"

FEN FAKÜLTESİ’NDEN PROJE BAŞARILARI

Fen Fakültesi öğretim üyelerinin iki projesi TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı (TÜBİTAK-1001) tarafından 2023 yılı 2. döneminde desteklenmeye uygun bulundu.

Prof. Dr. Serap Öztop Kaptanoğlu'nun TÜBİTAK 1001 Projesi Kabul Edildi

Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Öztop Kaptanoğlu’nun desteklenen “Orlicz Uzaylarının Bazı Geometrik Özelliklerinin s-normlarına Göre İncelenmesi” başlıklı projesinde, elemanları bir ölçü uzayında tanımlı Orlicz uzaylarının geometrisini, literatürde yeni tanımlanan ve kapsayıcı olan s-normları aracılığıyla incelemek ve bu geometrik özellikler arasındaki ilişkilerin elde edilmesi hedeflenmiştir. Bunlar, haklarında az bilgi olan s-normlarına göre Orlicz uzaylarının farklı geometrik yapılarının incelenmesine de temel teşkil edecektir. Proje ekibinde İstanbul Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Rüya Üster , Dr. Arş. Gör. Büşra Arıs, Arş. Gör. Badik Hüseyin Uysal, Arş. Gör. Esra Başar (Yeditepe Üniversitesi),​ Arş. Gör. Şeyma Yaşar (Gebze Teknik Üniversitesi) bulunuyor.

Doç. Dr. Mustafa Bener’in TÜBİTAK-ARDEB 1001 Projesi Kabul Edildi

Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Bener’in desteklenmeye uygun bulunan “Geleneksel CUPRAC Antioksidan Tayin Yönteminin Tablet Formunda Pratik Ölçüm Paketine Dönüştürülmesi ve Bunun Farklı Uygulamaları” başlıklı projesi kapsamında geliştirilecek olan Tablet-CUPRAC yöntemi kullanılarak kapsamlı laboratuvar ortamında gerçekleştirilen antioksidan aktivite ve enzim aktivite tayin yöntemleri çok daha pratik duruma getirilmiş olacaktır. Özellikle kimya, gıda, eczacılık vb. alanlarda çalışan ve antioksidan analizlerinde veya analitik kimya alanında uzmanlaşmamış olsa dahi analizcilerin antioksidan tayinini kolaylıkla yapabileceği ve birim zamandaki analiz sayısını (throughput) arttırabileceği, saha ölçümlerine daha kolay uyarlanabilen bir analiz opsiyonu bu proje ile sunulmuş olacaktır. İlgili tabletler ticari kullanım için de oldukça elverişli bir formda olup kolaylıkla analizcilerin kullanımına arz edilebilecektir. Proje ekibinde araştırmacı olarak Fen Fakültesi Kimya Bölümü Analitik Kimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bener Araştırma Grubundan Dr. Öğr. Üyesi Furkan Burak ŞEN’in yanı sıra, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Kimya Bölümünden Prof. Dr. Reşat APAK ve Doç. Dr. Burcu BEKDEŞER yer alıyor.

"