Prof. Dr. Reşat Apak TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Elinden Aldı
İÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reşat Apak, yaptığı çalışmalarla bilime sağladığı önemli katkılardan dolayı TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü almaya hak kazandı. Prof. Dr. Apak’a ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından takdim edildi.
TÜBİTAK tarafından her yıl verilmekte olan Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. TÜBİTAK Bilim Kurulu tarafından 2017 yılında 4 Bilim Ödülü ve 11 Teşvik Ödülü verilmesine karar verildi.
Bilim Ödülü kategorisinde “Temel Bilimler” alanında ödül almaya hak kazanan İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reşat Apak, ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı. Prof. Dr. Reşat Apak’a Bilim Ödülü, analitik kimya bilim alanının temel ve uygulamalı dallarında; geleneksel olmayan adsorbanların analitik kimya ve çevre kimyasında kullanımı, antioksidan kimyası ve antioksidan aktivite/kapasite tayinleri, enerjetik maddelerin ve bunların patlama sonrası kalıntılarının sahada ölçümü konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle verildi.
“Bir Milletin İstikbali Bilgi Kaynaklarıyla Kurduğu İlişkinin Niteliğine Bağlıdır”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödül töreninde bilim insanlarına bundan sonraki çalışmalarında başarı dileyerek, “Kendilerinden ülkemizin önünü açacak, bilim dünyasına yön verecek çok daha büyük başarılar beklediğimizi de özellikle ifade etmek isterim” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında ayrıca, “Bir milletin istikbali bilgi kaynaklarıyla kurduğu ilişkinin niteliğine bağlıdır. Kitapla kalemle ilimle bağı güçlü olan toplumların uzun yıllar boyunca varlıklarını idame ettiklerini görürüz. Öte taraftan bu bağ ne kadar zayıfsa o milletin ayakta kalma şansı da o derece zayıftır. Bu gerçeğin en yakın şahidi bizzat kendi tarihimizdir” ifadelerini kullandı.
Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin de birer konuşma yaptılar.
Prof. Dr. Reşat Apak Hakkında
18 Şubat 1954 yılında İzmir-Karşıyaka’da doğan Prof. Dr. Reşat APAK, ilkokulu İstanbul Çengelköy (Talimhane)’de, ortaokulu Kadıköy Maarif Koleji ve liseyi Robert Akademi’de okumuştur. İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi’nden 1976 yılında “kimya yüksek mühendisi” olarak mezun olan Prof. Dr. Reşat APAK, 1981 yılında Liverpool Üniversitesi Oşinografi Bölümü’ne İngiliz Kültür Heyeti (British Council) burslusu olarak gitmiş ve oradan “deniz kirlenmesi” alanında lisansüstü diploma almıştır. 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Kimya Bölümü’nden Prof. Dr. Fikret BAYKUT ve Prof. Dr. Adnan AYDIN yönetiminde “uranyum kimyası ve tayinleri” ile ilgili bir tezle kimya mühendisliği alanında bilim doktoru unvanı, 1987’de üniversiteler arası kuruldan “Antik Kimya Bilim Dalı Doçenti” ve 1993’te aynı ana bilim dalında Profesör unvanı almıştır. İdari görev olarak İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde 1996-99 döneminde Dekanlık ve 2007-2015 yılları arasında İstanbul Üniversitesi’nin Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde Müdürlük yapmıştır. Prof. Dr. Reşat APAK, halen İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde Analitik Kimya Anabilim Dalı Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı Gıda Antioksidanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İÜ-GAAM) Müdürü’dür.
Prof. Dr. Reşat APAK, 2012 yılında Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) asli üyeliğine atanmış olup 2014 yılından bu yana da TÜBA Akademi Konsey üyesidir. Ayrıca TÜBA’nın çeşitli komisyonlarında çalışmaktadır.
Türkiye Kimya Derneği’nden 2004 yılında “Kimya Biliminin İlerlemesine Katkı-Şeref Üyeliği Ödülü”nü, 2016 yılında İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nce ilk ve tek olarak verilen “Bilime Hizmet Ödülü”nü alan Prof. Dr. Reşat APAK, NATO/CCMS, IAEA ve TWAS gibi uluslararası örgütlerden ve DPT, TÜBİTAK, İstanbul Üniversitesi Araştırma Fonu gibi ulusal kurumlardan alığı çok sayıda projeyi yönetmiştir. NATO/CCMS (Modern Toplumun Sorunları Komitesi) (1991-97) ve IUPAC: Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimyacılar Birliği (1991-2001) gibi uluslararası kuruluşlarda Türkiye’yi temsil etmiştir ve halen IUPAC Analitik Kimya Dalı’nda Türkiye temsilcisidir. Prof. Dr. Reşat Apak, analitik kimya alanında yüksek etki faktörlü Talanta dergisinin 2004 yılından beri editörel komite üyesidir.
Prof. Dr. Reşat APAK, analitik kimyanın çok çeşitli temel ve uygulamalı alanlarında çalışmış olmakla birlikte en önemli buluşları; 1990’lı yıllarda “konvansiyonel olmayan adsorbanlar üzerinde ağır metal tayinlerinin incelenmesi ve modellenmesi”, 2004 yılında dünya literatürüne kazandırdığı “CURPAC antioksidan kapasite tayin yöntemi” ve yine 2000’li yılların ortalarından itibaren yaptığı enerjetik madde tayin madde tayin çalışmalarının ürünü olan “sahada patlayıcı izlerinin saptanması” test kiti analiz sistemidir. CURPAC antioksidan tayin yöntemi, çeşitlemeleriyle birlikte 3000’e yakın atıf almış olup halen dünyanın önde gelen gıda kimyası araştırma merkezlerinde kullanılmaktadır.
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
Yrd. Doç. Dr. Ahsen Yüksek “Karadeniz Madalyası” Onursal Ödülü’ne Layık Görüldü
Medikal Hologram Eğitimi Laboratuvarı İÜ İstanbul Tıp Fakültesi’nde Açıldı
İstanbul Üniversitesi Lisansüstü Programlarına Başvuru Koşulları
İÜ Beyazıt Kreş ve Anaokulu Öğrencileri İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu’yu Ziyaret Ettiler
İstanbul Üniversitesi ile Gençlik ve Spor Bakanlığı Arasında “Gönüllülük” Protokolü İmzalandı
İÜ Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencisi Milli Yüzücü Beytullah Eroğlu İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ı Ziyaret Etti