Türkiye’nin İlk Su Bilimleri Fakültesi İstanbul Üniversitesi’nde Eğitim Verecek
Temeli 1930’lu yıllara dayanan İstanbul Üniversitesi “Su Ürünleri Fakültesi” artık “Su Bilimleri Fakültesi” olarak eğitim vermeye devam edecek.
Türkiye’nin su potansiyelini daha iyi değerlendirebilmek adına Yükseköğretim Kurulu (YÖK) önemli bir adım attı. Su Bilimleri alanında daha nitelikli mühendis yetişmesini amaçlayan YÖK, İÜ Su Ürünleri Fakültesi’nin verdiği eğitimi daha iyi yansıtması amacı ile Su Bilimleri Fakültesi’nin ismini 30113 sayılı Resmi Gazete’de yayınlayarak yürürlüğe soktu.
“Su Kaynaklarının Kullanımı Sağlayacak Eğitilmiş İnsan Sayısı Arttırılmalı”
İÜ Su Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “Su dünyanın her ülkesinde hayati önemi nedeni ile en önemli doğal kaynak. Önemi her geçen gün daha iyi anlaşılıyor. Her ülke su kaynaklarını korumak için özellikle yetişmiş insan kaynağına büyük yatırımlar yapıyor. Yapılan çalışmalara rağmen dünyada her 6 kişiden biri temiz, güvenli suya ulaşamıyor. Yine dünyada her yıl 1.6 milyon insanın kirli su kaynaklı ishal ve benzeri hastalıklardan öldüğü biliniyor. Ülkemizin de iç su kaynaklarının sınırlı olması bu kaynakların bilimsel yöntemlerle korunması, kullanılması ve yönetimini sağlayacak eğitilmiş insan sayısını arttırmayı zorunlu hale getiriyor” ifadelerini kullandı.
İyi korunan su kaynaklarının denizlere ve zengin iç su kaynaklarına sahip ülkelere uçsuz bucaksız fırsatlar sunduğunu dile getiren Prof. Dr. Albay, “Bilindiği üzere ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili. Denizler ise günümüzün keşfedilmeyi bekleyen en büyük doğal rezervleri olarak kabul ediliyor. Denizlerden sağlanan teknolojik ürünler başta İlaç sanayii, Kozmetik sanayii, Gıda sanayii olmak üzere birçok sektörde yoğun şekilde kullanılıyor. Bu alanda yetişmiş insan kaynağı ihtiyacı ise hem ülkemizde hem de diğer ülkelerde her geçen yıl artıyor” dedi.
“Su Bilimleri Alanında Eğitim Veren En Köklü Akademik Kurumlardan Birisi”
“Temeli Cumhuriyetin ilk yıllarına dayanan İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Su Bilimleri alanında eğitim veren ülkemizin en köklü akademik kurumlardan birisidir” diyen Prof. Dr. Albay, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Şimdiye kadar kamu ve özel sektör ile gerçekleştirilen ürün bazlı projelerin yanında çok sayıda Avrupa Birliği projesi de yürütülmüş ve birçoğu halen devam etmektedir. Şu anda İlaç sanayii, Aquakültür ve Kimya sanayii ile yürütülen çok sayıda ortak proje mevcuttur. Su Bilimleri Fakültesi ülkemizde disiplinler arası en yoğun eğitim ve araştırma yapan akademik birimdir. Su Bilimleri Mühendisi olmak isteyen öğrenciler dört yıl boyunca temel Yüzme dersinden Sualtı Teknolojisi dersine, Akuatik Mikrobiyoloji dersinden Akuatik Biyoteknolojiye, Akışkanlar Mekaniği Dersinden Hidroloji Dersine, Su Kimyası Dersinden Su Kalitesi Modellemesine, Biyokimya Dersinden Genetik Dersine, İç su Bilimleri Dersinden Deniz Bilimleri Dersine, Akuakültür Dersinden Farmakoloji Dersine, İç su ve Deniz Kaynakları Yönetimi Dersinden İşleme Teknolojisi Derslerine kadar çok geniş bir yelpaze de ‘Su Bilimleri’ temelli mühendislik eğitimi almaktadırlar. Fakültedeki seçkin akademisyenlerin varlığı eğitimin ve araştırmaların kalitesini arttırmaktadır. Bu özelliğinden dolayı başta Sağlık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Belediyeler olmak üzere birçok kamu kurumu adına çok sayıda proje yürütülmektedir.”
Su Bilimleri Fakültesi’nin Sağlık Bakanlığı’ndan yetkilendirilmiş “Biyosidal ürün analizleri” konusunda laboratuvarlara sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Albay, “Yüzme sularında kullanılan birçok kimyasal maddenin testleri Su Bilimleri Fakültesi’nde yapılmaktadır. İçme sularında ortaya çıkan algal toksinler, koku ve tat ölçümleri de yapan ülkemizdeki tek akademik birimdir. Su Bilimleri Fakültesi’ne bağlı Araştırma Gemileri ile de hem denizlerimizde, hem de iç sularımızın fauna – flora tespiti yapılmakta, biyolojik çeşitliliği ortaya çıkarılmakta, sularda iklim değişiminin yarattığı ekolojik sorunların etkileri araştırılmaktadır. Sualtı akustiği çalışmaları ile Yunuslar izlenmekte, Antarktika’da ekolojik temelli projeler yürütülmektedir” şeklinde konuştu.
İÜ Su Bilimleri Fakültesi’nde eğitim gören Su Bilimleri Mühendisleri’nin hem akademik anlamda hem de kamu/özel sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak donanımda mezun edildiğine vurgu yapan Prof. Dr. Albay, “Birçok Bakanlığın iş tanımları gereği çok sayıda Su Bilimleri Mühendisine ihtiyaç duyması mesleğin önemini arttırmakta, istihdam olanağı yaratmaktadır. Mezunlarımız yüzme ve içme sularının denetimini yapan Sağlık Bakanlığı kadrolarında, içme suyu amaçlı yapılan barajların denetimi ve su kalitesi izlenmesi için DSİ ve Belediyelerde, su kaynaklarında biyolojik çeşitliliğin tespiti ve kirleticilerin su kaynaklarına etkisinin izlenmesi ve tespitinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nda, Su Kalitesi Yönetimi’nde Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nda; Akuakültür çalışmalarında ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kadrolarında görev alabileceklerdir” dedi.
“Su Bilimleri Mühendisi Adaylarını Bekliyoruz”
Prof. Dr. Albay konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Fakültemizin eğitiminin %30 İngilizce derslerden oluşması mezunlarımızın yurt dışında birçok ülkede çalışmalarına olanak tanımaktadır. Şimdiye kadar 30’a yakın ülke ile ERASMUS, ikili ve diğer anlaşmalar yapılmış olması yurt dışında çalışma imkânını artırmaktadır. Su Bilimleri Mühendisleri’ne ülkemizde ve gelişmiş ülkelerde ihtiyaç duyulan en önemli meslek haline gelmiştir. Çağımızın mesleği olan ve sadece ülkemizin değil dünyadaki su kaynaklarını ekosistem temelli anlayışla koruyacak, faydalanacak ve yönetecek donanıma sahip olmak isteyen Su Bilimleri Mühendislerini yetiştiriyoruz. Gelecek endişesi olmadan, eğitiminiz ve meslek hayatınız süresince keyif almak isteyen öğrencileri ülkemizin ilk Su Bilimleri Fakültesi’ne bekliyoruz.”
Öne Çıkan Haberler
İstanbul Üniversitesi Tercih ve Tanıtım Günleri’nin İlk Bölümü Sona Erdi
Bizim Sinema 4. Bölümü İle Yayında
İÜ Tercih ve Tanıtım Günleri’nde 2. Gün Sona Erdi
Bangladeş İstanbul Başkonsolosu Mohammad Monirul İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ı Ziyaret Etti
Fikret Hakan’ın Cenaze Töreni İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
İÜ Tercih ve Tanıtım Günleri’nde Selami Bilgiç’ten Canlı Performans