Ulusal Kanser Haftası Farkındalığı Arttırma Sempozyumu Gerçekleştirildi

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Onkoloji Enstitüsü’nün düzenlediği Ulusal Kanser Haftası Farkındalığı Arttırma Sempozyumu 7 Nisan 2023 Cuma günü İÜ Onkoloji Enstitüsü Nijad Bilge Konferans Salonu’nda yapıldı.​ Sempozyumun açılış konuşmalarını; İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Tıp Fakültesi (İTF) Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, İÜ Onkoloji Enstitüsü (İÜOE) Müdürü Dr. Bülent Zülfikar gerçekleştirdi.


Daimî Önceliğimiz; Kanser Hastalığı

Sempozyumun açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye ilk olarak İÜOE Müdürü Dr. Bülent Zülfikar çıktı. Sempozyumun gerçekleştirilmesinde katkısı olan herkese teşekkürlerini ileterek konuşmasına başlayan Dr. Zülfikar, “Ülkemizde kamuya ait iki kanser hastanesinden biri olarak, yine ülkemizin devlet hastanelerindeki üç kanser enstitüsünden biri olarak daima işimiz, akademik alanımız kanser konusudur ve yaklaşık 250 kişilik akademik ve idari mensuplarımızla bu işi sürdürüyoruz” dedi.

Uzun süredir çalışmaların ilerleyerek devam ettiğini belirten Dr. Zülfikar, “İstanbul Üniversitemizin 1975’ten beri bir mensubu olan ben, 1983’ten beri yani 40 yıldır bu sürecin her aşamasının içinde oldum, içinde olmaya devam ediyorum. Yaklaşık bir buçuk yıldır enstitümüzün müdürlüğünü yapıyorum. Bu süre içerisinde değerli çalışma arkadaşlarımız büyük bir özveriyle Onkoloji Enstitümüzü ülkemizin marka kurumlarından biri haline getirmek için büyük bir çaba gösteriyorlar” dedi.

Dr. Zülfikar konuşmasının ardından “Türkiye’de Kanser Epidemiyolojisi” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

“Kanser, Farkındalık Noktasında Katkıda Bulunduğumuz Bir Alan”

Ardından konuşmasını gerçekleştirmek üzere kürsüye İTF Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek çıktı. Kanser hastalığının farkındalığını arttırmada iç hastalıkları hekimlerinin de katkısı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tükek, “Bizler iç hastalıklar hekimleriyiz, kanser aslında bizlerin de farkındalık noktasında çok katkıda bulunduğumuz bir alan. Özellikle yatan hastalarımız açısından baktığımız zaman hemen hemen birçok hastalıklar kanser tedavisinde, yönlendirilmesinde ve tedaviden sonraki aşamalarda da bulunuyoruz” dedi.

Onkoloji ile birçok alanın kanser alanında yapılan çalışmalara katkı sağladığını belirten Prof. Dr. Tükek, “Baktığımız zaman Onkoloji tabii ki onkologların ağırlıklı olarak görev aldığı bir alan ama birçok branşın da beraberinde ona destek olduğu, birlikte çalıştığı bir alan olmakta. Özellikle cerrahi dahiliyenin, kardiyolojinin çok ciddi bir desteği olmasıyla birlikte kanser ölümleri aslında hastalık artışındaki orana paralel olarak artmıyor. Burada tabi yeni geliştirilen kemoterapi olanakları ve radyoterapinin geldiği noktanın da onkoloji hekimlerinin ulaştığı akademik seviyenin de çok büyük bir katkısı var” dedi.

Prof. Dr. Tükek, kanserde tanı koymada ciddi başarılar elde edildiğini belirterek; “Ülkemizin son yıllarda sağlık alanındaki başarılı çalışmalarıyla geldiği noktada kanser tanısının artış göstermesini oldukça doğal karşılamak gerekiyor. Çünkü isteyen istediği şekilde hekime ulaşmada artık bir sorun yaşamıyor ve hekimler de oldukça daha ileri bir seviyede ve tanı koymada çok ciddi başarılar elde ediyoruz” dedi.
İÜ Onkoloji Enstitüsü’nün alanında öncü olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tükek, sempozyumun hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

“Tüm Dünyada Kanser İnsidansı Artmaya Devam Ediyor”

Son olarak konuşmasını yapmak üzere kürsüye İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak çıktı. Prof. Dr. Ak, kanserin en önemli hastalıkların başında geldiğini belirterek, “Yaşadığımız yüzyılın sağlık sorunları arasında ön sıralarda yer alan ve çözüm bekleyen kanser hastalığı; tek tek bireylerimizin üzerinde olduğu gibi toplumlar üzerinde de derin sosyal ve tıbbi izler bırakmaktadır. Ekonomik açıdan da hem ülke insanımıza hem de ülkelere altından kalkılması güç bir yük yüklemektedir. Bu nedenle hala dünyamızın sağlık otoriteleri kanseri, enfeksiyonlarla beraber en önemli hastalıkların başında görmektedirler” dedi.
Kanserin tüm dünyada hızlı bir artış gösterdiğini vurgulayan Rektör Ak, “Tüm dünyada tedavideki büyük gelişmelerin yanı sıra, kanser insidansı artmaya devam etmektedir. Hastalığın teşhisine, tedavisine yönelik çok büyük yatırım yapıldığını, büyük iyileşme oranlarının elde edildiğini okuyoruz. Ama hastalığın da durmadan arttığını, hastanelerimizi gezdiğimizde, dostlarımızı ziyaret ettiğimizde ve bilim çevrelerinde bulunduğumuzda öğreniyoruz. Dünya kanser verileri önümüzdeki 15 yıl içinde kansere bağlı ölüm sayısının 16 milyonu aşacağını öngörmektedir” dedi.

İÜ Onkoloji Enstitüsü Alanında Öncü Konumda

Kanserin öncelenmesinin sağlıklı bir hayatla mümkün olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ak, kanseri önlemek için uzmanların önerdiği uygulamalar hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Ak, “Kanserlerin önemli bir kısmı sigara ve benzeri alışkanlıklardan uzak durma, sağlıklı beslenme, düzenli fizik aktiviteleri gibi yaşam şeklimizin düzenlenmesi ile önlenebilir. İnsanımızın bunu biliyor olması maalesef her zaman uyguluyor anlamına da gelmiyor. Yine henüz şikayetler belirtiler ağırlaşmadan, kişiyi çok rahatsız eder hale gelmeden birtakım taramaların yapılması ile bazı kanserleri erken yakalamaktan sıkça söz edilmektedir. İnsanımızın bu erken belirti ve bulguları bilmesi çok önemlidir. Bu yöntem sağlık kuruluşlarına erken başvurmayı, erken tanı almayı, maddi manevi kayıpların önlenmesini sağlayabilir” dedi.

İÜ Onkoloji Enstitüsü’nün alanında uzmanlaşmış kadrosuyla önemli çalışmalara ve başarılara imza attığını söyleyen Rektör Ak, “Onkolojinin her alanında; tıbbi onkolojide, radyasyon onkolojisinde, çocuk onkolojisi ve hematolojisinde, temel onkolojide, prevantif onkolojide, cerrahi onkolojide, girişimsel onkolojide uzmanlaşmış, akademik yönden güçlü, ülkemizin kamudaki 2 özgün hastanesinden biri olan Onkoloji Enstitümüz; bu sempozyum ile alanında öncülüğüne devam etmektedir” dedi.

Prof. Dr. Ak, sempozyumun kanser hastalığı hakkında farkındalığı arttırmada ve bilinçlendirmede önemli bir rol alacağını belirterek katıklarından dolayı herkese teşekkürlerini iletti.

Açılış konuşmalarının ardından geçilen sempozyumun oturumlarında; TSB Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Daire Başkanı Dr. Murat Türkyılmaz “Ulusal Kanser Kontrol Programı”, Dr. Semra Demokan “Çevresel Faktörler ve Kanser”, Dr. Bülent Saka “Beslenme ve Kanser”, Dr. Bülent Bayraktar “Fiziksel Aktivite ve Kanser”, Dr. M. Akif Karan “Geriatrik Olgularda Onkolojik Yaklaşım” Dr. Nihan Eren “Kanser Taramaları: Kime? Nasıl? Ne zaman?”, Dr. Rejin Kebudi “Çocukluk Çağı Kanserlerinde Erken Tanı ve Önlemler” başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdi.

Sempozyum, genel tartışma bölümünün ardından sona erdi.

Haber: Ceyda Demir

Fotoğraf: Başar Uzun, Mete Aldıraklı

İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü


Öne Çıkan Haberler

31. Dönem Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sertifika Programı Başlıyor

Kazakistan Ahmet Yesevi Üniversitesi'nden İstanbul Üniversitesi'ne Ziyaret

dilmerkezi

İÜ Dil Merkezi: İstanbul Üniversitesi’nin Topluma Açılan Kapısı

2022 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi Açıklandı

‘Türkiye’nin Batılı Kimliğinde Leh Etkisi’ Projesi AB Başkanlığı Tarafından Desteklenecek

İstanbul Üniversitesi’nden TÜBİTAK Destekli Yeni Proje

 


Session state has created a session id, but cannot save it because the response was already flushed by the application.

Server Error in '/' Application.

Session state has created a session id, but cannot save it because the response was already flushed by the application.

Description: An unhandled exception occurred during the execution of the current web request. Please review the stack trace for more information about the error and where it originated in the code.

Exception Details: System.Web.HttpException: Session state has created a session id, but cannot save it because the response was already flushed by the application.

Source Error:

An unhandled exception was generated during the execution of the current web request. Information regarding the origin and location of the exception can be identified using the exception stack trace below.

Stack Trace:


[HttpException (0x80004005): Session state has created a session id, but cannot save it because the response was already flushed by the application.]
   System.Web.SessionState.SessionIDManager.SaveSessionID(HttpContext context, String id, Boolean& redirected, Boolean& cookieAdded) +3272576
   System.Web.SessionState.SessionStateModule.CreateSessionId() +54
   System.Web.SessionState.SessionStateModule.DelayedGetSessionId() +80
   System.Web.SessionState.SessionStateModule.ReleaseStateGetSessionID() +19
   System.Web.SessionState.SessionStateModule.OnReleaseState(Object source, EventArgs eventArgs) +545
   System.Web.SyncEventExecutionStep.System.Web.HttpApplication.IExecutionStep.Execute() +141
   System.Web.HttpApplication.ExecuteStepImpl(IExecutionStep step) +48
   System.Web.HttpApplication.ExecuteStep(IExecutionStep step, Boolean& completedSynchronously) +71


Version Information: Microsoft .NET Framework Version:4.0.30319; ASP.NET Version:4.7.2623.0