“Sykes-Picot’un Yüzüncü Yılında Türkiye ve Ortadoğu Sempozyumu” İÜ’de Düzenlendi
“Sykes-Picot’un Yüzüncü Yılında Türkiye ve Ortadoğu Sempozyumu”, 12-13 Mayıs 2016 tarihlerinde İÜ Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Başta Türkiye ve diğer Ortadoğu ülkelerinde olmak üzere yapılmış olan bölgeyle ilgili çalışmaları ve değerlendirmeleri takip etmek ve bilim adamlarından başlayarak Ortadoğu coğrafyasında yaşayanlar arasındaki diyalogu geliştirmek maksadıyla düzenlenen sempozyumun açılış konuşmalarını İÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cezmi Eraslan, İstanbul Türk Ocağı Başkanı Dr. Cezmi Bayram, Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa ve Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi yaptılar.
İÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cezmi Eraslan konuşmasında, “Burada Sykes Picot, akademisyenlerimiz tarafından dünü, bugünü ve değişim imkânları ile değerlendirilecek. Ancak 100. yılında da bu bölge akıbetinin halkların ve devletlerin kaderine karar verici merci pozisyonunun aynı büyük güçler olması, bizim ciddi manada üzerinde düşünmemiz gereken bir konu. Klasik tabiri ile bizim kendimize gelmemiz gereken bir gerçeği de ifade etmektedir” dedi.
İstanbul Türk Ocağı Başkanı Dr. Cezmi Bayram konuşmasında, “Biz üniversitelerimizde bu gibi toplantılar yapıyoruz. Şunu biliyoruz ki bu gibi toplantılarda meseleler bütünü ile halledilmez. Ancak düşünülmesi gerektiği ortaya konulur ve üzerinde düşünmeler başlar, çalışmalar başlar, araştırmalar başlar. Buradan ayrıldıktan sonra bu konuları düşünmeye başlamışsanız ve düşünmeye de devam ederseniz o zaman bu çalışmalar başarıya ulaşmış demektir” dedi.
Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa konuşmasında, “1. Dünya Savaşı sonrasında Ortadoğu’yu bölüp parçalayan manga sistemleri, Irak ve Suriye Türklerinin, Türkiye ile olan bağlarını tamamen kesmiştir. Ama gariptir ki, yine bir savaş bizi tekrar bir araya getirdi ve bu savaş da maalesef kanlı bir savaştır. Oysaki biz Suriye Türkmenleri, Anadolu’dan daha önce Türklüğü bu topraklara taşıyan, bu coğrafyayı sahiplenen, yurt edinen Türkleriz. Sykes-Picot anlaşmasının getirdiği sistem ile üç buçuk milyon Suriye Türkmeni, bir asırlık süreçte ana vatanından, milli kimliğinden, topraklarından sürülmüştür, mağdur edilmiştir” dedi.
Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi konuşmasında, “Geçmişte ekonomik askeri anlamda devleti emirliklere bölen güçler, bu süreçte mevcut devletleri etnik ve mezhep esaslarına göre bölmeye çalışılmaktadır” dedi.
Konuşmaların ardından Prof. Dr. Cezmi Eraslan tarafından Irak Türkmen Cephesi Başkanı’na plaket takdim edildi.
İki gün süren sempozyumda, Kerkük, Erbil, Şam, Halep, Bağdat, Mağusa, Kudüs, Musul ve Gazze adlı oturumlarla da Sykes-Picot Anlaşması sonrası oluşan Ortadoğu tartışıldı.
Haber: Kübra OBAY
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
“Azarnegari” Sergisi İstanbul Üniversitesi’nde Açıldı
“Azarnegari” Sergisi İstanbul Üniversitesi’nde Açılıyor
İÜ Beyazıt Kulesi Anıt Müzesi’ni Bu Yıl 400 Kişi Ziyaret Etti
İranlı Sanatçı Ahad Saadi'nin "Azarnegari" Sergisi
13.Lojistik Zirvesi Gerçekleştirildi
“Beyazıt Yönetim Zirvesi Geleceğin Finansı” Etkinliği Gerçekleştirildi