Şili Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera’ya Fahri Doktora Ünvanı Verildi

[youtube]http://youtu.be/_NQesA8-z28[/youtube]

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü tarafından İktisat Fakültesi Yönetim kurulunun önerisiyle Şili Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera’ya, İstanbul Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi’nde 20 kasım 2012 tarihinde düzenlenen törenle fahri doktora unvanı verildi.



Tören saat 11.00’da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Murat tarafından Şili Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Sebastian Pinera’ ya fahri doktora unvanı verilmesi gerekçesini açıklamasıyla başladı. Gerekçe de şu ifadeler yer aldı:



“Şili ve Türkiye dostluğu çok eski ve köklü bir geçmişe sahip bulunmaktadır. Şili 30 Ocak 1926 tarihli Dostluk Antlaşması ile Latin Amerika’da Türkiye’yi tanıyan ilk ülke olmuştur. Bugün, başkent Santiago’daki Türk Cumhuriyeti Meydanı, Atatürk Anıtı ve Atatürk Lisesi ile Ankara’da bulunan Şili’nin bağımsızlık savaşçısı Ambrosio O’Higgins’in heykelinin bulunduğu Şili Meydanı, yine Ankara’daki Şili Cumhuriyeti İlköğretim Okulu ve Şili’nin ünlü yazar ve şairi Pablo Neruda’nın adını taşıyan meydan iki ülke arasındaki dostluğu açıkça ortaya koymaktadır. Ayrıca 1 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe giren ikili serbest ticaret anlaşması ile Şili ve Türkiye çok eski bir geçmişe sahip olan dostluklarını ekonomik anlamda da geliştirme yönünde çok önemli bir adım atmışlardır.

Ülkesi için göstermiş olduğu demokrasi mücadelesi ve Şili halkının ekonomik ve sosyal gelişimine yaptığı katkılar nedeniyle Sayın Devlet Başkanı Sebastián Piñera’ya İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi tarafından “Fahri İktisat Doktoru” unvanı verilmesi uygun görülmüştür.”



Fahri doktora verilme gerekçesinin okunmasının ardından kürsüye çıkan İÜ Rektörü Prof Dr. Yunus Söylet konuşmasında, Şili ve Türkiye ilişkileri hakkında bilgi verdi. İÜ Rektörü Prof Dr. Yunus Söylet konuşmasına şöyle devam etti:



“Güney Amerika kıtasında kuzey-güney doğrultusunda Antarktika 'ya kadar uzanan bir ülke olan Şili ile Avrupa ile Asya arasında bir köprü olarak uzanan Türkiye, aralarındaki 13.000 km uzaklığı yok sayarak, İstanbul Üniversitesi’nde kucaklaşıyor. Küreselleşmeyi, uluslararasılaşmayı anlatan çok güzel bir tabloyu hep birlikte yaşıyoruz. Başta 1842’de kurulan en eski üniversite olan Şili Üniversitesi olmak üzere Şili’de yer alan 15 üniversiteyi kardeş üniversitemiz olarak görüyoruz ve Üniversitemiz ile yakın işbirliğine davet ediyoruz.

İki yıl kadar önce yerin 625 metre altında ‘San Jose’ madeninde 2 ayı aşkın süre mahsur kalan 33 madencinin kurtarılması için gösterilen gayretlere ülkemizden iyi dilek ve dualarımızla katıldık, bu kurtarma operasyonunda Cumhurbaşkanı Ekselans Pinera’nın kararlı tutumunu takdirlerimizle izledik.

Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün belirttiği gibi iki ülke arasında çok sağlam işbirliği temelleri vardır. Türkiye ile Şili’nin ilişkilerinin 1913 yılına, Osmanlı dönemine dayanır, 1926 yılında iki ülke arasında dostluk anlaşması imzalanmıştır. Şili'nin Latin Amerika'da Türkiye'yi tanıyan ilk ülkelerden biridir. Serbest ticaret anlaşması imzalanan ilk Latin Amerika ülkesi Şili’dir.



Kardeş ve dost ülke Şili’nin 47. Cumhurbaşkanı Ekselans Miguel Juan Sebastián Marepoto Piñera Echenique’nin özgeçmişini dinlerken fark etmişsinizdir. Kendisi bizlerden biri, yani üniversite öğretim üyesi. Bu nedenle kendisinin akademik kimliğine İstanbul Üniversitesinin kardeşlik ve onur sembolü olan “fahri doktorluk” unvanını eklemekten dolayı büyük mutluluk duymaktayım.

Ve son olarak kendisinin mahsur maden işçilerinin hayata dönüşlerindeki kararlılık ve başarı öyküsünü, İstanbul Üniversitesi liderliğinde Türkiye ile Şili yükseköğretim kurumları arasında sağlanması için de yaratacağına inanıyor, kendisine sağlık, başarı ve uzun ömürler diliyorum.”



İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet konuşmasının ardından Şili Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera’ya “Fahri Doktora Diploması”nı takdim ederek “akademik kıyafet” giydirdi ve İstanbul Üniversitesi Rozeti”ni taktı.



Şili Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera konuşmasına İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ve İstanbul Üniversitesi’ne teşekkür ederek başladı. Cumhurbaşkanı Pinera konuşmasında Türkiye Şili ilişkilerine değinerek Türk üniversiteleri ve özellikle İstanbul Üniversitesi ile yakın ilişkilerde bulunmak istediklerini belirtti.





Şili Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera Özgeçmiş

1949 yılında Santiago şehrinde doğan Sebastián Piñera, 1950 yılında, babasının Birleşmiş Milletler Şili büyükelçisi olarak görev yapması nedeniyle bir süre ailesi ile birlikte New York’ta yaşamaya başladı. Daha sonra Şili’ye dönen Sayın Piñera, 1967’de Divine Word College’dan, 1971’de ise Pontifical Katolik Üniversitesi Ticaret Mühendisliği Bölümünden en iyi öğrenci ödülünü alarak lisnas diploması ile mezun oldu.

Sebastián Piñera kısmi Fulbright bursiyeri olarak Harvard Universitesi Ekonomi Bölümünden mezun olduktan üç yıl sonra yine ekonomi dalında master ve doktorasını tamamladı. Dr. Piñera daha sonra Şili Papalık Katolik Üniversitesi, Şili Üniversitesi, Adolfo Ibañez Üniversitesi İktisat Fakültelerinde ve Valparaíso İşletme Fakültesinde profesör olarak çalıştı. Aynı dönemde, Inter-Amerikan Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası’ında danışman olarak görev yaptıktan sonra, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu’nun Latin Amerika ve Karayipler masasında çalıştı. Burada, Latin Amerika Yoksulluk Haritası ve Yoksulluktan Çıkış Politikaları adlı bir makro proje yürüttü.

Sebastian Piñera 1976 yılında Bancard SA adıyla kurduğu şirketle Şili halkının yeni ödeme ve kredi sistemleri ile tanışmasını sağladı.



5 Ekim 1988 yılındaki halk oylamasında askeri rejimin sona ermesi ve demokrasinin geri gelmesi için aktif olarak çalıştı. 1989 yılında eşi Bayan Cecilia Morel ile birlikte, kurdukları Mujer Emprende Vakfı vasıtasıyla, Şili kadınının eğitimi ve ekonomik güce kavuşması yönünde çalışmalarda bulundu. Kendisinin bu yöndeki çalışmaları halen devam etmektedir. Buna ilave olarak 1993 yılında kurduğu Futuro Vakfı ile Şili halkının kültürüne katkıda bulundu ve bu doğrultuda çeşitli eğitim programları oluşturdu. Yine bu Vakıf ile aynı zamanda, 2005 yılında, içinde çok sayıda canlının yaşadığı bir ekosistem barındıran büyük bir alana sahip bir park inşa ederek çevre bilincinin oluşmasında örnek olmuş ve katkı sağlamıştır.

Sebastian Piñera, 1989 yılında bağımsız olarak Demokrasi ve Gelişim Paktı’ında senatör olarak görev aldı ve 1990 ve 1998 yasama yılı süresince doğu metropoliten bölgesini temsil etti ve daha sonra da Milli Yenilenme Partisine katıldı. Senatör olarak görev aldığı süre içerisinde, hazine, insan hakları, sağlık, çevre ve milli servet komisyonlarında görev aldı. Özellikle Çevre ve Doğa Koruma Tasarısı’nın hayata geçirilmesinde önemli bir rol üstlendi.

Sebastian Piñera, demokrat kişiliği, özellikle siyasi partilerin ve belediyelerin yönetiminde önemli düzenlemeler getiren Örgütsel Anayasa Kanunları tasarısı ile öne çıktı. Bu tasarı ile bağımsız adayların da parti üyeleriyle eşit şanslara sahip olarak kongre ve belediye seçimlerinde başa baş yarışmalarına imkan yaratılmış oldu. Ayrı bir tasarı ile yeni siyasi partilerin kurulabilmesini kolaylaştıran düzenlemeler yapılmasını da sağladı. Sebastian Piñera, görev aldığı süre içinde meslektaşları tarafından en iyi senatör seçildi. 2001 ve 2004 yılları arasında mensubu olduğu Milli Yenilenme Partisi’nin başkanı olarak görev yaptı. 2009 yılında kurulan Değişim İçin Koalisyon, Milli Yenilenme Partisi ve Bağımsız Demokratik Birlik partilerini ve bunların yanı sıra çeşitli yeni partiler ve bağımsızları da bir araya getirdi ve bu yeni oluşum Sebastián Piñera’yı Şili Devlet Başkanlığına aday gösterdi.

“Değişim”, “gelecek”, “ümit” ve “değişimin parçası olun” sloganlarıyla yürütülen bu seçim kampanyası sonucunda, oyların büyük çoğunluğunu alan Sebastián Piñera 11 Mart 2010 yılında yemin ederek Şili’nin 47’nci Devlet Başkanı oldu.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ


Öne Çıkan Haberler

İstanbul Üniversitesi Emekli Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Turan Yazgan Vefat Etmiştir

İstanbul Üniversitesi Emekli Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Turan Yazgan Vefat Etmiştir

Prof. Dr. Chris LINER tarafından "Elements of Seismic Dispersion: A Somewhat Practical Guide to Freguency-Depend ent Phenomena" kursu verilecektir

Engelli Öğrenciler Birimi

22 Kasım 2012 Diş Hekimliği Günü Etkinlik Programı

Uluslararası Disiplinlerarası Tiyatro Buluşması