Restorasyonu Tamamlanan İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Tarihi Binası Açıldı

Restorasyonu tamamlanan İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Tarihi Binası’nın Açılış Töreni, 8 Aralık 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın katılımları ile gerçekleştirildi. 

İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu Çıtıpıtıoğlu’nun takdim konuşması ile başlayan törenin açılış konuşmaları, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından yapıldı.

“İstanbul Üniversitesi Ülkemizin Bilim, Kültür ve Sanat Anlamında Başkentidir”

İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu Çıtıpıtıoğlu yaptığı takdim konuşmasında, “Sizi bugün İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde ağırlamaktan onur duyuyoruz. İstanbul Üniversitesi ülkemizin bilim, kültür ve sanat anlamında başkentidir. Toplumumuzun düşünce dünyasını kurulduğu günden bu yana hep derinden etkilemiştir” dedi.

Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin Türkiye’de en etkin akademik kurumların başında geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu Çıtıpıtıoğlu konuşmasına şu şekilde devam etti: “Siyasal Bilgiler Fakültesi olarak üniversitemizin bilim dünyamıza sürekli katkı sunan görkemli geçmişine ve topluma hizmeti merkeze alan anlayışına öğrencilerimizle, öğretim üyelerimizle ve ülkemizin her köşesinde görev yapan mezunlarımızla katkı sunmaya çalışıyoruz. Siyasal Bilgiler Fakültesi, yetiştirdiği binlerce devlet adamıyla ve kamu yöneticisiyle Türkiye’de en etkin akademik kurumların başında gelmektedir” ifadelerine yer verdi.

“İstanbul Üniversitesi Ülkemizin Gurur Kaynağı Eğitim Kurumlarından Biri Haline Gelmiştir”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay konuşmasına başlarken Siyasal Bilgiler Fakültesi Tarihi Binası’nın hayırlı hizmetlere vesile olmasını dileyerek, “Sözlerimin başında sizlere Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın selam, muhabbet ve başarı dileklerini iletiyorum. Kökleri İstanbul’un fethine kadar giden, ülkemizin ilk üniversitesinde bulunmaktan duyduğum memnuniyeti özellikle ifade etmek isterim. İstanbul Üniversitesi, ‘Tarihten Geleceğe Bilim Köprüleri Kurmak’ düsturu ile bölgesel ve tarihsel olarak yükseköğrenimde kilit bir rol üstlenmektedir. Dünyanın en iyi üniversiteleri indeksine adını yazdırması, bilimsel yayınlarının niteliği ve üretkenliği ile İstanbul üniversitesi, ülkemizin gurur kaynağı eğitim kurumlarından biri haline gelmiştir” şeklinde konuştu.

İstanbul Üniversitesi mezunlarının iş hayatında gösterdikleri başarıların altını çizen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay konuşmasına şu şekilde devam etti: “Devletimizin birçok değerli bürokratı, Nobel ödüllü araştırmacılar ve bilim insanları İstanbul Üniversitesi’nin tedrisatından geçmiştir. Bugün açılışını yaptığımız Siyasal Bilgiler Fakültesi Tarihi Binası gibi üniversite bünyesinde pek çok tarihi fakülte binası bulunmaktadır. Türkiye’de üniversite deyince akıllara İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt yerleşkesinde bulunan tarihi ana kapısının görüntüsü gelir. Bu tarihi binada öğrenim görecek öğrencilerimizin, yarını şekillendirmek için tarihimizden feyz alacaklarına inanıyorum.”

“Bilgi ve Teknoloji Üreten Bir Ülke Olma Yolunda Ciddi Gayretler Sarf Ediyoruz”

İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin geçmişten bugüne ortaya koyduğu akademik üretim kalitesi ve yetiştirdiği devlet adamları ile önemli bir geleneğin devamı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Türkiye’de yükseköğrenim alanında 16 yıldır oldukça önemli adımlar atılmıştır. Bugün, sayısı 200’ü geçen üniversitelerimizde yaklaşık 7 buçuk milyon öğrencimiz eğitim almaktadır. Sadece üniversiteleşme değil üniversitede kalite ve niteliğin artırılması konusunda da önemli adımlar attık, atmaya devam ediyoruz. Bilgiyi ve teknolojiyi üreten bir ülke olma yolunda ciddi gayretler sarf ediyoruz. Gelecek vizyonumuz üniversitelerimizin yenilikçilik ve ilerlemenin merkezi haline gelmesidir. Başarı, üniversitelerimizin geçmişi geleceğe bağlayabilmeleriyle oluşacak, perçinlenecektir. İstanbul Üniversitesi’nin tarihi de, üniversitenin bir kurum olarak zaman içerisinde nasıl köklü bir yapıya dönüştüğünü ve modern sosyal hayata nasıl bağlandığını gösteren bir örnektir” ifadelerini kullandı.

Siyasal Bilgiler Fakültesi Tarihi Binası’nın restorasyonu sırasında taşıdığı özellikleri kaybetmeden kullanılacak hale getirilmesine büyük özen gösterildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay şunları dile getirdi: “Tarih aynı zamanda bir milletin geleceğine ışık tutan, ilham veren, yol gösteren kayıtlardır. Bu bina da maziden atiye anlamlı bir mesaj taşıyan abide bir eserdir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada akademik gelişimi desteklemeye devam edeceğimizin bilinmesini istiyorum. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Tarihi Binası’nın hayırlı eğitim, öğrenim ve araştırma faaliyetlerine vesile olmasını diliyor, binanın inşa ve ihyası sürecinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

“İstanbul Üniversitesi Kuruluşundan Bugüne Birçok Yönetici Yetiştirdi”

Törende İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunları adına bir konuşma yapan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, İstanbul Üniversitesi’nin Türkiye’nin en önemli kurumlarından biri olduğunu vurgulayarak, “Bu okulda ötekileştirmeyi değil paydaş olmayı, kardeşliği, birlikte hareket etmeyi, hocalara saygı duymayı ve güzellikleri paylaşmayı öğrendik. Bu okul kuruluşundan bugüne birçok yönetici yetiştirdi. Bugün aramızda bakanlar, milletvekilleri, valiler, kaymakamlar var. 21. yüzyılda da bu okuldan vazgeçilmez değerlerin ortaya çıkması için bizim de katkı sağlamamız gerekiyor. Bu fakülteye iyi bakın, bu fakültenin çok önemli bir yeri var. Bu okuldan çıkan öğrenci kendisini güvende hissetsin, kendisini geleceğe adamış ve geleceği çok iyi planlanmış olarak görsün” ifadelerini kullandı.

“İstanbul Üniversitesi Sadece Türk Yükseköğretim Tarihinin Değil Türk Maarif Tarihinin de Önemli Kurumlarından Biridir”

Mezun olduğu üniversitede ağırlanmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade eden Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, “İstanbul Üniversitesi sadece Türk Yükseköğretim tarihinin değil Türk maarif tarihinin de önemli kurumlarından biridir. Her bir fakültesi, Darülfünun’dan bu yana yetiştirdikleri öğrenciler, ürettikleri eserler, topluma verdiği hizmetle geçmişimizin görkemli resminin birer parçasıdır. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin kuruluş kararı ‘Siyasal Bilimler Fakültesi’ olarak 13 Ekim 1977 tarihinde üniversitemiz senatosunda alınmış ve kuruluş görevini Hukuk Fakültemiz üstlenmiştir. Her biri alanın kıymetli isimleri olan öğretim üyeleri tarafından itinalı bir çalışma yürütülmüş ve 26 Nisan 1979 tarihinde Siyasal Bilimler Fakültesi kurulmuştur. Kayıtları yapılan 146 öğrenci ile 12 Kasım 1979 tarihinde öğretime başlanmış ve 1980 yılında bugün yeniden doğan bu binaya taşınılmıştır. Bu noktada bugün Siyasal Bilgiler Fakültesi kimliği ile özdeşleşmiş olan bu binanın, tahsis edildiği Fakülteye uygun olarak siyasi tarihimizde de önemli bir rol oynadığını hatırlamak gerekir. Bugünkü değerli misafirlerimizin huzurları da bunun önemli bir delilidir” şeklinde konuştu. 

İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin akademik faaliyetlerine değinen YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç sözlerine şu şekilde devam etti: “Yeni YÖK olarak kamuoyu ile paylaştığımız projeler ve yükseköğretimde hedeflediğimiz akademik başarının temel adımlarının, İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından da izlenmesinden memnuniyet duyuyoruz. Yükseköğretim Kurulu olarak, geride bıraktığımız son dört yılda; öncelikli alanlar, ihtisaslaşma, araştırma üniversitesi, bölgesel kalkınma odaklı üniversiteler, hedef odaklı uluslararasılaşma, yükseköğretimde dijital dönüşüm, akıllı uzmanlaşma, bağımsız kalite kurulu gibi ülkemizin önceliklerini ve dünyadaki eğilimleri dikkate alan birçok projeyi hayata geçirdik. Kurgusu itibariyle yükseköğretim tarihimizde bir ilk olan ulusal ölçekte ülkemizin öncelikli 100 alanında ve disiplinlere arası nitelikte olarak tasarladığmız YÖK 100/2000 doktora projesinde de Siyasal Bilgiler Fakültesi ‘göç’ ve ‘uluslararası güvenlik ve terör’ gibi alanlarda yer almakta ve nitelikli doktora öğrencileri yetiştirmektedir. Diğer taraftan ülkemizdeki Suriyeli öğrencilerin Yükseköğretime erişimlerini desteklemek amacıyla YÖK olarak yürüttüğümüz faaliyetlere de Fakültemizin, öğrencilere yönelik yaptığı projelerle destek verdiğini görmekteyiz. Ayrıca, YÖK’nun yürüttüğü araştırma üniversiteleri projesinde sıralamaya giren İstanbul Üniversitesi’nin bir fakültesi olan Siyasal Bilgiler nitelikli yayın ve proje faaliyetleri ile alanında ciddi çalışmalarını takip etmekteyiz. Bugüne kadar verdiği mezunların ülkemize verdiği hizmetler ve özellikle kamu bürokrasisindeki başarıları bu fakültede verilen eğitimin kalitesini ortaya koymaktadır.”

“Siyasal Bilgiler Fakültesi Büyük Bir İdeale Yönelmiş Bir Fakültedir”

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Biz Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni üniversitemizin sembol fakültelerinden biri olarak görüyoruz. Siyasal Bilgiler Fakültesi her gün biraz daha gelişmekte. İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler ve İşletme alanında lisans ve lisansüstü yüksek lisans ve doktora programları ile ve bu sene açılan İngilizce Uluslararası İlişkiler Programları ile insanların sadece eğitim kısmını değil, geleceğine yönelik öneriler ve araştırmalar da geliştiren bir ilim yuvasıdır. İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi büyük bir ideale yönelmiş bir fakültedir. Ne mutlu ki şu anda ülkemizin karar verici birçok noktasında fakültemizin mezunları bulunmakta. Biz Siyasal Bilgiler Fakültesi olarak akademik kadromuzu güçlü tutarken istiyoruz ki bizden mezun olan öğrenci ülkenin neresinde olursa olsun bu gücü arkasında hissetsin. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin bu yeni binası kendilerinin fazlasıyla hak ettiği bir bina oldu. Umuyoruz ki gönül rahatlığı ve gönül huzuru ile kıymetli hocalarıyla birlikte sadece kendi geleceklerini değil ülkemizin de geleceğini doğru şekilde planlayacak bir donanımla buradan mezun olsunlar” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmaların ardından restorasyonu tamamlanan İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Tarihi Binası katılımcılar tarafından gezildi. Program mezunlar buluşması ve hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi. 

Haber: Eda FİDAN
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü


Öne Çıkan Haberler

Türkmenistan’ın-Daimî-Tarafsızlığı’nın-23.-Yıl-Dönümü-ve-12-Aralık-Dünya-Tarafsızlık-Günü-Paneli-İstanbul-Üniversitesi’nde-Gerçekleştirildi

Türkmenistan’ın Daimî Tarafsızlığı’nın 23. Yıl Dönümü ve 12 Aralık Dünya Tarafsızlık Günü Paneli İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

İstanbul-Üniversitesi-Yayınevi-Geliştirme-Projesi---Dergiler-ve-Kitaplar-Toplantısı-Gerçekleştirildi

İstanbul Üniversitesi Yayınevi Geliştirme Projesi - Dergiler ve Kitaplar Toplantısı Gerçekleştirildi

10.-Uluslararası-İslam-ve-Ekonomi-Sempozyumu-İstanbul-Üniversitesi’nde-Gerçekleştirildi

10. Uluslararası İslam ve Ekonomi Sempozyumu İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

“Radyo-Televizyon-Yayıncılığı-ve-Telif”-Konferansı-İstanbul-Üniversitesi’nde-Gerçekleştirildi

“Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif” Konferansı İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

İstanbul-Üniversitesi’nde-‘Engellilik-Araştırmaları-Paneli’-Düzenlendi

İstanbul Üniversitesi’nde ‘Engellilik Araştırmaları Paneli’ Düzenlendi

“Biz-Anadolu’yuz-Projesi”-Gezi-Ekibi-İstanbul-Üniversitesi’ni-Ziyaret-Etti

“Biz Anadolu’yuz Projesi” Gezi Ekibi İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti