarlanan Biyoremediasyon Metotlarının Geliştirilmesi” Projesi TÜBİTAK 1001 projeleri kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Proje, İÜ Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mahmut Çalışkan, Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Osman Sönmez, İÜ Fen Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Sevcan Aydın, Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Meral Yurtsever ve Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Veysel Turan ortaklığıyla oluşturuldu.

Biyoremediasyon Uygulamasını Gerçekleştirebilecek Referans Bir Çalışma

Proje, günümüzde tarımsal arazilerdeki yoğun mikroplastik yükün azaltılmasına yönelik biyoteknolojik yaklaşımlar geliştirilmesinin sağlanması, mikroplastik kirliliğin giderilerek biyolojik çeşitlilik ve doğal kaynakların korunması ve torak kaynaklı dirençli patojenlerin yayılmasını önleyerek insan sağlığı ve çevrenin korunmasına fayda sağlama fikrinden yola çıkılarak oluşturuldu. Proje dünyada ve ülkemizde mikroplastik kirliliği içeren tarımsal arazilerin biyoremediasyon uygulamasını gerçekleştirebilecek referans bir çalışma niteliğini taşıyor. Bu bağlamda mikroplastik kirliliğin önlenerek mikrobiyolojik çeşitlilik ve doğal kaynakların korunması amaçlanıyor.

Haber: Ayşe Hilal Ağır