“TÜBİTAK ve TÜBA Ödülleri 2018 Töreni”nde İstanbul Üniversitesi’nden Büyük Başarı
İÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Erhan Güllü TÜBA-TESEP Mansiyon Ödülü’ne, İÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Saadet Yüksel ise TÜBA-GEBİP Ödülü’ne layık görüldü.
“TÜBİTAK ve TÜBA Ödülleri 2018 Töreni”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 26 Aralık 2018 tarihinde Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Törene İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak da katıldı.
Törende “Ermeni Sorunu ve İstanbul Ermeni Patrikhanesi (1878-1923)” kitabı ile Türkiye Bilimler Akademisi Bilimsel Telif Eser (TÜBA-TESEP) Mansiyon Ödülü’ne layık görülen İÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Erhan Güllü ve TÜBA-Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP) Ödülü’ne layık görülen Doç. Dr. Saadet Yüksel’e ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Binali Yıldırım tarafından takdim edildi.
“Bilim ve Teknolojiden Mahrum Bir Kalkınma Çabasının Menzile Varması Mümkün Değildir”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Ödülleri Töreni’nde yaptığı konuşmasına Türk ve dünya bilim literatürüne katkıları dolayısıyla ödüle layık görülen tüm bilim insanlarını, emekleri ve gayretleri için kutlayarak ve teşekkürlerini sunarak başladı. Genç bilim insanlarının gözlerinden yansıyan heyecanın, azmin, gururun ve cesaretinin ülkenin geleceği adına büyük umutlar aşıladığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bilim hayatlarının daha başlarındayken üniversitelerine, ailelerine ve Türkiye’ye güzel iftihar tabloları yaşattıkları için kendilerine teşekkürlerini iletti.
TÜBİTAK tarafından seçilen bilim insanlarına ödüllerinin tevdi edildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemiz genelinde yapılan incelemeler ve elemeler sonucunda TÜBİTAK tarafından 3 farklı kategoride 18 başarılı bilim insanı ödüle layık görüldü. TÜBİTAK’ın 5 temel bilimler, 3 mühendislik bilimleri ve 4 sosyal bilimler alanındaki 12 Teşvik Ödülü, bunun yanında 3 Özel Ödülü ve 3 Bilim Ödülünü de bugün sahipleriyle buluşturuyoruz” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜBA ve TÜBİTAK tarafından ödül verilenlere ülke ve millet adına teşekkürlerini iletti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kendilerinden çok daha büyük başarılara, araştırmalara, akademik ve ilmi çalışmalara imza atmalarını beklediğimizi de özellikle belirtmek istiyorum” ifadesini kullandı.
Bilim ve teknolojiden mahrum bir kalkınma çabasının menzile varmasının mümkün olmadığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bilim, kültür ve sanat adamlarına destek olmayan bir devletin beklediği atılım sürecine girmesi ham hayal olarak kalacaktır. Kültür ve medeniyet kökleriyle, manevi hazinelerinden kopup yürüyen bilimsel çabaların da eksik ve yarım kalacağı unutulmamalıdır. Asırlardır farklı kültürleri, medeniyetleri ve inançları bünyesinde başarıyla mezcetmiş bir coğrafyanın kavşak noktasında yer alıyoruz. Merhum Fuat Sezgin Hoca’nın araştırmalarının da ortaya koyduğu insanlık tarihine yön veren pek çok keşfin ilk nüvelerinin oluşturulduğu bir maziye, geçmişe sahibiz. Aynı şekilde merhum Osman Turan Hocamız, ecdadımızın Selçuklu döneminin sayfalarını insanlığın istifadesine sunmuştur. Yine merhum Halil İnalcık Hocamız bu maziyi, Osmanlı dönemini eserleriyle gayet güzel bir şekilde ortaya koymuştur.”
Türkiye’deki bilim ve eğitim kuruluşlarından beklentinin düşünen, merak eden, araştıran, soruşturan ve sürekli daha ileriye gitmeyi hedefleyen bir anlayışın topluma yerleştirilmesi olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuda TÜBİTAK ve TÜBA’ya önemli görevler düştüğünü kaydetti. Gayretleriyle emekleriyle birikimleriyle eserleriyle bilim dünyasına, Türkiye’ye ve insanlığa katkılar sağlayanlara şükranlarını sunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödül alan bilim insanlarını tebrik etti.
“Bilim Yapmak İsteyene Türkiye’nin Kapıları ve İmkânları Sonuna Kadar Açık”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise törende yaptığı konuşmada, ödül töreninin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşmesinin Türkiye’nin bilim ve teknolojideki millilik hamlesinde ne derece kararlı olduğunun net bir ifadesi olduğunu söyledi. Bilimsel ilerlemeyi bitiş çizgisi olmayan bir yarışa benzeten Varank, Türkiye’nin kendine yaraşır bir biçimde bu yarıştan asla kopmamasının gelecek nesillere karşı en önemli sorumlulukları olduğunu ifade etti. Varank, yüksek katma değerli üretim, dijitalleşme, verimlilik artışları ve bölgesel kalkınmayı “Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi” vizyonunun gelişme eksenleri olarak belirlediklerini anımsatarak, bu alanların her birinde başarıya ulaşmak için bilim insanlarının orijinal katkı ve fikirlerine ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
Fen ve sosyal bilimlerde Türkiye’yi hedefine ulaştıracak tüm somut önerilere açık olduklarını vurgulayan Varank şunları söyledi: “TÜBİTAK, bilim ve teknoloji ekosistemine verdiği desteklerin yanı sıra savunmadan enerjiye, ilaçtan gıdaya, malzemeden siber güvenliğe çok çeşitli stratejik alanlarda milli ve özgün teknolojiler için Ar-Ge faaliyetleri yürütüyor. Akademik Ar-Ge ve özel sektör destekleriyle bugüne kadar 36 binden fazla projeye 18 milyar liranın üzerinde hibe desteği sağladık. Gençlerimizin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerinin hayata geçmesi için 6 senede bin 94 girişime 112 milyon lira sermaye katkısı verdik.”
“Fuat Sezgin Ödüllerini Başlatacağız”
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar da törende yaptığı konuşmada, dünyada bilim akademilerinin en önemli işlevlerinden birinin, üstün bilimsel başarıları ve başarılı bilim insanlarını onurlandırmak ve ödüllendirmek olduğunu, bu kapsamda TÜBA tarafından Uluslararası Akademi, Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı ve Bilimsel Telif Eser Ödülü verildiğini söyledi. Prof. Dr. Acar, Türkiye’nin uluslararası alanda ödül ihtiyacı gözetilerek 2015 yılında ihdas edilen Uluslararası Akademi Ödülü’nü bu yıl Romanya, Singapur, Moğolistan ve ABD’den 4 bilim insanının kazandığını bildirdi. Türkiye’de çalışmayı özendirmek, seçkin bilim insanlarının ülkede çalışmalarını sürdürmelerini sağlamak amacıyla “Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı” ödüllerinin takdim edileceğini dile getiren Prof. Dr. Acar, toplam 7 TÜBA-Bilimsel Telif Eser (TESEP) Ödülü’nün de sahiplerine verileceğini aktardı. Prof. Dr. Acar, Türkiye’nin topyekûn kalkınması ve 2023, 2053, 2071 diye ifade edilen vizyonları çerçevesinde hedeflerine ulaşması için her alanda bilim araştırma geliştirme ve yenilikçilik faaliyetlerinin önem taşıdığını vurgulayarak, şöyle devam etti: “Bilimsel başarıların özellikle ülkemizde yükseltilerek sürdürülmesi için bilim ödüllerinin önemli kıymete sahip olduğunu düşünüyoruz.”
“Geleceğe Yönelik Temel Stratejimizi Nitelikli Bilgi ve Nitelikli İnsan Üzerine Kurguladık”
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK ve TÜBA Ödüllerine layık görülen tüm bilim insanlarını tebrik ederek TÜBİTAK’ın 1966 yılından bu yana, 53 yıldır “Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödüllerini”nin verdiğini anımsattı. Ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 yılı hedeflerine ulaşabilmesinin, bilim temelli yüksek teknoloji geliştiren ve üreten bir ülke olması ile mümkün olabileceğine işaret eden Prof. Dr. Mandal, bu kapsamda TÜBİTAK’a büyük görev düştüğünü dile getirdi. “TÜBİTAK olarak geleceğe yönelik temel stratejimizi araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilik ekosisteminde milli hedeflere odaklanmış, nitelikli bilgi ve nitelikli insan üzerine kurguladık” diyerek sözlerine devam eden Prof. Dr. Mandal, “Buna yönelik bir durum değerlendirmesi yaptığımızda, Kurumum tarafından 2002 yılında 150 Milyon TL destek sağlanırken, 2018 yılında bu destek miktarımız 1.6 Milyar TL’ye ulaşıp 10 katın üzerinde bir artış sağlanmıştır. Bu destekler üniversitelerimizin ve sanayimizin araştırma kapasitesini önemli ölçüde artırmış ve bu doğrultuda 2002 yılında düşük ve orta-düşük teknoloji üreten bir ülke iken, özellikle orta yüksek teknolojide önemli artış sağlamıştır” dedi.
Konuşmaların ardından ödüller Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal tarafından sahiplerine takdim edildi.
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
“Türk-Rus Türkologlar Çalıştayı” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
“Bir Kitap - Bir Yazar” Söyleşilerinin Dördüncüsü Gerçekleştirildi
“Uluslararası 100. Yılında Haremeyn-i Şerifeyn Medine Müdafaası ve Fahreddin Paşa Sempozyumu” Başladı
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyeleri ile Toplantı Gerçekleştirdi
“17-25 Aralık FETÖ’nün Yargı Darbesi” Sempozyumu Gerçekleştirildi
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak Necip Fazıl Ödülleri Töreni’ne Katıldı