Prof. Dr. Mustafa A. Aysan’a Vefa Günü Programı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İşletme Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın Aysan’a Vefa Günü Programı, 16 Mayıs 2022 Pazartesi günü İÜ Rektörlük Binası Mavi Salon’da gerçekleştirildi. Programa, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ İşletme Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa A. Aysan, İÜ İşletme Fakültesi Muhasebe Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yakup Selvi, İÜ İşletme Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksel Yücel, İÜ İşletme Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Koçel, İÜ İşletme Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yüksel katıldı.


Program, İÜ İşletme Fakültesi Muhasebe Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yakup Selvi’nin açılış konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Selvi, İÜ İşletme Fakültesi’ndeki katkılarından ötürü Prof. Dr. Mustafa Aysan’ın böylesi bir günde vefaya layık görüldüğünü söyledi. Bu vefa programının büyük bir mutluluk ve gurur kaynağı olduğunu belirten Prof. Dr. Selvi, “Bu gururu hep beraber yaşayabilmemiz için bizlerle beraber olan değerli misafirlere teşekkürlerimi sunuyorum. Mustafa hocamız, akademik çalışmalarında ortaya koyduğu eserlerle akademi dünyasına büyük katkılar sunmuştur ama bence en büyük katkısı bizleri yetiştirmiş olmasıdır. Bundan dolayı Mustafa Hocama şükranlarımı iletiyorum” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Yakup Selvi’nin açılış konuşmasından sonra, Prof. Dr. Mustafa Aysan’ın hayatının yer aldığı belgesel gösterimi yapıldı. Belgeselde, Prof. Dr. Mustafa Aysan’ın eğitim hayatı, İÜ’deki görevleri, mesleki geçmişi ve İÜ hakkındaki konuşması yer aldı. Belgesel gösteriminden sonra konuşmasını yapmak üzere İÜ İşletme Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksel Yücel kürsüye çıktı.

“Bugün Bir Kez Daha İÜ’lü Olmaktan Gurur Duydum”

Prof. Dr. Göksel Yücel, vefa günü programına istinaden İstanbul Üniversiteli olmaktan gurur duyduğunu ifade etti. Bu değerli gün için Prof. Dr. Mustafa Aysan’a, İÜ Rektörlüğüne ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’a teşekkürlerini sunan Prof. Dr. Yücel, “Mustafa Hocamızı ilk tanıdığımda 2. sınıf lisans öğrencisiydim ve ilerleyen yıllarda onun asistanı olmak, yaşantımın dönüm noktasıdır. Onun kadar yaratıcı ve geniş bir vicdana sahip bir akademisyenin bu ülkede hizmet vermiş olması bizim için şanstır” dedi. Aynı zamanda Prof. Dr. Mustafa Aysan’ın akademik başarılarının yanında tevazu sahibi bir insan olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yücel, Türkiye Muhasebe tarihinde Prof. Dr. Mustafa Aysan’ın son derece önemli olduğunu ekledi ve konuşmasını tamamladı.

“Prof. Dr. Mustafa Aysan, Öğrenciler İçin Fark Yaratan Bir Öğretim Üyesidir”

Prof. Dr. Göksel Yücel’in ardından konuşmasını yapmak üzere İÜ İşletme Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Koçel kürsüyü devraldı. Prof. Dr. Koçel konuşmasında, Prof. Dr. Mustafa Aysan’ın bütün takdirlerin ötesinde olduğunu ve öğrenciler için fark yaratan bir akademisyen olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Mustafa Aysan’ın hem bir akademisyen olarak muhasebe disiplinine yaptığı katkılardan, hem de bir öğretim üyesi olarak öğrencilerine sağladığı katkılardan bahseden Prof. Dr. Koçel, “1967 yılında Doktora Salonu’nda asistanlık sınavına girdim. İÜ İşletme Kürsüsü’nün son asistanıyım ve şimdi Doktora Salonu’nun karşısında çok değer verdiğimiz, bizi yetiştiren Mustafa Hocamın Vefa Günü’nde konuşma fırsatı buldum ve çok mutluyum” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Mustafa Aysan’ın öğrenci yetiştirme konusundaki gayretlerinden ve kendi üzerindeki katkılarından bahseden Prof. Dr. Koçel, Prof. Dr. Aysan’ın standart bir muhasebe hocası olmadığını vurguladı. Prof. Dr. Aysan’ın muhasebe ve iktisat alanlarını birleştirdiğini, iktisat gözüyle muhasebe alanına baktığını ve muhasebenin bir sosyal bilim olmasını savunduğunu söyleyen Prof. Dr. Koçel, “Çünkü muhasebe, hocaya göre ekonomik ve sosyal yaşamın temelini oluşturmaktadır. Mustafa Hoca, öğretim üyesi olarak farklı bir hocadır. Öğrencilerinin yaşamları ve kariyerleri için yol gösteren bir hocadır ve bu yönüyle her türlü takdirin ötesindedir. Çalışkanlığı, araştırmacı kişiliği ve bilgiyi paylaşma arzusuyla, Mustafa Hoca öğrenciler için fark yaratan bir öğretim üyesi olmuştur. Bu güzel günde yaşadığım en mutlu an, Mustafa Hocam hakkında bunları söyleme fırsatı bulmamdır ve bu fırsat için hepinize teşekkürlerimi sunuyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

“Vefa Günü Programının Düzenlenmesi Erdemli Bir Davranış”

Prof. Dr. Tamer Koçel’den sonra kürsüye İÜ İşletme Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yüksel çıktı. Prof. Dr. Yüksel konuşmasına, Prof. Dr. Mustafa Aysan’a Vefa Programı gibi vefa programlarını düzenledikleri için İÜ Rektörlüğüne teşekkür ederek başladı. Bugünkü vefa programının çok doğru bir insan için düzenlendiğini söyleyen Prof. Dr. Yüksel, “Mustafa Hocamla ilgili söylenecek hiçbir yanlış ifade olamaz. Kendi değer yargımla ifade ediyorum ki o, mükemmelin temsilcisiydi. Akademiye, mesleğe, İÜ’ye olan sevdamı Prof. Dr. Mustafa Aysan Hoca vermişti” şeklinde konuştu.

“Toplumun Beklentisine Cevap Verecek Kurumsal Bir Kültüre Sahibiz”

Prof. Dr. Ahmet Yüksel’den sonra konuşmasını yapmak üzere İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak kürsüyü devraldı. Prof. Dr. Ak konuşmasında, İÜ mensubu olmanın zor ve değerli olduğunu, İÜ mensubu olarak her alanda öncü olma hedefinin taşınması gerektiğini söyledi. Toplumun İÜ’den böyle bir beklentisi olduğundan ve bu beklentiye cevap verilmesi gerektiğinden bahseden Prof. Dr. Ak, “Bu görevi yerine getirebilecek olan bir kurumsal kültüre sahibiz. Hepimizin hafızasında kendi branşlarının duayenleri olan hocalarımızın varlıkları, manevi destekleri, kurdukları modern sistemleri ve bizlere yol gösteriyor. Asıl zenginlik dostlarla birlikte olmak ve dostların gücünden yararlanarak kendi gücümüzü etkin hâle getirebilmek. Biz İÜ’nün büyük bir üniversite olduğunun farkındayız. Onun için İÜ’lü olmak, öğrenci olup mezun olduktan sonra bitmiyor. Personel olup emekli olmakla bitmiyor. Biz nefes aldığımız sürece taşıdığımız rozetin bize yüklediği sorumluluklar var” diye konuştu. İÜ’de 70 bin öğrenci, 730 diploma programı olduğundan bahseden Prof. Dr. Ak, ‘’Bu programlardan 350’si yüksek lisans, 220’si doktora programları. 17 bin 400 lisansüstü programımızın, 6300’ü doktora programı. 136 ülkeden 9 bin 400 uluslararası öğrencimiz var. 57 akademik dergimizin 43’ü TR dizininde, 20’si Web Of Science’da, 13’ü Scopus’ta taranıyor. İÜ çok cömert bir üniversite. Dergilerimiz, açık erişim yoluyla tüm dünyaya sunuluyor. Ayrıca lisans programlarının 16'sı hem Türkçe hem İngilizce program. Edebiyat Fakültesi’nde 25 dilde eğitim veriliyor” dedi. Bütün bu işleri yaparken en büyük güvencenin hafızamız olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ak, “Bizim hafızamız büyüklerimiz. Her biriniz bizim için yolumuzu bulmamıza yardım eden değerlersiniz. Sağ olun var olun” dedi ve konuşmasını tamamladı.

“Sizlere Karşı Konuşmak Bana Ağır Bir Sorumluluk Yüklüyor”

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’tan sonra konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Prof. Dr. Mustafa A. Aysan, Prof. Dr. Mahmut Ak’ın yaptığı konuşmanın kendisini duygulandırdığını ve böylesi bir sorumluluğa sahip olduğunu söyledi. Öğrencilere yaratıcı ders vermenin yaratmakla mümkün olduğunu aktaran Prof. Dr. Aysan, “Kopyalamakla olmaz. Üniversite hocalığı böyle bir sorumluluktur. Gelecekte yeni şeyler yapmalıyız. Bizde olmayan şey bir araya gelip yeni şeyler bulup o yeni şeylerin gerektirdiği gibi öğretim programları hazırlamaktır. Fakat yapamıyoruz. Bazı altyapı hizmetlerine ihtiyacımız vardır. Bu yapılar eksik olursa ayağımızı sağlam basamayız. Biz bugün işletmeciler olarak bozuk bir ekonomik düzen üzerinde çalışıyoruz. Ve bu bozuk çıktılar içinde doğruyu bulmaya çalışıyoruz. Ama ben diyorum ki önce bu bozukluklar düzelmeli ve çözüme bağlanmalı” dedi. Belli bir ekonomik yapısı olan işletmelerin bilanço ve personel bilgilerinin kamu ile paylaşılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Aysan, “Açıklanan bu bilgilerin içindekiler hukuk kurallarıyla uyulması zorunlu olan mesleki kurallarla belirli tanımlamalara bağlanmalıdır. Kamuya açıklanan bütün açıklamalar toplum tarafından anlaşılmalıdır. Sadece işletme ve muhasebe bilenlere değil, diğer bütün mesleklere bunu anlatmak zorundayız. Kamuya aydınlatma amacıyla açıklanan finansal bilgilerin, yalnızca o işletmenin muhasebecisi tarafından imzalanması değil, aynı zamanda da uzman onayından geçmesi gerekmektedir. Bunun bir sisteme bağlanması lazım. En baştan bunun çözülmesi lazım” diyerek konuşmasını tamamladı.

Prof. Dr. Mustafa A. Aysan’ın konuşmasından sonra, plaket töreni yapıldı ve program toplu fotoğraf çekimiyle program sona erdi.

Haber: Meriç Cintosun
Fotoğraf: Başar Uzun
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü


Öne Çıkan Haberler

festival

SociAll Up Sosyal Farkındalık Festivali Düzenlendi

FEMS burs başarı

Doç. Dr. Emel Mataracı Kara, FEMS Tarafından Burs Almaya Hak Kazandı

lise protokol güzelsanatlar

Güzel Sanatlar Liseleri Ortak Yönetim Modeli İşbirliği Protokolü Yapıldı

icra iflas kanun sempozyum

İcra ve İflas Kanunu Değişikliği Değerlendirildi

matematik çalıştay

8. Öğrenci Matematik Çalıştayı Düzenlendi

edirne araştırma sempozyum

Edirne Araştırmaları Sempozyumu Gerçekleştirildi