Yahya Kemal Beyatlı Vefatının 60. Yıldönümünde Anıldı
Türk edebiyatının önemli şairlerinden Yahya Kemal Beyatlı’yı vefatının 60. yılında yad etmek için düzenlenen, “Evvel Giden Ahbab” etkinliği 1 Kasım 2018 tarihinde İÜ Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmaları İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi ve İÜ Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Samsakçı tarafından gerçekleştirildi.
“Diğer Milletleri Kıskandıracak Şekilde Büyük Edebiyatçılar ve Tarihçiler Yetiştirmiş Bir Millet ve Fakülteyiz”
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Yahya Kemal’in sadece Türk kültürüne hizmetlerinden dolayı değil aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne de yaptığı katkılardan dolayı önemini vurgulayarak; “Diğer milletleri kıskandıracak şekilde büyük edebiyatçılar ve tarihçiler yetiştirmiş bir millet ve fakülteyiz. Edebiyat fakültemize baktığımız zaman ülkemizdeki kültür sanat faaliyetlerinin hemen hepsinin menşei burasıdır. Fakültemizdeki bütün araştırma merkezleri ve bölümleri etkin olarak kullandığımızda neredeyse mekan ve zaman yetmemektedir. Üniversitenin büyük bir rekabet ortamı olduğunun farkındayız. Mensubumuz olan öğrencilerimizin bu adın getirdiği sorumlulukları fazlasıyla yerine getirdikleri için kutluyorum ve gelecekte mensubumuz olacak sevgili gençlere bu kapıların sonuna kadar açık olduğunu belirtmekten mutluluk duyuyorum. Bir an önce sevgili hocalarımızı dinlemek üzere sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.
“Bugünün Şairleri Yahya Kemal’i Anlamadan, Bilmeden Şairim Diyemezler”
Açılış konuşmalarının ardından paneli yürütmek üzere Prof. Dr. Fatih Andı kürsüye çıktı. Yahya Kemal Beyatlı’nın öneminin sadece edebiyatçı kimliğinden kaynaklanmadığını belirten Prof. Dr. Andı “Yahya Kemal’in aynı zamanda bir düşünce hayatı vardı. Bundan dolayı cumhuriyet dönemi kültürel, siyasal ve toplumsal hayatımızı derinden etkilemiştir. Bugünün şairleri Yahya Kemal’i anlamadan, bilmeden şairim diyemezler. Her entelektüel, onu okuyup özümsemelidir. Bu panelin özellikle genç arkadaşlarda Yahya Kemal ile ilgili bir merak oluşturursa kendimizi mutlu sayarız” vurgusu yaptı.
“Yahya Kemal ve İstanbul’u Birbirinden Ayrı Düşünmek Mümkün Değildir”
Daha sonra sözü alan Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk, Yahya Kemal ve İstanbul arasındaki bağı açıklayarak “Yahya Kemal ve İstanbul’u birbirinden ayrı düşünmek mümkün değildir. İstanbul, edebiyatımızda şairlerin ilham hazinesini oluşturan bir şehir olmuştur. Cennetin yeryüzündeki karşılığı olarak nitelenmiştir. Ancak Divan Edebiyatı’ndan Yahya Kemal’e gelene kadar İstanbul, ideal bir şehir olarak ele alınmamıştır. Ancak Yahya Kemal’de İstanbul’u ayıran bazı sebepler vardır. Bu sebeplerden en önemlisi İstanbul’un işgalidir. İstanbul’un batılı devletler tarafından paylaşılması ihtimali söz konusuydu. Bu endişeyle beraber Tanzimat ve Meşrutiyet yazarlarında İstanbul algısı değişmeye başlamıştır. İstanbul’un kaybedilmesi sadece bir şehrin kaybedilmesi olmayacaktı. Aynı zamanda bir milletin, bir dinin yok olması demekti” şeklinde konuştu.
“Dil, Vatan Duygusu Gibidir”
Yahya Kemal ve dil arasındaki bağa vurgu yapan Prof. Dr. Hayati Develi “Bizler için altın kapının anahtarı dildir. Yahya Kemal de bu altın anahtar dili kullanan bir kimlik yapıcısıdır. Birileri bizlere hangi kimliğe sahip olduğumuzu öğrettiği için, bizler o kimliğe sahibiz. Yahya Kemal bizlere nasıl bir Türk kimliği olması gerektiğini tarif etmiştir. Bu Türk kimliği, bugün de ihtiyaç duyduğumuz modeldir. Ona göre dil, vatan duygusu gibidir. Dil bağı, vatanın hudutları kopsa bile kopmaz. Zira Yahya Kemal’in doğduğu topraklar imparatorluğun parçalanmasından sonra, başka bir devletin sınırları içerisinde kalmıştır. Biz bugün şahit olmasak bile Beyatlı, doğduğu yerlerin kopuşuna şahit olmuştur. Dolayısıyla Yahya Kemal, bizlere Türkçe’nin bir vatan olduğunu öğretmiştir. Ancak ve ancak Türkçe’ye sahip çıktığımızda vatanımıza sahip çıkacağımızı öğreten şair olmuştur. Kimliği korumak için dili korumak gerekmektedir. Yahya Kemal, her zaman anlaşılır bir Türkçe’den yana olmuştur. Orta halli bir Anadolu insanının konuştuğu Türkçe, onun hedefidir. İstanbul bizim bütün kültürümüzü temsil eder. O kültürün bütün insanlarının anladığı dil ise Türkçedir. Gençler, sizler gerçek anlamda entelektüel olmak istiyorsanız Yahya Kemal’in yazdıklarını okuyup anlayacak Türkçe’ye sahip olmalısınız. Zira onun kullandığı Türkçe, herkesin anlamsı gereken hedef Türkçe’dir” ifadelerini kullandı.
“Bulunduğumuz Salonda Beyatlı’nın 65. Doğum Günü Kutlanmıştır”
Yahya kemal ve İstanbul Üniversitesi arasındaki kuvvetli bağa değinen Doç. Dr. Mehmet Samsakçı “Yahya Kemal Beyatlı, 1915 yılında İstanbul Darülfünun’da derslere başladı. Asıl mesaisi ise 1921’den sonra başladı. Yahya Kemal, Edebiyat Fakültesine son derece bağlıydı. O kadar ki bulunduğumuz salonda Beyatlı’nın 65. doğum günü kutlanmıştır. Yahya Kemal alkışlar arasında salona girmiş, göz yaşları içerisinde elini kalbine götürerek sahneye gelmiştir. Beyatlı, vefat ettiğinde de üniversitemizde onun için bir tören düzenlendi ve edebiyat fakültemizdeki amfilerden bir tanesine onun adı verildi. Dün olduğu gibi bugün de üniversitemiz ile Yahya Kemal arasında önemli bir bağ vardır” dedi.
Konuşmaların ardından soru cevap kısmına geçildi. Ardından panel; Elif Ömürlü Uyar’ın şefliğinde, bestelenmiş Yahya Kemal Beyatlı şiirlerinin seslendirildiği mini konser ile devam etti.
Haber: Merve SOLAK
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
Prof. Dr. Çiğdem Arıcıgil Çilan’a Girişimci Kadın Akademisyen Ödülü Verildi
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak İstanbul Valisi Vasip Şahin İçin Düzenlenen Veda Yemeği Programına Katıldı
İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Kan Transfüzyon Merkezi Açılış Töreni Gerçekleştirildi
6. Uluslararası Matbaa Teknolojileri Sempozyumu Gerçekleştirildi
KATİP Programı Kursiyerleri” İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti
İstanbul Üniversitesi ve BtcTurk İş Birliği İle Türkiye’nin İlk Kapsamlı Kripto Para Araştırması Gerçekleştirilecek