“Uluslararası İpek Yolu Sempozyumu” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

“Uluslararası İpek Yolu Sempozyumu” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Keimyung Üniversitesi İpek Yolu ve Orta Asya Merkezi ile Türk Ocakları İstanbul Şubesi iş birliğinde düzenlenen Türkiye ile Kore Arasında Uygarlıkların Etkileşimi konulu “Uluslararası İpek Yolu Sempozyumu”, 2-3 Temmuz 2018 tarihlerinde İÜ Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi. Sempozyumun açılış bildirisi İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından sunuldu.
Sempozyum Saygı Duruşu, İstiklal Marşı ve Kore Milli Marşı’nın okunması ile başladı. 
Sempozyumun açılış konuşmaları İÜ Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fikret Turan, Türk Ocakları İstanbul Şube Başkanı Dr. Cezmi Bayram, Keimyung Üniversitesi İpek Yolu ve Orta Asya Merkezi Müdürü Prof. Dr. Joong Hee Lee tarafından gerçekleştirildi. 

“Sempozyum Uluslararası İlişkilere Katkı Sunacak”
İÜ Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fikret Turan, İpek Yolu’nun yalnızca ticari bir yol olmadığını; dini, etnik ve kültürel bölüşümün de yaratıcısı olduğunu belirterek Orta Çağ’da, Orta Asya ile Avrupa arasındaki ticaretin, kültürel değişimin can damarı olduğunu söyledi. Tarih boyunca Türklerin İpek Yolu coğrafyasında yoğun bir şekilde yaşadığını ve etkili olduğunu anlatan Prof. Dr. Turan, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü olarak Keimyung Üniversitesi ve Türk Ocağı İstanbul Merkezi ile birlikte hazırladığımız İpek Yolu Sempozyumu’nda, İpek Yolu’nun geçtiği şehirlere ve ülkelere etkisini, dünya ticareti için önemini tartışacağız. Bu sempozyumun ekonomi, uluslararası ilişkiler ve tarihe büyük bir katkı sunacağına inanıyoruz. Kültürel etkileşimlerin her zamankinden daha hızlı yaşandığı günümüze yeni ufuklar kazandıracağına da inanıyoruz. Ayrıca, Türkiye-Kore ilişkilerine büyük bir katkı sağlayacaktır.”

Kore’nin din, kültür ve ekonomi olarak Çin ve Japonya’ya benzer ve onlarla yakın bir toplum olarak değerlendirileceğini söyleyen Prof. Dr. Turan, “Kore ile Türk insanının doğrudan teması 1950’de başlayan Kore savaşında Birleşmiş Milletler (BM) gücü saflarında savaşa giren Türkiye’nin Kore’ye gönderdiği 5 bin kişilik Türk Tugayı’nın subayları, memurları ve askerleri aracılığı ile olmuştur. 1950 sonrası Türk insanının zihnindeki Kore ve Kore kültürü algısı, esas olarak Kore’de çarpışan Türk askerlerinin mektupları, savaş anıları ve savaş hakkında yazılmış gazete haber ve yorumları, film, roman ve halk aşıklarının şiirleri aracılığı ile oluşmuştur. Güney Kore, hızlı gelişen modern, genç ve dinamik bir toplumdur ve birçok aydının gözünde Türkiye’nin örnek alması gereken bir ülkedir” şeklinde konuştu.

“Yeni Bir Medeniyet Ortaya Çıkacak”
Türk Ocakları İstanbul Şube Başkanı Dr. Cezmi Bayram ise “Kore, bizim milletimizin hatırasında önemli ve güzel yeri olan bir ülkedir. Sempozyumun taraflarından birinin Kore olması bu açıdan önem taşımaktadır” dedi. Dr. Bayram, Milli Mücadele’den sonra Türk askerlerinin ilk defa Kore için savaştığını, hatta Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Türkiye’nin ilk kez Kore’de şehit ve gazi verdiğini hatırlatarak, “Kore ile ilgili hatıralar, Türk halkının zihninde önemli bir yer işgal etmiştir. Kore hatıralarının bir de Kore tarafı var. Oralarda da güzel intibalar olduğunu biliyoruz. Bundan birkaç yıl önce tanıdığım bir Koreli, Kore’de savaşan Türk askerleri ile ilgili hatıralarını anlatarak, ‘Türk kanunları uygun olsa Türk vatandaşı olurdum’ dedi. Bu müşterek hatıralar, Kore ile ilişkilerimizi kolaylaştıran, zenginleştiren hususlardır. Çatışma, savaş ve gözyaşının olduğu bir dünyada, yeni bir medeniyet tasavvuru oluşturma konusunda kendimizi sorumlu hissediyoruz. İpek yolu böyle bir medeniyetin ortaya çıkmasını sağlayacak bir iş birliğinin önemli bir unsuru, önemli bir fikridir. Bu bölgedeki insanlar, İpek Yolu projesi çerçevesinde bir araya gelecekler, kültür, medeniyet ve iktisat meselelerini halledecekler. Yeni bir medeniyet, bu ülkelerin müşterek çabalarıyla ortaya çıkacak” ifadelerinde bulundu. 

“İpek Yolu ve Orta Asya Enstitüsü Türkiye’yi Merkeze Aldı”
Keimyung Üniversitesi Rektörü ve İpek Yolu ve Orta Asya Merkezi Müdürü Prof. Dr. Joong Hee Lee, Türkiye ve Kore ilişkilerinin çok uzun bir tarihi olduğunu belirterek Kore Savaşı’nın bu dostluğu kadim bir hale getirdiğini ifade etti.
2014 yılında kurulan Keimyung Üniversitesi İpek Yolu ve Orta Asya Enstitüsü’nün çalışmalarıyla ilgili bilgileri aktaran Prof. Dr. Lee, önemli araştırma noktası olarak Türkiye’yi tercih ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Lee, “İpek Yolu Orta Asya bölgesi ülkeleri tanıtım çalışmasına tekabül eden bölgesel araştırma serileri, yerel uzmanlar ve majörler yazılmıştır. Önemli araştırma bölgeleri ile ilgili makaleleri derleyen planlama serisi her yıl yayınlanmaktadır. Ayrıca bunun için İpek Yolu bölgesini beşeri olarak yerinde araştırıyor. Enstitü, Özbekistan ve İran’dan sonra bu yıl ‘Türkiye’yi merkeze aldı” şeklinde konuştu.

Uluslararası İpek Yolu Sempozyumu, “Türkiye ve Kore Arasında Uygarlık Etkileşimi” teması altında gerçekleşen programda yaklaşık 50 uzman, akademisyen, genç akademisyen ve yetkililerin sunum yapacağını belirten Prof. Dr. Lee, “Burada, Türkiye ve Kore ilişkilerini merkeze alan konular gündeme getirilecektir. Konuşma yapacak kişiler, bu ilişkilerde merkez bir kuvvet oluşturacak. Sempozyumdan çıkacak sonuçlar, İstanbul Üniversitesi ve Keimyung Üniversitesi ilişkilerini de daha da güçlendirecektir. Bu iki üniversite arasında devam edecek ilişkiler, Türkiye-Kore ilişkilerine de olumlu yansıyacaktır. Bu da Türkiye ile Kore arasında iletişimin ve ilişkilerinin tartışmasız bir şekilde temelini oluşturacaktır. Bölge ülkelerinin, özellikle Türkiye ile Kore ilişkilerinin, İpek Yolu coğrafyasında barışçıl bir dünyanın oluşturulmasında da itici güç olacağına inanıyorum. Ayrıca Keimyung Üniversitesi’nde Kore-Türkiye dostluk odası açtık. Bu odanın bir duvarı Türkiye Büyükelçiliği’nin hediye ettiği Türkiye ile ilgili kitaplarla dekore edilmiştir ve bu odada Türkiye ile ilgili ürünler sergilenmektedir. Eğer Kore’yi ziyaret edecek fırsatınız olursa mutlaka uğramanızı isterim. Sizler için Kore-Türkiye dostluk odasının kapılarını sonuna kadar açacağım” dedi. 
Konuşmaların ardından İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından sempozyumun açılış bildirisi sunuldu. 

“Türk-Kore İlişkileri Stratejik Ortaklık Seviyesine Yükseltilmiştir”
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak Türkiye ve Kore hakkında tarihi bilgi verdikten sonra, “İyi ilişkiler ve askeri destek sonucu, Kore halkı Türk halkını ‘Kan Kardeş’ olarak nitelendirilmiştir. Türk-Kore ilişkileri 2012 yılında stratejik ortaklık seviyesine yükseltilmiştir ve bu ilişkiler düzenli olarak gerçekleşen karşılıklı üst düzey ziyaretlerle gelişmektedir. İki ülke arasındaki ilişkilerin bir diğer cephesini ise ekonomik bir kanal olarak günümüzde de varlığını sürdüren İpek Yolu oluşturmaktadır” şeklinde konuştu. 

“İpek Yolu, Kore ve Türkler Arasındaki İlişkiyi Güçlendirdi”
İpek Yolu hatlarından söz eden İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Tarihi Büyük İpek Yolu, Çin’in eski başkenti Şangay’dan başlıyordu. Çin Seddi’nden batıya doğru anayol ikiye ayrılarak Taklamakan Bozkırı’nın güney ve kuzey sınırları boyunca ilerlerdi. Kuzey rotası Hani Turfan Vahaları, Yedisu ve bugünkü Kazakistan'ın güneyinden geçerek Aral Gölü kıyıları boyunca Doğu Avrupa’ya yöneliyordu. Güney rotası Yarkent ve Kaşgar’dan geçerek Orta Asya’ya, Hindistan, Kafkasya ve Akdeniz kıyılarına doğru uzanıyordu. Büyük İpek Yolu doğuda Kore ve Japonya’ya kadar uzanarak bu devletin eski başkenti olan Nara’da bitiyordu. Görüldüğü üzere İpek Yolu Türkler’in yoğun olarak yaşadığı bölgelerden geçiyordu ve bu yolun doğu kısmındaki son durağı olan Kore ile Türkler arasındaki ilişkiyi de bu ticarî ağ güçlendiriyordu. Günümüzde de bu ağ üzerinde bulunan ve İpek Yolu ekonomileri olarak adlandırılan, aralarında Kore ve Türkiye’nin de bulunduğu ülkeler arasındaki tarihî ve kültürel bağların derinliği, yeni ekonomik ve siyasi işbirliklerini gündeme getirmektedir. Bu iş birlikleri de kültürel ilişkileri birleştirici ve tamamlayıcı bir katkı sunmaktadır” ifadelerini kullandı.
Sempozyum ilk gün 4, ikinci gün ise 6 oturumda gerçekleştirildi. 
İlk gün gerçekleştirilen oturumlarda, “Çin’in Yeni İpek Yolu Projesinde Orta Asya-Kore-Rusya ve Türkiye”, “Türkiye-Kore Kültür Münasebetlerinde Son Gelişmeler”, “Büyük Selçuklular Döneminde İpek Yolu Ticareti”; ikinci gün gerçekleştirilen oturumlarda ise “Altay Mitolojisi Bağlamında Türk ve Kore Şamanizmi Üzerine Tespitler”, “Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki Değişen Yönetim Anlayışının Türk-Çin İlişkilerine Etkileri”, “Türk Halk Bilimi ile Kore Halk Biliminin Benzerlikleri” gibi önemli konular tartışıldı. 
Haber: Çağla KONAT
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü 


Öne Çıkan Haberler

Enformatik Bölümü 15. Yıl Kuruluş ve Değerlendirme Toplantısı​

İÜ-Rektörü-Prof.-Dr.-Mahmut-Ak-Deniz-Ticaret-Odası-İstişare-Toplantısı’na-Katıldı

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak Deniz Ticaret Odası İstişare Toplantısı’na Katıldı

TBMM Başkanı İsmail Kahraman İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti

İstanbul Üniversitesi Ulusal Basında En Çok Yer Alan Üniversite Oldu

Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliği Güncellenmiştir

İÜ İşletme Fakültesi Yüksek Lisans Programları Avrasya/Orta Doğu Bölgesi’nin “En İyi Yüksek Lisans Programları” Arasında Yer Aldı