YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’a “Türk Fizik Derneği 2018 Yılı Özel Onur Ödülü” Takdim Edildi

YÖK başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’a YÖK tarafından başlatılan ve İstanbul Üniversitesi’nde açılan “YÖK-TEBİP Üstün Başarı Sınıfları”nın açılması ve başarılı öğrencilerin Türkiye’ye bilim insanı olarak kazandırılması amacı ile yapılan çalışmalarından ötürü “Türk Fizik Derneği Özel Onur Ödülü” verildi.


Türk Fizik Derneği’nin 1950 yılında İstanbul Çemberlitaş’ta Cahit Arf, Fahir Yeniçay ve onlar gibi ülkemizin en önemli bilim insanları tarafından kurulduğunu belirten Prof. Dr. Akkuş, “Türk Fizik Derneği kamu yararına kurulmuş bilimsel bir dernektir ve Türkiye’nin en güçlü sivil toplum kuruluşlarındandır. Amacı tamamen bilimsel olarak Türkiye’nin gelişimine katkı sağlamaktır. Türk Fizik Derneği çok sayıda ödül vermektedir. Bu ödüller arasında Prof. Dr. Engin Arık Ödülü, Şevket Erk Genç Bilim İnsanı Ödül’ü, Özgen Berkol Doğan En İyi Deneysel Poster Bildiri Ödülü, Engin Abat En İyi Kuramsal Poster Bildiri Ödülü, Türk Fizik Derneği Onur Ödülü ve Türk Fizik Derneği Özel Onur Ödülü vardır” dedi. 

“Türk Fizik Derneği Özel Onur Ödülü”

2012 yılında fizikçi olmayanlara da Türk Fizik Derneği Özel Onur Ödülü’nün verilmeye başlandığını belirten Prof. Dr. Akkuş, “Bizim fizik camiası olarak sadece fizikçilerle iç içe olmayı değil, aynı zamanda fizikçi olmayan kesim ile birlikte olmayı amaçlamamız gerekir. Temel bilimleri halka yaymak adına Özel Onur Ödülü vermenin doğru olduğunu düşündük” dedi. Prof. Dr. Akkuş sözlerine şöyle devam etti: "2012 yılında Türk Fizik Derneği Özel Onur Ödülü ilk defa Hürriyet gazetesi köşe yazarı İsmet Berkan’a verildi. Son olarak 2018 yılı Türk Fizik Derneği Özel Onur Ödülü YÖK başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’a takdim edildi. Ödülün verilme nedeni ise TEBİP projesi yani Üstün Başarı Sınıflarının oluşturulması. Ödül Türk Fizik Derneği 34. Uluslararası Fizik 
Kongresi’nde Prof. Dr. Yekta Saraç’a takdim edildi.”

“Türkiye’nin Geleceği İçin Çalışacak Öğrencileri Yetiştirmek Önemli”

YÖK başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından TEBİP projesine iki yıl önce pilot üniversite olarak İstanbul Üniversitesi’nin seçildiğini belirten Prof. Dr. Akkuş “Dekanımız Prof. Dr. Yeşim Öktem koordinasyonunda TEBİP öğrencileri sınıfları açıldı. Fizik, kimya, matematik, biyoloji alanlarında sınıflar oluşturuldu. Türkiye’de bütün üniversitelerdeki fizik, kimya, matematik ve biyoloji bölümlerine ilk üçte giren öğrenciler seçilerek bunlar İstanbul Üniversitesi’nde oluşturulan üstün başarı sınıflarında eğitime başladı. Bunların müfredatları farklı, hocaları ülkenin en önemli hocalarından seçildi. Temel bilimlerde üstün başarılı öğrencileri bir araya getirip Türkiye’nin geleceği için çalışacak öğrencileri yetiştirmek çok önemli bir konu” dedi. TEBİP uygulamasının Türkiye’nin gelişimine katkısı açısından çok önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Akkuş, “Çünkü ülkelerin gelişmişliği tamamen temel bilimlerle ilgilidir. Temel bilimler fizik, kimya, matematik, biyoloji oluşan dallardır. Sayın YÖK Başkanımıza vermiş olduğumuz ödülün temeli bu temel bilimlere gönül vermiş öğrencileri önemsemesine dayanmaktadır” şeklinde konuştu. 

“Türkiye’nin Başka Bir Yolu Yok”

Temel bilimlerin önemine değinen Prof. Dr. Akkuş, “Temel bilimlerdeki gelişmeler o ülkenin bilim ve teknolojisinin gelişimini etkiler. Bu yüzden bunlara çok büyük önem vermemiz gerekir. Bir ülkenin geleceği, gelişmişliği, süper güç olması tamamen temel bilimlerde olan gelişmişlikle orantılıdır. Bunu kesinlikle desteklememiz ve temel bilimlere önem vermemiz gerekir. Temel bilimlere önem verdiğimiz zaman teknoloji gelişir. Teknoloji geliştiği zaman yüksek teknolojili ürün üretirsiniz. Yüksek teknolojili ürün ürettiğiniz zaman ise ihracatınız artar. İhracat artığı zaman da ülkenin refahı artar, yoksulluk ve fakirlik biter. Dünyada şu ana kadar yüksek teknolojili ürün üretmeden süper güç olmuş veya gelişmiş bir ülke yoktur. Bunun başka bir seçeneği de bulunmamaktadır. Türkiye’nin başka bir yolu yoktur” dedi. 

“Türkiye Yüksek Teknoloji Ürün Üretim Yüzdesini Gelişmiş Ülkeler Seviyesine Çıkarmalı”

Yüksek teknolojili ürünlerin genel olarak uçak yapımı, helikopter yapımı, ilaç üretimi, uydu üretimi ve yüksek hızlı trenler gibi ürünlerin üretimi ile başladığını ifade eden Prof. Dr. Akkuş, “Türkiye’nin bunları üretmesi lazım. Yani ithal edilen pahalı cep telefonları ve benzeri ürünlerin hepsini Türkiye üretecek kapasite ve kalitededir” şeklinde konuştu. 

“10 Yıl Boyunca Temel Bilimler Öncelikli Alanlar Arasına Alınmalı”

10 yıl boyunca temel bilimlerin öncelikli alanlar arasına alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Akkuş, “Japonya, Güney Kore, İspanya ve Finlandiya gibi son dönemin yıldızı yükselen ülkelerinin gelişimine baktığımız zaman hepsindeki hızlı gelişim sürelerinin 10 yıl içinde değişmekte olduğu göze çarpacaktır. Bilim ve teknolojiye önem vermeye ve ileri teknoloji ürün üretmek için hazırlıklara başlamaya karar verdiğimiz zaman 10 yıl içinde değişiklikleri görmeye başlayabiliriz. Bu süreyi de devletimizin öncelikli alan olarak kabul etmesi lazım” ifadelerini kullandı.

 “Türkiye'nin Gündemine Bilim ve Teknolojinin Oturması Gerekiyor”

Prof. Dr. Akkuş son olarak şunları aktardı: “Gelişmiş ülkelerin gündemine bakıldığında ilk olarak yapay zeka ve robotikteki ilerlemeler, ikinci olarak ise Mars’ta koloni kurulması bulunmaktadır. Ülkemizin gelişimini engelleyen olayların dışına çıkıp gündemine bilim ve teknolojiyi oturtması gerekmektedir. Türkiye'nin hangi ürünleri üreteceğini anlatarak bunu her gün toplumla paylaşarak gerçekleştirmesi gerekmektedir. Türkiye’nin ekonomik krizlerden kurtulması için ihracatındaki yüksek teknoloji ürün üretim yüzdesini gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarması gerekmektedir."

İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü



Galeri

Öne Çıkan Haberler

İÜ-İletişim-Fakültesi-Türk-Sineması-Günleri’ne-Türkan-Şoray-Konuk-Oldu

İÜ İletişim Fakültesi Türk Sineması Günleri’ne Türkan Şoray Konuk Oldu

İstanbul-Üniversitesi-İstanbul-Tıp-Fakültesi-İSTKA-Projesi-“İnovasyon-Lideri-İstanbul”-ile-3.-Ar-ge-İnovasyon-Zirvesi-ve-Sergisi’ndeydi

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İSTKA Projesi “İnovasyon Lideri İstanbul” ile 3. Ar-ge İnovasyon Zirvesi ve Sergisi’ndeydi

Bangladeş-Dhaka-Üniversitesi-Rektör-Yardımcısı-Prof.-Dr.-Md.-Akhtaruzzaman-İstanbul-Üniversitesi’ni-Ziyaret-Etti

Bangladeş Dhaka Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Md. Akhtaruzzaman İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti

“Kantemiroğlu-Sempozyumu-Tarih -Kültür -Miras”-İstanbul-Üniversitesi’nde-Gerçekleştirildi

“Kantemiroğlu Sempozyumu-Tarih, Kültür, Miras” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

İstanbul-Üniversitesi-Cerrahpaşa-2018-2019-Akademik-Eğitim-Yılı-Açılış-Töreni-Gerçekleştirildi

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa 2018-2019 Akademik Eğitim Yılı Açılış Töreni Gerçekleştirildi

Türkiye-Tacikistan-Arası-İlişkiler-İstanbul-Üniversitesi’nde-Ele-Alındı

Türkiye-Tacikistan Arası İlişkiler İstanbul Üniversitesi’nde Ele Alındı