“Yenikapı 12”nin Replikası Rahmi M. Koç Müzesi’nde Sergileniyor
Yenikapı Batıkları Kazısı ve Konservasyon Projesi kapsamında Theodosius Limanı’nda gün ışığına çıkan “Yenikapı 12” adlı batığın replikası, rekonstrüksiyon çalışmaları sonrasında Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenmeye başladı.
Marmaray ve Metro Projeleri kapsamında Yenikapı’da yürütülen arkeolojik kazılar sırasında bulunarak replikası yapılan “Yenikapı 12” teknesinin sergilenmeye başladığı Rahmi M. Koç Müzesi’nde 22 Şubat 2019 tarihinde basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Yenikapı Batıkları Projesi Başkanı Prof. Dr. Ufuk Kocabaş ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal konuşma yaptılar.
“Kazı Çalışmaları Dönemin Ticaretini ve Medeniyetini Görünür Kıldı”
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi’nin arkeoloji, kültür ve sanat çalışmalarına önem verdiğini belirtti. Sanat eserlerinin korunmasını ve sanat ruhunun yaygınlaşmasını öncelikli hedef haline getirdiklerini ifade eden İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak şunları dile getirdi: “Bugün burada, büyük bir projenin çıktısıyla birlikteyiz. Yenikapı Kazıları, şehir çalışmaları içerisinde değerli tarih ve sanat eserlerini içeren çalışmalardan biriydi. Ne mutlu ki bu çalışmalara İstanbul Üniversitesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü çalışanları da dâhil oldular ve İstanbul’un tarihini çok daha eskilere götüren kıymetli sonuçlara ulaştılar. Bu çalışmalar sonucunda oldukça önemli somut malzemelere de ulaşmış olduk. Bunların en güzel örneklerinden biri de bugün rekonstrüksiyon şeklinde gördüğümüz Yenikapı 12 batığıdır. Bu eseri korumak için çok gayret ettik. Nitekim bu güzel ortamı bize Rahmi M. Koç Müzesi sağlamış oldu. Rahmi Koç’un şahsına tüm Koç Ailesine İstanbul Üniversitesi adına teşekkür ediyoruz.”
“Geleceğe Emin Adımlarla Yürümek Geçmişten Alınan İlhamla Mümkün Olur”
Rahmi M. Koç müzesini ziyarete gelen öğrenciler ile hatıra fotoğrafı çektiren İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Öğrencilerimizin buraya büyük bir ilgi gösterdiklerine şahit olduk. Bu durum bir gerçeği ortaya koyuyor. Geleceğe emin adımlarla yürüyeceksek bu ancak geçmişten aldığımız ilham ile mümkün olabilir. Burada gördüğümüz her şey, bir noktada bizim hafızamız diyebiliriz. Ne mutlu ki çok güçlü bir hafızaya sahip olduğumuz açık. Bu hafızaya değerli bir hatıra kattığımız için büyük bir sevinç duyuyoruz” dedi.
“YK12 400 bin Ziyaretçinin Fotoğraflarını Çektiği İlgi Odağı Objelerden Biri”
Prof. Dr. Ufuk Kocabaş konuşmasında YK12’nin İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin yürüttüğü Marmaray kazıları sırasında, 2007 yılında bulunduğunu belirtti. İstanbul Üniversitesi ile Arkeoloji Müzeleri arasında “Yenikapı 12” adına bir protokol yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Kocabaş şu bilgileri aktardı: “Protokol sonrasında İstanbul Üniversitesi bu batığın belgeleme, yerinden kaldırılma ve yapım teknolojisi üzerine çalıştı. Üniversitemizin partneri olduğu bir Avrupa Birliği projesiyle geminin imalatını fonladık ve geminin inşaatına başladık. Yaklaşık bir buçuk yıl içinde gemi tamamlandı. 2017’de de Tuzla’da denize indirdik. Bir müddet kullandıktan sonra İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne taşındı ve yaklaşık olarak 400 bin ziyaretçinin fotoğraflarını çektiği ilgi odağı objelerinden bir tanesi oldu. Şu anda da Rahmi Koç müzesine sergilenmek üzere getirdik.”
“Kazı Esnasında Çok Farklı Objelerle Karşılaştık”
Yenikapı Batıkları Kazısı ve Konservasyon Projesi’nde ortaya çıkan eserler ile ilgili en zorlayıcı konunun bu eserlerin korunması olduğunu belirten İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal, “İstanbul Arkeoloji Müzeleri; kent arkeolojisi, kurtarma kazıları ve benzeri müze kazıları konusunda Yenikapı ile başlayan bu süreçte oldukça uzmanlaşmış bir durumda. Fakat bu kazıya başladığımız zaman gördük ki bu çok özel bir konu. Çünkü kazı esnasında normal arkeolojik objelerden çok farklı objelerle karşılaştık. Bu sırada İstanbul Üniversitesi’nden yardım istedik. İstanbul Üniversitesi ile yaptığımız çalışmalar sonunda çok güzel bir iş birliği ile burada gördüğünüz eser ortaya çıktı. Bu eserler, bu tarih bizim ve onları korumak bizim görevimiz” ifadelerini kullandı.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Yenikapı Batıkları Kazısı kapsamında Theodosius Limanı’nda yükü ile birlikte keşfedilen YK12’nin rekonstrüksiyonu Avrupa Birliği’nin sağladığı finansal destekle “Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İş Birliği Programı 2007-2013” kapsamında uygulanan “LIMEN: Ege’den Karadeniz’e Kültürel Limanlar” başlıklı proje etkinlikleri kapsamında gerçekleştirildi.
İstanbul Üniversitesi adına Yenikapı Batıkları Kazısı ve Konservasyon Projesi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Ufuk Kocabaş ve İÜ Edebiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Işıl Özsait Kocabaş başkanlığındaki ekip tarafından ortaya çıkarılan YK12, içinde bulunan bir sikkeye göre MS 9. yüzyıla tarihlenen ve kıyı denizciliği yapan küçük bir ticaret teknesi olma özelliği gösteriyor.
YK12 Rekonstrüksiyonu, MS 9. yüzyıla ait bir ticaret teknesinin, orijinal biçim ve boyutlarında anlaşılabilmesi sağlamakla birlikte, bundan sonraki çalışmalara yol göstermesi açısından da önemli bir bilimsel çalışmadır.
Haber: Ecem Yıldız ERGÜN
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
Emrullah Şimşek’in AKDÜBAT Tıp Öğrencileri Kongresi’ndeki Büyük Başarısı
İstanbul Üniversitesi, İBB ve İSBAK Arasında İş Birliği Yapıldı
Ünlü Tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat İçin İstanbul Üniversitesi’nde Cenaze Töreni Düzenlenecek
Gönüllülük Okulu Açılış Töreni Gerçekleştirildi
Bulgaristan İstanbul Başkonsolosu İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ı Ziyaret Etti
İstanbul Üniversitesi’nin CERN-CMS Deneyine Tam Üyeliği Konusundaki Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi