YÖK Temel Bilimler Programları’nın (TEBİP) İlk Mezuniyet Töreni Gerçekleşti

TEBİP kapsamında İstanbul Üniversitesi’nde açılan fizik, kimya, matematik ve biyoloji programlarından oluşturulan üstün başarı sınıflarında eğitim gören ilk öğrencilerin diploma töreni yapıldı. Tören, İstanbul Üniversitesi Doktora Salonu’nda gerçekleşti. Diploma törenine; İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Alkan, İÜ Fen Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sabriye Perçin Özkorucuklu ve İÜ Genel Sekreter Yardımcısı Figen Cihan katıldı.


Mezuniyet törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren İÜ Fen Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sabriye Perçin Özkorucuklu, “Bugün burada YÖK Temel Bilimlerde Üstün Başarılılar Programı’nın ilk mezuniyet törenini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Değerli mezunlarımız, YÖK Temel Bilimlerde Üstün Başarılılar Programı’nın ilk mezunları olarak aslında bu yıl bir ilki yaşamak zorunda kaldınız. Pandemi nedeniyle üniversite eğitiminizin son 1,5 yılını üniversitenizden, hocalarınızdan ve arkadaşlarınızdan ayrı geçirdiniz. Bu 1,5 yıllık süreçte eğitim her ne kadar uzaktan yapılsa da gerek idari gerekse akademik personel olarak bu süreci bizler yakından takip ettik. Üniversite ve Fakültemiz olarak öğrencilerimizi kendi alanlarında daha iyi yetişebilmeleri ve mağduriyet yaşamamaları için her türlü desteği verme çabası içinde olduk” ifadelerini kullandı.

“Sizleri Bu Yoğun Programı Başarıyla Tamamladığınız İçin Tebrik Ediyorum”

TEBİP programının yoğunluğundan bahseden Fen Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Perçin Özkorucuklu, “Eğitim hayatınızdaki önemli dönüm noktalarında biri olan üniversite eğitiminizi başarıyla tamamladınız. Sizler 4 yıl boyunca bu programda çok yoğun bir programı başarıyla tamamladınız. Biyoloji, fizik, kimya, matematik programlarındaki alan dersleri dışında her dönem her yarıyıl altışar saatlik İngilizce dersleri, edebiyat ve sosyal bilimler dersleri, kendi belirlediğiniz öğretim üyeleri danışmanlığında kişisel projeler dersleri aldınız. Son yıl ise yine programınız oldukça yoğundu çünkü; her öğrencimiz kendi belirlediği öğretim üyesi danışmanlığında lisans tezi hazırladı ve bu lisans tezindeki yaptığınız çalışmalardan şu an sizlerin de yazar olduğu yaklaşık yirmiye yakın bilimsel makale yazıldı. Bunların bir kısmı dergilerde basıldı ve bir kısmı da dergilerde basım aşamasında. Sizleri bu yoğun programı başarıyla tamamladığınız için tebrik ediyorum Bundan sonraki hayatınızda da yapacağınız bütün işlerde bu programda size verilen çağdaş ve üst düzey bilgilerle kısa zamanda kariyer basamaklarını hızla tırmanacak ve önemli başarılar elde edeceğinizi biliyorum” dedi.

Fen Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Perçin Özkorucuklu sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Bu programın mimarı eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’a, programın başından beri sonsuz yardım ve desteklerini gördüğümüz Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Ak’ a, Rektör Yardımcılarımıza ve sağlık problemleri nedeniyle aramızda bulunamayan TEBİP Koordinatörümüz Prof. Dr. Nihat Berker’e şahsım ve mezunlarımız adına teşekkürleri bir borç biliyorum. Ayrıca programın açıldığı ilk günden itibaren, tek tek öğrencilerimizle ilgilenen Fen Fakültesi eski dekanımız Prof. Dr. Yeşim Öktem’e ve COVID olması sebebiyle şu an aramızda olamayan Fen Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Tahsin Ak’a da ayrıca teşekkür ediyorum.”

“Fen Fakültemiz Yıllara Değin Tecrübesiyle, Geniş Akademik Kadrosu ve Ne Yaptığını Bilen Yöneticileriyle Bu Mutluluğa Sahip Çıktı”

Bir diğer açılış konuşması için söz alan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Sayın Rektör yardımcım, kıymetli üniversitemiz Genel Sekreter Yardımcısı, kıymetli Dekanım ve bu programın değerli hocaları ve bu programın olmazsa olmazı sevgili gençler ve tabii ki bu gençleri bize hazırlayan kıymetli aileleri hepinizi bu güzel günün heyecanıyla gururla selamlamak istiyorum. Bugün bir güzelliği yaşıyoruz ama bu güzellik kendiliğinden oluşmadı ve bunun başlamasında en önemli fikir babası olan önceki YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Yekta Saraç’ı minnetle yad etmek istiyorum. Çünkü hocamızın fikri istikametinde bu program gelişti. Sonrasında iki üniversite rektörü olarak bizlere konuyu açtı ve diğer üniversitemiz pek istekli olmadı. Fakat biz o toplantıda, Yeşim hocamızla birlikte bunu kurgulayabiliriz, yapabiliriz dedik. Bizim Fen Fakültemiz yıllara değin tecrübesiyle, geniş akademik kadrosu ve ne yaptığını bilen yöneticileriyle bu mutluluğa sahip çıktı ve bunu yürütebileceğini gösterdi” dedi.

Prof. Dr. Mahmut Ak, “Bu program bir ihtiyaçtı ve Temel Bilimler Türkiye’de çok tercih edilmeyen ve diğer meslekleri besleme görevini yerine getiremeyecek durumda olan, ülkede adına da bir zafiyet alanı olarak tanımlanmıştı. Halbuki YÖK Başkanımızın öngörüsüyle fizik, kimya, matematik alanlarında gönüllü gençleri, istekli gençleri nasıl bir araya getirebiliriz sorusunun cevapları arandı. Bu çalışmaların sonucunda büyük emeklerle ve özenle yetiştirdiğiniz bu gençlerimizi gönülden tebrik ediyorum. Mezun olan öğrencilerimizin bu aşamaya gelmesinde çok büyük katkıları olan siz değerli anne ve babalarına ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Haber: Sevda Özdemir, Barkın Kılıç, Vafa Mammadova
Fotoğraf: Başar Uzun, Kardelen Zümrüt Gümüş
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü


Öne Çıkan Haberler

SCOPUS Türkiyat dergi

Türkiyat Mecmuası (Journal Of Turkology) Scopus Atıf Veritabanı Tarafından Taranmaya Başlandı

URAP sıralama

İÜ Diş Hekimliği Fakültesi URAP Dünya Alan Sıralaması'nda İlk 200’de Yer Aldı

dilmerkezi kurs

İÜ Dil Merkezi Yüz Yüze / Online Yabancı Dil Kurs Kayıtları Başladı

anadolumektebi panel

Anadolu Mektebi “Gönül Köprüsü İstanbul” Programı Düzenlendi

ingilizce eğitim dilmerkezi

Online İngilizce YDS/YÖKDİL Programı Başlıyor

dişhekimliği başarı

İÜ Diş Hekimliği Shanghai Ranking 2021 GRAS Sıralaması'nda Başarısıyla Öne Çıktı