Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferanslarının 2.’si İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
“2019 Fuat Sezgin Yılı” etkinlikleri kapsamında düzenlenen Prof. Dr. Fuat Sezgin konferanslarının 2.’si, 3 Mayıs 2019 tarihinde İÜ İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Panelde açılış konuşması İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Güloğlu tarafından yapıldı.
“İnsan Ömrü Son Derece Kısa, Bu Nedenle Güzel Değerlendirilmesi Gerekir”
İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Güloğlu yaptığı açılış konuşmasında şunları dile getirdi: “İnsan ömrü son derece kısa ve bu nedenle güzel değerlendirilmesi gerekir. Aziz Sancar hocama Nobel Ödülü aldıktan sonra bir gün denk gelmiştim. Orada da hocama ‘Hocam biliyorum günde 16 saat çalışıyorsunuz, Nobel Ödülü’nü aldınız. Bundan sonra ne yapmayı düşünüyorsunuz’ dedim. O, ‘Bundan sonra 17 saat çalışacağım’ dedi. Bu nedenle, bu konferans benim nazarımda altın değerindedir. Anlayarak ve kıymetini bilerek dinlemenizi sizlerden rica ediyorum ve sevgili hocam Prof. Dr. Salih Tuğ’a da teşriflerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.”
“Fuat Sezgin'i Hem Anlatmak Hem de Tanıtmak Epey Zordur”
İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Güloğlu’nun konuşmasının ardından Prof. Dr. Salih Tuğ tarafından Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatını ve akademik kariyerini konu alan bir konferans gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Salih Tuğ, Prof. Dr. Fuat Sezgin gibi 94 senelik hayatı ilimle geçmiş bir kişiyi anlatmanın zorluğundan söz ederek konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Fuat Sezgin'i hem anlatmak hem de tanıtmak epey zordur. Fuat Sezgin, anlatıldığı gibi Bitlis'te dünyaya geldi. Bitlis Müftüsü Mirza Efendi'nin oğlu olarak hayata atıldı. Annesi Cemile Hanımefendi’dir. Ben annesi ile de görüştüm. İstanbul'da o bölgeye has bir şive ile konuşmakla beraber Türkçe de konuşuyordu.”
Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Almanya’da burs kazandığı dönemlerden ve oradaki çalışma hayatından da söz eden Prof. Dr. Salih Tuğ, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in seyahat etmeyi ve yeni yerleri keşfetmeyi çok sevdiğini söyledi. Prof. Dr. Fuat Sezgin’in çok sayıda ilmi projesinden söz eden Prof. Dr. Salih Tuğ, “Kendisi, İslam ilimler tarihini ortaya çıkarmak istedi. Fuat Sezgin hocamız bildiği yabancı diller sayesinde bilimlerin kitaplarını kendi dillerinde okuyarak kavrayabiliyordu. Farklı alanlarda farklı dillerde yazılan eserleri çok iyi idrak edebiliyor, özellikle bildiği Fasih Arapça ile birçok eski esere kendi dilinden ulaşabiliyordu” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Fuat Sezgin’in gençler tarafından örnek alınması gereken bir şahsiyet olduğunu belirten Prof. Dr. Salih Tuğ, “Onun gençlere örnek olabilmesi için yaşayışının, eserlerinin, düşüncelerinin çok iyi bilinmesi ve tanıtılması gerekir. Gençler onun eserlerinden ve yaşayışından kendilerine örnek alacakları pay çıkarmalıdırlar” dedi.
Konferans, Prof. Dr. Salih Tuğ’a hediye takdiminin ardından soru-cevap kısmı ile son buldu.
Haber: Ebru SÖNMEZ
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
10. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Geleneksel Öğrenci Kulüpleri Festivali Düzenlendi
Enez Kaymakamı Elif Canan Tuncer İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ı Ziyaret Etti
İÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nde Prof. Dr. Türker Kılıç ile Söyleşi Gerçekleştirildi
“Turkuaz” Sergisi İstanbul Üniversitesi’nde Açıldı
“İstanbul Üniversitesi’nde Polonya Günleri” Etkinliği Gerçekleştirildi
İÜ Kadın Basketbol Takımı Ünilig Şampiyonası’nda Türkiye Şampiyonu Oldu