“Vergi Hukuku Platformu 5. Ulusal Kongresi” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
“Kurumlar Vergisinin Güncel Sorunları” konulu Vergi Hukuku Platformu (VEHUP) 5. Ulusal Kongresi, 2 Mayıs 2018 tarihinde İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi.
Kongrenin açılış konuşmaları İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ İktisat Fakültesi Maliye Bölüm Başkanı ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. S. Ateş Oktar, İÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abuzer Kendigelen, İÜ Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esra Ekmekci Çalıcıoğlu, VEHUP İcra Kurulu Dönem Başkanı ve Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Bumin Doğrusöz tarafından yapıldı.
“İyi Bir Vergi Sisteminin Temelinde Adil ve Çağdaş Yasalar Yer Almaktadır”
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konferansta yaptığı açılış konuşmasında şunları dile getirdi: “Interdisipliner bir yere sahip olan vergi olgusunun hukuksal açıdan bilimsel olarak ele alınmasını ve vergi hukukunun gelişimini, vergi hukuku alanında araştırmacı, uygulamacı veya eğitici olarak çalışanlar tarafından iş birliği içinde sağlamak amacıyla kurulan Vergi Hukuku Platformu’nun 5. Ulusal Kongresi’nin Üniversitemiz ile iş birliği içinde ve ev sahipliğimizde gerçekleşecek olmasından büyük mutluluk duyuyoruz.”
Kongrenin konusunun Türk Vergi Sistemi içinde önemli bir konuma sahip kurumlar vergisinin güncel sorunlarından oluştuğunu söyleyen İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu sorunlar, gerek kanundan, gerekse uygulamadan kaynaklanabilmektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde; kongremize akademisyen, uygulamacı, idare ve yargı mensupları dâhil olmak üzere farklı kesimlerden katılım ve katkı sağlanması önem taşımaktadır. Tartışma ve değerlendirmelerde; günümüzün teknolojik ve ekonomik gelişmeleri ve diğer yandan evrensel hak ve özgürlükler göz ardı edilmeden, vergi hukukuna ilişkin dünyadaki çalışmalar nazara alınarak, vergi mevzuatımızın sade, daha adil, çağdaş ve Anayasa’nın vergi hukukuna egemen ilkelerine uygun hala getirilmesine yönelik bir yaklaşımda bulunmanın doğru olacağına inanıyorum. Nitekim iyi bir vergi sisteminin temelinde; adil ve çağdaş yasalar, yasaları hukuka uygun biçimde uygulayan vergi idaresi ve idarenin faaliyetlerinin hukuka uygunluğunu sağlayan, hukuk düzenini koruyan bağımsız ve tarafsız yargı yer almaktadır.”
“Çok Önemli Bir Salonda Bir Aradayız”
İÜ İktisat Fakültesi Maliye Bölüm Başkanı ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. S. Ateş Oktar ise konuşmasında şunları dile getirdi: “Konumuz her ne kadar kurumlar vergisi olsa da ve kurumlar vergisinde beyan ve ödeme dönemi büyük ölçüde geçmiş bulunsa da bu buluşmamızın çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Üstelik mekân bu bina ve bu salon olunca toplantının konusu ikinci planda kalıyor sanki. Mekân ve bu mekânın sırtında taşıdığı 150 yıllık zaman toplantı konusunun ister istemez önüne geçiyor. Bu üniversitenin kapısından öğrenci olarak girdiğim 1974 yılından bu güne geride bıraktığım 44 yıl içerisinde çok sayıda toplantıya katıldım. Doktora öğrencisi ve jüri üyesi olarak sınavlarda bulundum. Bu salonda düzenlenen çeşitli kongre, sempozyum, konferans vb. etkinliklere iştirak ettim. Bunlardan aklıma ne kaldı diye sorulursa cevabım bu bina ve bu salon olacaktır. Ecdat yadigârı olan bu salon 150 yıl boyunca sultanları, kralları, devlet başkanlarını, dünyaca ünlü pek çok şahsiyeti de misafir etti şüphesiz. Bu salon konuk severdir, cömerttir. Kongremizin hayırlı olmasını diliyorum.”
“Vergi Hukuku Bağımsız Bir Bölüm Olmayı Hak Edecek İçeriğe Sahip”
İÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abuzer Kendigelen ise “Vergi hukuku belki hukuk fakültesi öğrencilerinin çok dar bir zaman diliminde öğrenmeye çalıştıkları ama içine girdiğinizde tam bir umman olan; dibi, sonu, ucu bucağı görülmeyen bir mevzuatı bünyesinde barındıran bir alan. Gereken kıymeti veriyor muyuz, şüpheliyim. Ama en azından şunu söylemeliyim. Tıpkı özel hukuk ve kamu hukuku gibi vergi hukuku da ayrı ve bağımsız bir bölüm olmayı hak edecek içeriğe, donanıma ve mevzuata sahip. Onun için Vergi Hukuku Ana Bilim Dalı’nın Vergi Hukuku başlığı altındaki yüksek lisans ve doktora programlarını can-ı gönülden desteklediğimi belirtmek isterim” ifadelerinde bulundu.
Türk vergi sisteminde geliri vergilendiren ikinci vergi türü olan kurumlar vergisinin Batılı ülkelerde Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaygınlaştığını belirten Prof. Dr. Kendigelen, Türkiye’de ise 1950 yılında gerçekleştirilen reformla kabul edildiğini bildirdi. 2006 yılında kabul edilen 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun hazırlanmasında uluslararası gelişmelerin dikkate alındığını aktaran Prof. Dr. Kendigelen özellikle vergi cennetleriyle mücadele konusunda OECD ve AB tarafından yapılan çalışmaların, kanunun ilgili maddelerine yansıdığını söyledi. Prof. Dr. Kendigelen, kurumlar vergisine ilişkin sorunların tespit edilerek tartışılmasının ve çözüm önerileri sunulmasının yanı sıra diğer hukuk dallarıyla olan ilişkilerden kaynaklanan sorunların da tartışılması gerektiğini vurguladı.
Türk Ticaret Kanunu’nun şirketler hukukuna ilişkin hükümlerinin gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Kendigelen, özellikle şirketlerin yeniden yapılandırılması konusunda vergi hukuku ile ticaret hukuku mevzuatları arasında birtakım uyumsuzluklar söz konusu olduğunu savundu.
“Kongrenin Sonuçları Maliye Bakanlığı’na Takdim Edilecek”
İÜ Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esra Ekmekci Çalıcıoğlu ise “Siyaset, ekonomi ve hukuk alanlarının iç içe geçtiği bir noktada bulunan vergilerin insanların yaşamı devletlerin varlığı ve bekası için ne kadar vazgeçilmez olduğu tartışma götürmez gerçektir. Bugünkü kongre başlığımız kurumlar vergisine ilişkin olarak da yenilenmiş kurumlar vergisi kanununun uygulanmasının şimdiye kadar genel olarak başarıyla geçtiği söylenebilir. Bunula birlikte bazı spesifik alanlarda bazen uygulamaya bazen de kuralların yapısına ilişkin aksaklıklar, öngörülmeyen durumlar ve sorunlar ortaya çıkabilmektedir. İşte bu kongrede teorisyen ve uygulamacı iş birliği çerçevesinde bu sorunlar tespit edilecek, masaya yatırılacak ve gerek teori gerek uygulama açısından çözümler aranacaktır. Kongrenin sonuçları bir rapor halinde maliye bakanlığına ve vergi konseyine takdim edilecek, bilimsel yazım kurallarına uygun olarak bu tebliğler kitap olarak da yayınlanacaktır” ifadelerini kullandı.
“Vergi Hukuku Tüm Hukuk Dalları ile İlişkili Bir Alan”
VEHUP İcra Kurulu Dönem Başkanı ve Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Bumin Doğrusöz ise konferansa ilişkin şunları dile getirdi: “Vergi hukuku bütün hukuk dallarıyla ilişkili olan bir alan. Vergiyi doğuran alan diğer hukuk dallarında gerçekleştiği için bütün hukuk dallarıyla ilişkimiz var. Dalımızın bir özelliği var o da çıkar çatışmasını içeriyor olması. Bir yanda hazinenin menfaati bir yanda da vatandaşın kendi cebinin menfaati. Dolayısıyla burada vergi hukukunun bir başka fonksiyonu karşımıza çıkıyor, o da adaleti sağlamak çıkar dengesini gerçekleştirmek. Böyle bir alana biz de kendimizce katkıda bulunmak istedik ve bu çabanın ürünü olarak bu toplantıyı gerçekleştirdik.”
Hukukun çok önemli 4 fonksiyonu olduğunu vurgulayan Dr. Bumin Doğrusöz sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Fonksiyonlardan birincisi toplumu çatışmalardan arındırmak, ikincisi davranışları yönlendirmek, üçüncüsü egemenlik ilişkilerini meşrulaştırma ve örgütlendirme ve son olarak da yaşam koşullarını biçimlendirme. Hukukçunun yeri de bu işlevleri korumak, gözetmek ve geliştirmek. Uygulamada ortaya çıkan aksaklıkları ortaya koymak ve önerilerde bulunmak. Biz de bu toplantının iyi sonuçlar çıkaracağını umuyoruz.”
Açılış konuşmalarının ardından konferans üç farklı oturumda gerçekleştirildi. Birinci oturum Prof. Dr. Gülsen Güneş başkanlığında “Mükellefiyet ve Konu ile ilgili Sorunlar”, ikinci oturum Prof. Dr. Esra Ekmekci Çalıcıoğlu başkanlığında “Matrahın Saptanmasına İlişkin Sorunlar”, üçüncü ve son oturum ise Prof. Dr. S. Ateş Oktar başkanlığında “Özel Sorunlar” başlığında gerçekleştirildi.
Haber: Ebru SÖNMEZ
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
İstanbul Üniversitesi’nde “Dilin Kökeni” Konulu Konferans Düzenlendi
İstanbul Üniversitesi Makam Sekreteri Reyhan Targan Mezarı Başında Anıldı
2017-2018 Ünilig Sezonu Şampiyonu İstanbul Üniversitesi
TRT Akademi Söyleşileri Kapsamında “Sinema ve Akademi” Programı Gerçekleştirildi
“2. Uluslararası Kritik ve Analitik Düşünme Sempozyumu” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
İÜYÖS 2018 Gerçekleştirildi