Prof. Dr. Ömer Faruk Akün Son Yolculuğuna Uğurlandı
İÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Akün’ün cenaze töreni, 4 Mayıs 2016 tarihinde İÜ Rektörlüğü’nde yapıldı.
Törende konuşan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. Ömer Faruk Akün’ün kendisi için sadece üniversitenin bir mensubu ve emekli öğretim görevlisi anlamına gelmediğini belirterek, “Şahsen hayatımızda iz bırakan, her zaman kendisini hayırla yâd edeceğimiz büyük bir hocamız. Prof. Dr. Ömer Faruk Akün, bilgiyi paylaşmaktan heyecan duyan büyük bir insan ve bilim adamıydı” dedi.
Prof. Dr. Ömer Faruk Akün’ü kendisine yaklaşan herkesi kana kana doyuran bir bilgi ve bilim deryası olarak tanımlayan Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak, “Hocamız sürekli akan bir nehir gibiydi. Kendisine yaklaşan herkesi kana kana doyuran bilgi ve bilim deryasıydı. Biz buna defalarca tanıklık ettik. Ne mutlu ki biz İstanbul Üniversitesi olarak böyle bir hocaya sahip olduk. Tüm sevenlerine sabır diliyorum” şeklinde konuştu.
“Hocamızın Hayatı Kitaplar Arasında Geçti”
İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özkan konuşmasında Prof. Dr. Ömer Faruk Akün’ün sevenlerine başsağlığı dileyerek, “Hocamız 1990’dan itibaren yürüttüğü Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanlığı görevinden 1993’te emekli oldu. Emekli olduktan sonraki çalışmalarını daha yoğun tempo ile sürdürdü. İslam ansiklopedilerine yazdığı her madde fevkalade derinlikli bir kitap işlevi görmektedir” ifadelerini kullandı. Hocanın hayatının kitaplar arasında geçtiğine dikkati çeken Prof. Dr. Özkan, Prof. Dr. Akün’ün, ilime ve kültüre vakıf bir kişi olduğunu söyledi.
“Gayesi Türk Edebiyatına Hizmette Bulunmaktı”
Öğrencisi Prof. Dr. Kemal Eraslan, Prof. Dr. Ömer Faruk Akün’ün insani yönünün çok kuvvetli olduğunu vurgulayarak, “İlgilenmiyor göründüğü herkes hakkında bilgi alan, durumunu takip eden bir insandı. Türk edebiyatına hizmette bulunmak onun başlıca gayesiydi. Bütün hayatı bu yolda geçti, az ama çok özlü eserler bıraktı. Her makalesi bir kitap değerinde ve derinliğindedir. Allah’tan nurlar diliyorum” değerlendirmesinde bulundu.
Prof. Dr. Abdullah Uçman, Prof. Dr. Ömer Faruk Akün’ün vefatından derin üzüntü duyduğunu dile getirerek, “Şahsen 1970’li yıllardan itibaren fakültede talebesi, daha sonra aynı kürsüye asistan oldum. O tarihten sonra hastalığına kadar sürekli beraberdik. Diyanet Vakfı tarafından kurulan İslam Ansiklopedisi Yazı Heyeti’nde hocam ile beraber uzun süre bulunduk. Türkoloji denildiğinde Fuat Köprülü akla gelir. Ömer Faruk Akün hoca da Köprülü’nün yolunda, izinde giden yegâne isimdi” şeklinde konuştu.
“Köprülü’den Sonra Dünya Çapındaki Âlimimizdi”
Prof. Dr. Birol Emil, Prof. Dr. Ömer Faruk Akün’ün vefatıyla Türkoloji camiasının çok büyük kayba uğradığını vurgulayarak, “Prof. Dr. Ömer Faruk Akün, Türkoloji’nin bütün disiplinlerine sahip, tek bir alanda sınırlamayan bir şahsiyet. Hocamızın Türk edebiyatı tarihi araştırmalarını düşününce, Prof. Dr. Akün, dünya çapında ilim adamı Fuat Köprülü’den sonra dünya çapında Türk ilmini ve Türkiye Türkolojisi’ni haysiyetle ve büyük bir âlim sıfatı ile temsil edecek tek kişidir” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Erol Ülgen, Prof. Dr. Ömer Faruk Akün’ün 90 yaşında hayatını kaybettiğini hatırlatarak, şunları dile getirdi: “Türk edebiyatının büyük hocalarından biriydi, aramızdan ayrılması bizi çok üzdü. Şunu söyleyebilirim ki çok kıymetli bir bilim adamı olarak Türkiye’deki bütün üniversitelere ‘Yeni Türkiye Edebiyatı’ alanında ufuk açan insanlardan birisidir. Titiz ve çalışkan bir ilim adamıydı, yazdıkları gelecek kuşaklara öncü eserler olarak kalacaktır. Başımız sağ olsun” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Ömer Faruk Akün’ün kızı Neslihan Verda Akün ise konuşmasında, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’a, İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özkan’a ve son altı ayda babasının yanında olan herkese teşekkürlerini sundu.
Törene Prof. Dr. Ömer Faruk Akün’ün ailesi ve yakınlarının yanı sıra öğretim üyeleri, yurt içi ve yurt dışından öğrenciler ve sevenleri katıldı.
Prof. Dr. Ömer Faruk Akün’ün cenazesi, Üsküdar Şakirin Camisi’nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Haber: Gülin MİSKET
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
Dünyanın En İyi 800 Üniversitesi Arasındayız
Milenyumda İletişim Sempozyumu İÜ’de Düzenlendi
Kataliz Kongresi’nin 6.’sı Uluslararası Düzeyde Gerçekleştirildi
Rektörümüz Atçılık ve Binicilik Kulübüyle Bir Araya Geldi
Gönüllülük Çalıştayı Gerçekleştirildi
Yatırımcılar ve Girişimciler “Özel Pazar”da Buluşuyor Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi