Türkiye-Tacikistan Arası İlişkiler İstanbul Üniversitesi’nde Ele Alındı
İstanbul Üniversitesi, Tacikistan Büyükelçiliği ve Tacikistan İstanbul Başkonsolosluğu’nun girişimleri ile düzenlenen konferans, 15 Ekim 2018 tarihinde İÜ Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi.
Konferansın açılış konuşması İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından yapıldı.
“Tacikistan İle Eğitim Alanında Daha Fazla Ortaklık Kuracağımıza Eminim”
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasında, “Bundan sonraki süreçte Tacikistan ile eğitim alanında daha fazla ortaklık kuracağımıza eminim. İstanbul Üniversitesi alanında yetkin hocalara sahiptir. Bundan sonraki ilişkilerimiz daha da sağlamlaşacak diye öngörüyoruz. İstanbul Üniversitesi’nde 145 farklı ülkeden 6 binin üzerinde öğrenci eğitim görüyor. Belli aralıklar ile ülke günleri düzenliyoruz. Bu öğrencilerin, İstanbul Üniversitesi’ni ortak payda kabul edip tanışıp kaynaşmaları ve kültürlerini birbirlerine yaymaları bizim için hem kazanç hem de keyifle izlediğimiz güzel bir sosyal buluşma oluyor” ifadelerine yer verdi.
Konferans kapsamında Tacikistan Diyanet İşleri Başkanı Saidmukarram Abdulkodırzoda, İstanbul Müftüsü Vekili Veysel Işıldar, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Öğretim Üyesi Dr. Nurcan Güder ve Türkiye Tacikler Birliği Başkanı Zafar Maksudov konuşma yaptılar.
“Vatan Her Zaman Fedakârlıkla Pekişir”
Tacikistan’ın 2013’te geçirdiği zor süreçlerden ve dini yapılanmadan söz eden Tacikistan Diyanet İşleri Başkanı Saidmukarram Abdulkodırzoda, “İslam gençliği için sağduyu ve uyanıklığı öneriyorum. 5 parmak aynı değil hepimiz farklıyız. Üzülerek söylüyorum ki küresel toplumda hiçbir zaman tüm dünya fikir olarak bir araya gelemez. 1400 km’lik sınırımız olan Afganistan’da 40 yıllık bir düzensizliğin olduğunu görebiliyoruz. Maalesef bu düzensizlik sadece onları değil bizi de etkiliyor. Bu kötülüğe çanaklık tutan kötü niyetli gruplar mevcut. 1992/97 arası Tacikistan’daki radikal gruplar arasında iç savaş meydana geldi ve kötü grupları ortaya çıkardı. Ülke düzeni ve istikrarına zarar verdi. Dış güçlerden yardım alarak belirli bir ölçüde başardılar. Tacikistan’da dini kısıtlama varmış gibi gösteriyorlar ama bunlar kötü niyetli kişilerin uydurduğu bir söylenti. Türkiye de 2015’te bu şekilde bir darbe teşebbüsü yaşamış oldu. Vatan her zaman ilimle, fedakârlıkla ve diğer insani değerlerle pekişir” şeklinde konuştu.
“Böyle Bir Toplantının İstanbul Üniversitesi’nde Yapılmış Olması Bizim İçin Gurur Vesilesi”
İstanbul Müftüsü Vekili Veysel Işıldar ise konuşmasında şunları dile getirdi: “Böyle bir toplantının İstanbul Üniversitesi’nde yapılmış olması bizim için gurur vesilesi. Biz böyle toplantıların daha çok yapılmasını temenni ediyoruz. Tacikistan’ın içerisinde bulunduğu coğrafya yaklaşık 100 yıllık bir süreçte despot bir rejimin altında. Özellikle Müslüman kardeşlerimizin ezilip yok edilmeye çalışıldığı bir coğrafya. Bu kardeşlerimiz çok büyük bir mücadele gösterip kimliklerini bulmaya çalıştılar. İnsanın bireysel özgürlüğü her şeyin önündedir fakat insan fani bir varlıktır. Beşeri düşüncelerin mahsulü olan doktrinler tüm sorularımıza cevap veremez. İslami değerlerimize sahip çıkmak zorundayız. Fitne ve fesatlık tohumlarının aramıza girmesine izin vermememiz gerektiğine inanıyorum.”
“Tacikistan Orta Asya’da Farklı Bir Tat ve Farklı Bir Kokudur”
Tacikistan’ın siyasi, sosyal ve kültürel yaşamından söz eden İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Öğretim Üyesi Dr. Nurcan Güder ise, “Tacikistan ‘Orta Asya’nın en sonundayız ama size en yakın ülke biziz’ diyen bir ülke. Doğu’da Çin, Güney’de Afganistan, Batı’dan Özbekistan, Kuzey’den Kırgızistan ile çevrilmiştir. Yukarıdan bakıldığında bir orman kentini hatırlatır. Orta Asya’da farklı bir koku ve tat alırsınız. Her gittiğiniz yerde tarihi bir iz bulursunuz. Bir gezinti merkezidir aynı zamanda. Orta Asya’nın suyunun yüzde 65’inin orada olduğunu düşünürsek suya doymuş bir ülkedir” şeklinde konuştu.
“Yaşasın Tacikistan Türk Dostluğu”
Türkiye Tacikler Birliği Başkanı Zafar Maksudov konuşmasında Türkiye Tacikler Birliği’nin kuruluş amacı ve faaliyetleri hakkında bilgi verirken, “Bu gibi oturum ve konferanslar çok önemli ve doğru. Terör, küresel dünyayı tehdit altına almış durumda. Bağımsızlık dönemimizde ve son 3 yıla bakıldığında ülkemiz önemli adımlar attı. Gelişmeler vatandaşlarımızın sosyal ve ekonomik hayatına katkı sağlamıştır. Terörle tek başına mücadele edilemez, bir araya gelip birleşmek gerekir. Ülke içerisinde örgütleşmeler oluyor ve bunlar kötü niyetli de olabiliyor. Tacikler birliği vatandaşlarımız birleşsin, bir arada bulunsun ve Tacikistan gelişsin diye kuruldu. Yaşasın Tacikistan Türk dostluğu” ifadelerini kullandı.
Konferansta konuşmaların ardından soru cevap şeklinde bir panel gerçekleştirildi.
Haber: Eda FİDAN
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
“İlaç Sektöründe 360 Derece Eğitim Programı” Ülkemizde İlk Kez İstanbul Üniversitesi’nde
“Kantemiroğlu Sempozyumu-Tarih, Kültür, Miras” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa 2018-2019 Akademik Eğitim Yılı Açılış Töreni Gerçekleştirildi
YÖK-TEBİP Toplantısı İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
“1. Uluslararası Orta Avrasya Korenoloji Konferansı” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak Dereceye Giren Fen Fakültesi Öğrencilerini Tebrik Etti