“The 13th International Conference on Key Engineering Materials” ICKEM Konferansı Gerçekleştirildi

 “The 13th International Conference on Key Engineering Materials” ICKEM Konferansı İstanbul Üniversitesi (İÜ), Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ve BioNanoTeam sponsorluğunda 25-26 Mart 2023 tarihinde, İÜ Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen konferansta, Biyomalzeme ve Nanoteknoloji Araştırma Grubu & BioNanoTeam Kurucusu; Türkiye Bilimler Akademisi & TÜBA Genç Akademi Üyesi; İÜC Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Candan, Oxford Üniversitesi Trinity Koleji Mühendislik Bilimi Profesörü, Oxford Üniversitesi Multi-Beam Laboratory for Engineering Microscopy Kurucusu ve Elsevier Dergisi Malzeme ve Tasarım Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Alexander M. Korsunsky, Duke Kunshan Üniversitesi Malzeme Bilimi Profesörü Prof. Dr. Kwang Leong Choy, Leiria Politeknik Enstitüsü Hızlı ve Sürdürülebilir Ürün Geliştirme Merkezi’nde Uluslararasılaştırma Sorumlusu Prof. Dr. Geoffrey Mitchell, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Satman ve Leiria Politeknik Enstitüsü Hızlı ve Sürdürülebilir Ürün Geliştirme Merkezi Direktör Yardımcısı Prof. Dr. Artur Mateus konuşmacı olarak yer aldı. Konferansın ana başlıkları ise farklı uygulamalarda biyomalzemeler, canlı uygulamalarda yeni kompozit malzemeler, inşaat mühendisliğinde yeni malzemelerin uygulanması, malzeme ve üretim teknolojisindeki gelişmeler, çevre mühendisliğinde malzeme ve teknolojiler, korozyon, kaplama ve kimya mühendisliğinin yönleri üzerine çalışmalar, elektrik, elektronik ve optoelektronik malzemeler: sentez ve uygulamalar, nanomalzemeler, nanokompozitler ve nanoteknolojinin geliştirilmesindeki eğilimlerdi.

Dünyanın en iyi Üniversitesi olan The University of Oxford bilim adamlarından Prof. Dr. Alexander M. Korsunsky ile birlikte konferansın Eş Başkanlığı görevini gerçekleştiren Prof. Dr. Zeki Candan, konferansın açılış konuşmasında İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Oral Öncül'e, Türkiye Bilimler Akademisi & TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker'e; Biyomalzeme ve Nanoteknoloji Araştırma Grubu & BioNanoTeam'e ve organizasyonda emeği geçen kişilere teşekkürlerini iletti. Cumhuriyetimizin 100. Yılında dünyanın çok çeşitli ülkelerinden gelen, alanında önde gelen bilim insanları ile böylesine önemli bir konferansı düzenlemekten büyük bir mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Oxford Üniversitesi Trinity Koleji Mühendislik Bilimi Profesörü, Oxford Üniversitesi Multi-Beam Laboratory for Engineering Microscopy Kurucusu ve Elsevier Dergisi Malzeme ve Tasarım Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Alexander M. Korsunsky, konferansın konusunun aktardı ve öncelikle konferansın tarihçesinden bahsetti. On yıldan fazladır bu konferanslara başkanlık yaptığını söyleyen Prof. Dr. Korsunsky konferans serisinin ilk olarak Güney Asya’da başladığını, 13. konferansın ise İstanbul’da yapıldığını ve bundan duyduğu memnuniyeti belirtti. Ayrıca Türkiye ve Suriye’de yaşanan deprem felaketinden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getiren Prof. Dr. Korsunsky, uluslararası toplumun elinden geldiğince yardım etmeye çalıştığından bahsetti. Bu konferansla bağlantılı olarak malzeme ve tasarım üzerine küçük bir atölye düzenlendiğini söyleyen Profesör, sunacağı konunun 10 yılı aşkın bir süredir Oxford'da aktif olarak takip edildiğini söyledi.

Prof. Dr. Korsunsky, korelasyon mikroskobu, göreceli mikroskopi, lityum iyon pillerin yeteneklerini geliştirmeye çalışmak, dijital görüntü korelasyonu, enerji ve çevre bilimi, mühendislik geliştirme, bağıntılı mikroskopi, multimodal mikroskopi, multimodal röntgen teknikleri, çok ölçekli gerinim analizi, mikro ve nano numune için bir araç olarak FIB, FIB 3D ve FIB kullanım alanları konularını anlattı.

“Daha Sağlam, Dayanıklı ve Akıllı”

Duke Kunshan Üniversitesi Malzeme Bilimi Profesörü Prof. Dr. Kwang Leong Choy, düşük enerji tüketimlerinin ve düşük CO2 emisyonunun zararlı kimyasal atıkları azalttığını ve aynı zamanda teknolojinin yüksek değer yaratmasına yardımcı olduğunu ifade ederek konuşmasına başladı. Prof. Dr. Choy, düşük enerji tüketimi ve düşük karbon sürdürülebilir kalkınmanın nasıl teşvik edilebileceği ve bu zorlukların üstesinden nasıl gelineceği sorununun çok fazla araştırıldığına değindi. Araştırmasının odak noktasının, düşük enerji tüketimi olan malzemeleri sentezlemenin nasıl uygun maliyetli bir hale getirilebileceği olduğundan bahseden Prof. Dr. Choy, karbon ayak izi yüklerinin, atıkların çevresel etkisi ve ayrıca geri dönüşüm olasılığının ele alınarak geri kazanımı ve temiz malzemeler geliştirilmek için kullanıldığını söyledi. Ayrıca Prof. Dr. Choy, temiz enerji uygulamaları ve performansı iyileştirebilen malzemeler, daha sağlam, dayanıklı ve akıllı olan, bileşenin ömrünü uzatabilen, bakımı azaltabilen, ekonomik çok işlevli malzemeler geliştirmek istediğini söyledi.

“Doğrudan Dijital Üretime Odaklanıyoruz”

Leiria Politeknik Enstitüsü Hızlı ve Sürdürülebilir Ürün Geliştirme Merkezi’nde Uluslararasılaştırma Sorumlusu Prof. Dr. Geoffrey Mitchell, “Dijital üretim alanında bir mükemmeliyet merkeziyiz. Peki neyi iyi yapıyoruz?” dedi ve ekledi “Doğrudan dijital üretime odaklanıyoruz.” Endüstri 4.0 ve endüstrinin tamamen dijitalleşmesi konularından bahseden Prof. Dr. Mitchell, daha dijital tabanlı bir endüstri geliştirmekten bahsetti. Gerçekten dijital bir çağa girebilmenin sunumunun konularından biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mitchell, 3D yazıcının öneminden bahsetti ve örnek olarak kendi 3D heykelini gösterdi. 3D baskı gibi teknolojilerin kitlesel özelleştirme olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mitchell, 3D baskının belki de karbon ayak izi için en önemli olan çok daha az malzeme kullanan ürünler tasarlanmasını sağlayacağını söyledi ve geri dönüştürülebilen nesneler ile sürdürülebilirliğin öneminden bahsederek konuşmasını sonlandırdı.

İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Satman: “Materyal tasarımı üzerine bilimsel bir konferansa katılmak benim için bir zevk” Prof. Dr. Satman diyabet hastalarının eğitim alanında ve özel ilgi alanında yer aldığını söyleyerek Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun 2020'deki son tahminlerine göre dünyada insanların yaklaşık yüzde 10'unda diyabet olabileceğinden bahsetti. Diyabetin yaygınlığından ve özellikle de yetişkin insanlarda meydana geldiğinden söz eden Prof. Dr. Satman, sunumunda Türkiye’de tahmini diyabet trendlerini grafikler üzerinden anlattı.

Leiria Politeknik Enstitüsü Hızlı ve Sürdürülebilir Ürün Geliştirme Merkezi Direktör Yardımcısı Prof. Dr. Artur Mateus, 3D baskıda boyama, baskı imalatı, baskı stratejileri ve küçük makinelerde kullanabilecek yazılımlar nedeniyle pek çok zorluğun olduğunu söyledi. 3D baskı stratejileri yazılımının küçük makinelerde kullanılabileceğini ifade eden Prof. Dr. Mateus, baskının oldukça zor olduğunu, başkalarının çalışmalarına ve mevcut makinelere bakıldığında en önemli şeylerden birinin malzeme olduğunu söyledi.

Konferansın ardından konuşmacılara katılım belgesi verildi.

Haber: Betül Sinan
Fotoğraf: Melis Arıner
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü


Öne Çıkan Haberler

İstanbul Üniversitesi’nden TÜBİTAK Destekli Yeni Proje

İstanbul Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa ve TÜRKSMD Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

İstanbul Üniversitesi Dünya Sıralaması Başarısını Sürdürüyor

İstanbul Üniversitesi 39 Ülkede Uluslararası Öğrenci Sınavı Yapacak

İstanbul Üniversitesi ve Eyüpsultan Belediyesi Arasında Protokol İmzalandı

“İstanbul Üniversitesi’nde Alman Geleneği”