Türkiye’nin İlk Antik Gemi Laboratuarı Açıldı

[youtube]http://youtu.be/kA8kzouq0VI[/youtube]


“Tamamen teknolojik araç ve gereçler alınarak yenilenen İstanbul Üniversitesi Antik Gemi Konservasyon ve Rekonstrüksiyon Laboratuarı İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet tarafından hizmete açıldı.”


 

CNNTÜRK Haberi İçin Tıklayınız


 

2007 yılı sonunda İÜ Edebiyat Fakültesi bünyesinde BASF Türk desteğiyle hizmete açılan Türkiye’nin ilk “Antik Gemi Konservasyon ve Rekonstrüksiyon Laboratuvarı”, modern teknoloji ile donatılarak, Yeni Kapı Batıkları ile ilgili daha kapsamlı bilimsel araştırmalar yapılabilecek hale getirildi.

Tamamen yenilenen Antik Gemi Konservasyon ve Rekonstrüksiyon Laboratuvarı’nın açılışı, 17 Aralık 2012 tarihinde İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’in katılımıyla gerçekleştirilen törenle yapıldı.

Törende ilk olarak İÜ Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma Bölümü Öğretim Üyesi ve İÜ Yenikapı Batıkları Projesi Başkanı Doç. Dr. Ufuk Kocabaş, kürsüye çıkarak bölümün yaptığı çalışmalar, Yenikapı Batıkları Projesi ve yenilenen Antik Gemi Konservasyon ve Rekonstrüksiyon Laboratuvarı hakkında bilgi verdi.

İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özkan yaptığı konuşmada Yenikapı Batıkları Projesi’nin öneminden ve laboratuvarın yenilenme sürecinden bahsetti.

İÜ Prof. Dr. Yunus Söylet, böylesine büyük bir projede İstanbul Üniversitesi imzasının bulunmasından dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek sözlerine başladı. İÜ Prof. Dr. Yunus Söylet, sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün Edebiyat Fakültemizin modern bir laboratuvar ve eğitim kompleksine daha kavuştuğunu görmekten son derece mutluyum. 2009 yılında, Yenikapı’da yürütülen arkeolojik çalışmaları ziyaret ederek çalışmaları yerinde görme fırsatım oldu. Gerçekten de yapılan çalışmalardan etkilenmemek mümkün değil. İstanbul’un tarihini yeniden yazan bu projeye Üniversitemizin birçok disiplinden onlarca uzmanla bilimsel katkı sunması gurur vericidir. Yürütülen araştırmaların uluslararası ölçekte bilimsel yayın, kitap ve tez çalışmalarına dönüşerek kalıcı hale gelmesi için üniversitemiz gereken desteği sağlamaya devam edecektir.

Yenikapı Arkeolojik Kurtarma Kazıları’nda görev alan öğretim üyesi ve uzmanlarımız zamana karşı yarışarak hem bilimsel prensipleri gerektiği gibi uygulamış, hem de Ulaştırma Bakanlığımız ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile koordineli olarak çalışarak İstanbul halkı için hayati önemi olan Marmaray ve Metro raylı toplu ulaşım projelerinin devamını sağlamıştır.  Böylelikle üniversitemiz bilim ve toplumun en iyi şekilde yararlanacağı şekilde hizmet verme prensibini başarıyla gerçekleştirmiştir. Yurtdışında pek çok üniversite ve enstitüde gerçekleştirilen antik gemi konservasyon ve restorasyon çalışmalarının ülkemizde ilk kez üniversitemiz tarafından yapılacak olması ileride arkeolojik anlamda bir cennet olan ülkemizde yürütülecek diğer çalışmalar için de emsal teşkil edecek, üniversitemiz bu alanda bilimsel bir ekol oluşturacaktır. Yeni laboratuvarımızda daha yüksek standartlarda yapılacak restorasyon işlemleri sonrasında müzelerde sergilenecek gemiler şehrimizin kültürel değerini daha da yükseltecek, aynı zamanda yurtdışındaki benzerleri gibi çok sayıda ziyaretçi çekerek ekonomimize katma değer sağlayacaktır.

Üniversite olarak özellikle kentimizin kimliğini oluşturan kültür mirasımıza sahip çıkmak, bu mirasa sahip çıkacak yenilikçi ve fark yaratacak uzmanları cesaretlendirerek yetiştirmek en büyük sorumluluklarımızdan biridir.  Bu bilinçle her binası bile başlı başına bir tarihi değer olan üniversitemiz bünyesindeki çalışmalar da tüm hızıyla devam edecektir.

Laboratuvarımızın yenilenmesi ve teknik donanımının geliştirilmesinde emeği geçen, bu süreçte kurum içi koordinasyonu en hızlı ve verimli bir şeklide sağlayabilen tüm idari ve akademik personelimizi en içten dileklerimle kutlarım.”

Açılış konuşmalarının ardından laboratuarın yenilenmesinde emeği geçenlere plaket takdimi yapıldı.

İÜ Prof. Dr. Yunus Söylet, İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özkan, İÜ Yenikapı Batıkları Projesi Başkanı Doç. Dr. Ufuk Kocabaş laboratuvarın açılış kurdelesini keserek davetliler ile birlikte laboratuarı gezdi.

Basının yoğun ilgi gösterdiği açılışa çok sayıda öğretim üyesi katıldı.

Dünyanın En Büyük Arkeolojik Batık Koleksiyonu

Marmaray-Metro Projeleri inşaatı esnasında Yenikapı’da açığa çıkarılan “Theodosius Limanı”  son yılların en önemli arkeolojik keşiflerinden biri olarak kabul edilmektedir. Ortaçağ’dan günümüze ulaşan limanda açığa çıkarılan eserler İstanbul tarihine ışık tutarak uluslararası kamuoyu ve bilim çevrelerinde büyük ilgi ve merak uyandırmıştır. Bu eserler arasında yer alan 36 adet gemi batığı ise Dünya’nın en büyük arkeolojik batık koleksiyonu olarak literatürdeki yerini almıştır. İstanbul Üniversitesi, denizcilik tarihi için büyük önem taşıyan bu eşsiz koleksiyonun inşaat alanından kaldırılarak bilimsel prensiplere uygun bir şekilde korunması ve restorasyonu çalışmalarını üstlenmiştir. Bu amaçla Edebiyat Fakültesi bünyesinde kurulan “Sualtı Kültür Kalıntılarını Koruma Anabilim Dalı” ekibi söz konusu gemilerin inşaat alanından kaldırılma çalışmalarını büyük bir özenle 2012 Eylül ayında tamamlayarak gemileri koruma altına almıştır. Bin yılı aşkın süredir tabiatın yıkıcı etkisine maruz kalmış gemi ahşaplarının korunması diğer arkeolojik eserlere oranla oldukça farklıdır. Son derece hassas yapılması gereken restorasyon, kimyasal maddeler ile yapılan koruma ve sağlamlaştırma işlemleri için teknolojik donanımı gelişmiş laboratuvarlar gerekmektedir. Koruma ve rekonstrüksiyon çalışmaları, bilimsel değerinin yanı sıra, bu değerli koleksiyonun gelecekte sergilenerek tüm ziyaretçilere ve İstanbul halkına tekrar ulaşmasını sağlayacaktır. Çalışmaların bu amaca en iyi hizmet edecek şekilde devam etmesi için mevcut laboratuvarımız İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi ve Yapı İşleri Daire Başkanlığı katkılarıyla yenilenerek teknolojik altyapısı uluslararası standartlara uygun hale getirilmiştir.

İstanbul Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü


[nggallery id=356]


Öne Çıkan Haberler

Yeniden İnşa Edilen İÜ Enez Sosyal Tesisleri Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet Tarafından Hizmete Açıldı

MEB YLSY Toplantısı İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

İstanbul Üniversitesi’nde Üniversitelerde Uluslararasılaşma Sorunları Çalıştayı Gerçekleştirildi

İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’in ODTÜ’deki Olaylar İle İlgili Açıklaması

İstanbul Kagem’den Mühendislik Fakültesi Öğrencilerine "Özgeçmiş Hazırlama ve Mülakat Teknikleri" Eğitimi

Prof. Dr. Nurkan Yağız 21 Aralık 2012 tarihi itibariyle istifaen Rektör Yardımcılığı görevinden ayrılmıştır.