Üniversite - İş Dünyası İş Birliği Çalıştayı Düzenlendi
Koordinatörlüğünü İstanbul Üniversitesi’nin yaptığı “Üniversite – İş Dünyası İş Birliği” Çalıştayı, 27 Kasım 2021 Cumartesi günü İstanbul Üniversitesi Baltalimanı Sosyal Tesisleri’nde yapıldı.
Çalıştayın açılış konuşmalarını, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayım Yorğun, İÜ İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil İbrahim Sarıoğlu, Proje Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi İlhan Doğan, İstanbul Maden ve Metalleri İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı Muharrem Kayılı yaptı. Çalıştayda, Avrupa Birliği, Erasmus+ K226 Dijital Eğitime Hazırlık İçin Ortaklıklar kapsamında desteklenen “Building Virtual Learning Platform for Environmentally-Friendly Digital Transformation Management (DigiVIP)” isimli proje konuşuldu.
Dr. Öğretim Üyesi İlhan Doğan: “Neden Dijital Dönüşüm Sorusunu Soruyoruz”
Proje Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi İlhan Doğan, Avrupa Birliği’nin 2050 yılında ilk defa bir iklim nötr kıta olmayı hedeflediğini söyledi. Avrupa Birliği’nin iklim, ulaşım, enerji ve vergilendirme politikalarını, özellikle sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar en azından 1990'lı yıllara oranla yüzde 55 oranında azaltmayı, bunu da iklim değişikliği paralelinde yapmayı hedeflediklerini belirtti. Dr. Öğretim Üyesi Doğan, Yeşil Mutabakat’la birlikte dijital dönüşümün çok önemli bir başlık olduğunu ifade etti. Sadece pandemi sürecinde değil, pandemi sonrasında da dijital dönüşümle birlikte piyasalarda yeşil dönüşüm kavramının ön plana çıkacağını anlattı. İstanbul Üniversitesi olarak yeşil dönüşümü ve iklim değişikliğini incelediklerini söyledi. İncelemeleri sonucunda sanayinin bu süreçten nasıl etkileneceği konusunda yalnızca Avrupa Birliği değil Türkiye dahil dünyada ciddi adımlar atıldığını gördüklerini söyledi.
Dr. Öğretim Üyesi Doğan, üniversitenin projeyle ilgili hedeflerinden bahsetti. Dr. Öğretim Üyesi Doğan: “Projenin hedeflerine baktığımızda özellikle yeşil dijital dönüşüm yönetimi alanında Avrupa yeterlilikler çerçevesini oluşturmayı hedefliyoruz. İlgili alanda özellikle başta İktisadi Bilimler ve Mühendislik öğrencilerine uzmanlaşma amaçlı bir modül müfredatı geliştirmeyi planlıyoruz. Burada tabii KOBİ’lerin çok önemli bir yeri var. KOBİ'lerin dijital olgunluklarının ölçülmesine yönelik bir materyal ve uygulama metodolojisini geliştirmeyi hedefliyoruz. Hem sanayiciler açısından hem üniversitemiz açısından bence çok önemli bir adım olacak. Bunun yanında burada biz dijital dönüşümle birlikte dijital teknolojiler açısından baktığımızda özelikle artırılmış gerçeklik destekli dijital ve yeşil araçların kullanımına yönelik birtakım materyaller oluşturmayı hedefledik ve bunun neticesinde Yeşil Dijital Dönüşüm başlığını oluşturduktan sonra bu uygulamalar hakkında iyi örnek uygulamalarını inceleyeceğiz ve bunları yaygınlaştıracağız. Neden dijital dönüşüm sorusunu soruyoruz bu projede. Yeşil Mutabakat, Yeşil Ekonomik Dönüşüm, Green Dil olarak adlandıran süreçte bizim işgücü piyasaları içerisinde acaba hangi tür vasıf ve yetkinlikler sağlanır da bu yeşil beceriyle birlikte bu hedefe ulaşılır sorusunu soruyoruz. Ardından bir diğer hedefse tabii ki bu Avrupa Beceri Ajandası içerisinde önemli dijital becerilerin geliştirilmesi diye bir hedef var. Bu hedefler eş zamanlı olarak hedefleniyor ve yeşil dijital becerilerin çerçevesini tanımlaması ve ihtiyacı burada vurgulanmış olacak” dedi.
Prof. Dr. Sarıoğlu: “İstanbul Üniversitesi Dijital Dönüşümde Türkiye’de Öncü”
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil İbrahim Sarıoğlu, kalkınma çabalarının sürdürülebilirliğinin sağlanması için yenilenebilir kaynaklara yönelmenin, çevre dostu yönetim biçimlerinin yaygınlaştırılmasının gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Sarıoğlu, bu çabaların yalnızca mal üretimiyle sınırlı olmadığını eğitimin de bunların içinde olduğunu dile getirdi. Kalkınmayla ilgili yeni stratejiler gündeme gelirken sorunların da ortaya çıktığını söyleyen Prof. Dr. Sarıoğlu, Covid-19 sürecinin eğitim alanında olumsuz etkilere ve fırsatlara kapı araladığını söyledi.
Prof. Dr. Sarıoğlu, Covid-19 sürecinin dijitalleşme uygulamalarını artırdığını belirtti. Hem sanayiye hem de eğitime uygulanması neticesinde bir küresel dönüşüm çabasının olduğunu ve hızlandığını söyledi. Bundan kaçınılamayacağını, her dönemde ve her evrede dijital dönüşüm çabasının desteklenmek zorunda olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Sarıoğlu, bu noktada İstanbul Üniversitesi’nin Türkiye’de öncü bir yeri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sarıoğlu, işletmecilerin sanayicilerin yanında olmak, eğitim programlarına hızlı dijital dönüşüm çerçevesinde katkıda bulunmak mecburiyetinde olduklarını, bu projeyi ve bu çalıştayı önemsediğini söyleyerek konuşmasını tamamladı.
Prof. Dr. Yorğun: “Değişime Karşı Durmak Mümkün Değil”
Çalıştayın devamında kürsüye çıkan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayım Yorğun, dijital dönüşüm, yeşil ekonomi, iklim krizi gibi kavramların 2050 hedefleri açısından bakıldığında ve Avrupa Birliği’nin 2030 yılı hedefleri açısından bakıldığında çok önemli hedefler olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yorğun, kalıcı etkiler bırakan bir salgınla karşı karşıya olunduğunu, dolayısıyla hayatı, çalışma dünyasını ve eğitimi bu etkileri dikkate alarak değerlendirmek ve planlamak durumunda olduklarını ve bu nedenle bu projeyi önemsediğini ifade etti. Projenin dünyaya yönelik bir model önerisi olmayı amaçladığını söyledi.
Prof. Dr. Yorğun: “Dijitalleşme özellikle eğitim alanında olumlu etkiler de olumsuz etkiler de ortaya koydu. Olumlu etkiler açısından baktığımızda erişilebilirliği artırdı. Programların çeşitliliğini artırdı. Çeşitli hocalarla görüşme ve farklı hocalardan ders alma imkanlarını artırdı ancak birtakım olumsuzlukları da var. Yüz yüze eğitimle kazandıklarımızın bir kısmını uzaktan eğitimle kazanmamız maalesef mümkün değil ama dünya bizi ortaya çıkan değişime karşı durmanın mümkün olmadığı bir duruma götürüyor. Değişimi iyi algılayıp ona hazırlanmamız lazım aksi taktirde nasıl sanayileşme sürecini kaçırdıysak bu yeni düzenin ihtiyaçlarını karşılamazsak fırsatları kaçırmış olacağız” dedi. Ayrıca Prof. Dr. Yorğun: “Üniversitemizi yeşil ekonomi ve sürdürülebilir kalkınma açısından bu alanda projeler üreten bir üniversite ve fakülte olmamız açısından önemli adımlar atacağımızı şimdiden ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.
Muharrem Kayılı: “Faaliyetlerimizin Önüne Yeşil ve Çevre Dostu Kelimelerini Koymalıyız”
İstanbul Maden ve Metalleri İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı Muharrem Kayılı, dünyanın ciddi bir değişim ve dönüşümün içerisinden geçtiğini, Endüstri 4.0 gibi kavramların COVID-19 ile süreçlerinin hızlandığını ve bunun olumlu bir yön olduğundan bahsetti. Kayılı, üretim süreçleri başta olmak üzere yapılacak herhangi bir faaliyetin artık tek başına yeterli olmadığını, önüne muhakkak yeşil ve çevre dostu kelimelerinin koyulması gerektiğini ifade etti. Kayılı, İstanbul Üniversitesi’nin bu konumdaki farkındalığıyla böyle bir projenin başlatılmış olmasının çok değerli olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Mahmut Ak: “Ülkemizin Dijitalleşme Serüvenine Katkıda Bulunuyoruz”
Çalıştayın devamında kürsüye çıkan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ak, “Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) yeni dönem eylem planları incelendiğinde dijital dönüşümün artan önemi ile bu alanda yeni müfredat ve programların geliştirilmesi hedefini görüyoruz. İşte bu projeyle, Erasmus+ K226 programı çerçevesince Üniversite- İş Dünyası İş Birliği kurularak YÖK'ün bu hedefi için bir pilot çalışma sunuyor ve ülkemizin dijitalleşme serüvenine katkıda bulunuyoruz” şeklinde konuştu. İstanbul Üniversitesi’nin Türkiye’deki sayılı araştırma üniversitesi unvanına sahip kurumlardan biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ak, “İstanbul Üniversitesi, ülkemizin rekabet gücünü desteklemek ve çağın ihtiyaçlarına cevap veren, dijital dönüşüm alanında da öncül kurumlardan olmak için çalışmalarını hızla devam ettiriyor” dedi. Ayrıca lisansüstü seviyede öğrencilere Dijital Dönüşüm Yönetimi alanında tamamlayıcı modül olduğunu ifade ederken Prof. Dr. Ak, “Başta iktisadi bilimler ve mühendislik alanındaki lisansüstü seviyede öğrencilerimize dijital dönüşüm yönetimi alanında tamamlayıcı modül olarak sunacağımız bu uzmanlaşma programı çıktıları ile program mezunlarımızın aynı zamanda KOBİ'lerin dijital dönüşümünün hızlandırılmasında aktif görev almasını sağlayacağız. Dijital dönüşüm uzmanlarını piyasaya kazandırmayı hedeflediğimiz bu programın, son dönemdeki ülkemiz bürokrasisindeki gelişmeleri göz önüne aldığımızda, öncül bir proje olduğu şüphesiz ortadadır” diyerek sözlerini noktaladı.
Haber: Meriç Cintosun, Ece Nur Namlı
Fotoğraf: İbrahim Can Selen
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
Öne Çıkan Haberler
“Erişilebilirlik Varsa Engellilik Yoktur”
İstanbul Üniversitesi Yayınevi'nden Yeni Kitap: "Türkiye’de Eğitim, İstihdam ve Yetiştirmede Olmayan Gençler"
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Uluslararası Akademi Ödülleri’nden İstanbul Üniversitesi’ne 3 Ödül
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Paneli Gerçekleştirildi
İstanbul Üniversitesi’nde Suç ve Ceza Film Festivali'nin Açılışı Yapıldı
Mavi Büyüme ve Marmara Denizi 2021 Müsilajı Paneli Düzenlendi