Üsküp – İstanbul Kentsel Kültürel Kimlikler Sempozyumu Gerçekleştirildi
“Üsküp – İstanbul Kentsel Kültürel Kimlikler” sempozyumunda konuşan Prof. Dr. Ak, “Şehirler; tarihi dokuyu oluşturan eski yapıları, mimarî eserleri, cadde ve sokaklarıyla yalnızca fizikî mekânlar değil, aynı zamanda birer kültür ve kimlik kaynağı, medeniyetin somutlaştığı, yaşayan, canlı organizmalardır” dedi.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Sv. Kiril ve Metodi Üniversitesi Üsküp Makedon Edebiyatı Enstitüsünün düzenlediği “Üsküp – İstanbul Kentsel Kültürel Kimlikler” sempozyumu 13 Kasım’da Prof. Dr. Fuat Sezgin Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapmak üzere İÜ Edebiyat Fakültesi Slav Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emine İnanır söz aldı. “Toplantı tam bir yıl önce Sv. Kiril ve Metodi Üniversitesi Üsküp Makedon Edebiyatı Enstitüsü ile İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Slav Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Makedon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalının ortaklaşa hazırladıkları bir proje kapsamında hazırlanmıştır” diyen Prof. Dr. İnanır, projenin Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığına sunulduğunu ve bakanlığın desteğiyle yürürlüğe girdiğini söyledi. Prof. Dr. İnanır, “10 ay gibi bir süre içerisinde tertiplediğimiz bu toplantıya İstanbul - Üsküp etkileşimleri üzerine kendi araştırmaları ve çalışmalarıyla katkı sağlayan her iki ülkeden değerli bilim insanlarına teşekkür ediyorum” dedi ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’a proje ekibi adına teşekkürlerini iletti.
Prof. Dr. İnanır’ın ardından YÖK Üyesi İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi söz aldı. Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Makedonya Cumhuriyeti arasında tarihten devralınan bir miras olarak çok yönlü ilişkilerin bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Develi, “Bugün bizi bir araya getiren bu toplantı oldukça manidar bir vazife taşımaktadır. İstanbul ve Üsküp kültür deneyimleri ve geçişleriyle birlikte birçok ortak noktada buluşmaktadır” diyerek iki gün sürecek olan bu toplantıda sunulacak bildirilerin geçmişten günümüze kadar kültürler arasındaki etkileşimi ve geçişleri anlatacağını sözlerine ekledi.
Şehirler Kültürleri Birbirine Bağlama İşlevine Sahiptir
Prof. Dr. Develi’nin ardından Sv. Kiril ve Metodi Üniversitesi Üsküp Makedon Edebiyatı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Maya Yakimovska Tosik konuşmasını yapmak üzere söz aldı. Prof. Dr. Tosik, “İÜ Makedon Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri karşısına Makedon yazarlarının misafir edilmesi ve bunlara benzer etkinlikler geliştirilmektedir” dedi. Sempozyuma her iki ülkeden de işbirlikçi katılımlarıyla tarih boyunca önemli ve oldukça yoğun siyasi bir ekonomik ve kültürel işbirlikleriyle ilgili sunumların gerçekleştirileceğini belirten Prof. Dr. Tosik, “Şehirler insanları inançları, toplumları ve onların kültürlerini birbirlerine bağlama işlevlerine sahiptir” şeklinde konuştu.
“Ortak Değerlerimiz Kendi Evrensel Değerlerini Kazandı”
Prof. Dr. Toşik’in ardından Sv. Kiril ve Metodi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nikola Yankulovski söz aldı. 1982 yılından beri devam eden ikili ilişkilere ve Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Makedonya Cumhuriyeti arasında imzalanan sözleşmelere dayanan Üsküp Sv. Kiril ve Metodi Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi arasındaki süregelen ve özverili iş birliğini vurgulamaktan dolayı büyük onur ve mutluluk duyduğunu söyleyen Prof. Dr. Yankulovski, “Bu ilişkiler üniversitelerimizin birer birimi olan fakültelerimiz arasında çeşitli bilimsel alanlarda ve disiplinlerde ayrı olarak gerçekleşmektedir” dedi. “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı desteği ile gerçekleşen Üsküp ve İstanbul Kentsel Kültürel Kimlikler adlı proje her iki kurum tarafından karşılıklı bir memnuniyetle başlatılmış ve bu önemli etkinlik vesilesiyle çok sayıda katılımcının sunumlarıyla gerçekleşecek olan bilimsel toplantılar, birbirlerine yakın olan geleneksel Makedon ve Türk kültürü bağlarının birbirlerine daha fazla kenetlenip güçlenmesine katkıda bulunacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Yankulovski, sempozyumun, kültürel konular üzerine tartışmaların başlatılması amacının yanı sıra Makedon ve Türk edebiyatı, dil ve kültür bilimlerinin her iki alanda da karşılaştırmalı takiplerin geliştirilmesine ve onaylanmasına katkıda bulunacak olan Makedonya ve Türkiye’nin tarihi ve çağdaş kültürel yaşamın güncel sorunları üzerine tartışmalara açılacağını vurguladı. Prof. Dr. Yankulovski, “İstanbul ve Üsküp’ün kültürel miraslarının ve fikirlerinin tarihsel aktarımı yoluyla gerçekleşen ekonomik ve kültürel gelişimler kültürel olumlama ve bağlantıların kurulmasını sağladı. Böylece de ortak değerlerimiz kendi evrensel değerlerini kazandılar” dedi.
Şehirler; Tarihi Dokuyu Oluşturan Canlı Organizmalardır
Prof. Dr. Yankulovski’nin ardından İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasını yapmak üzere söz aldı. Prof. Dr. Ak, “Şehirler; tarihi dokuyu oluşturan eski yapıları, mimarî eserleri, cadde ve sokaklarıyla yalnızca fizikî mekânlar değil, aynı zamanda birer kültür ve kimlik kaynağı, medeniyetin somutlaştığı, yaşayan, canlı organizmalardır” dedi. “Ülkemiz Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ile geçmişten beri süregelen siyasi, ekonomik ve kültürel alanlardaki ilişkilere büyük önem vermektedir. Biz de İstanbul Üniversitesi olarak Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ile bilim ve eğitim alanındaki ilişkileri sürekli geliştirerek bu sürece önemli katkı vermekteyiz” şeklinde konuşan Prof. Dr. Ak, Uluslararası Balkan Üniversitesi, St. Pavle Bilgi Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile üniversitemiz arasında halen yürürlükte olan ikili anlaşmalar bulunduğunu söyledi. Tarih, dil, kültür ve edebiyat alanlarındaki çalışmaları kapsayan bu uluslararası sempozyumun hem iki ülke arasında var olan sıcak ve dostane ilişkilere hem de İstanbul Üniversitesi ile başta Üsküp Sveti Kiril ve Metodi Üniversitesi olmak üzere Makedonya üniversiteleri arasında giderek artan bilimsel iş birliğine önemli katkı sağlayacağını belirterek sempozyumun başarılı geçmesini temenni ettiğini dile getirdi.
İki Ülke Arasındaki İlişkiler Aktif Bir İşbirliğiyle Karakterize Edilmiştir
Prof. Dr. Ak’ın ardından Kuzey Makedonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Dr. Aktan Ago söz aldı. “Geleneksel kültür ve tarihi bağlara dayanan Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki görev ilişkilerini sayısız kez vurgulama olanağına sahip olmam şahsıma onur teşkil etmektedir” diyen Dr. Aktan Ago, iki ülke arasındaki ilişkilerin geleneksel dostluk ruhu, karşılıklı anlayış, hoşgörü ve aktif bir iş birliğiyle karakterize edildiğini belirtti. Dr. Ago “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı’nın da desteğini gören bu ve benzer bilimsel etkinliklerin iki ülke içinde yaşayan halklar arasındaki geleneksel kültürel bağların güçlenmesinde katkıda bulunacaktır” dedi.
Dr. Aktan Ago’nun ardından Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Dr. Zvonko Mucunski konuşmasını yapmak üzere söz aldı. Dr. Mucunski, “Gerçekleşmekte olan bu sempozyum, güçlü ve her bir sosyal alanda mevcut olan Makedon ve Türk dostluğunun devamlılığının da bir başka kanıtıdır” diyerek Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi değerlerin tanıtımına, dillerinin kullanımına, kültürlerine, edebiyat, tiyatro ve müzik sanatlarının yaşatılmasına ve tanıtılmasına yönelik son derece dikkatli davranıldığını söyledi. Dr. Mucunski, “İki gün sürecek olan sempozyumda ortak ve küresel kültür hazinemizin bir parçası olan bilimin, edebî değerlerin, dillerin, tiyatronun, görsel sanatların, şiir ve nesrin, müzik sanatının gelişimine yardımcı olacak başarılı sunumlar, verimli görüş alışverişi ve yeni ve verimli bilgi kavramlarının üretiminde başarılar diliyorum” dedi.
Sempozyum, Doç. Dr. Evrim Demirel ve Öğr. Gör. Sitare Bilge tarafından gerçekleştirilen konserle sona erdi.
Haber: Hande Nur OCAK
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
Öne Çıkan Haberler
Psikoloji Söyleşi Semineri “Başlangıçlar ve Uyum” Başlığıyla Düzenlendi
Makedonya Heyeti İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti
Üsküp – İstanbul Kentsel Kültürel Kimlikler Sempozyumu Gerçekleştirildi
Irak Heyeti İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti
Devlet - Özel Sektör - Akademi El Ele
Körfez Ülkelerinin Dış Politikası Konuşuldu