Prof. Dr. Doğan Kuban’ı Anma Programı Düzenlendi
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen anma programı Mimarlık Fakültesi konferans salonunda 21 Eylül 2022 tarihinde gerçekleşti. Programa İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. K. Kutgün Eyüpgiller, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Suphi Saatçi, Prof. Dr. Selçuk Mülayim, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yegan Kâhya Sayar, Tarihçi Necdet Sakaoğlu katılım sağladı.
Program, Prof. Dr. Kuban’ın hayatından kesitler sunularak başlayan program Prof. Dr. Mahmut Ak ve Prof. Dr. Kutgün Eyüpgiller’in açılış konuşması ile devam etti.
“Eserlerinden Feyiz Almak Her Zaman Mümkün”
İlk olarak konuşmasını yapan Prof. Dr. Eyüpgiller, bugün uzman ve öğrenciler için çok anlamlı olduğunu belirterek öğrencisi olmanın bir ayrıcalık olduğunu söyledi. Prof. Dr. Eyüpgiller, “Doğan Bey’in öğrencisi olmak her zaman için mümkün. Gelecekte de mümkün. Nasıl derseniz; verdiği eserlerle. Onunla hiçbir zaman aynı mekânda hatta aynı çağda var olmamış olabilirsiniz ama o kadar değerli, kıymetli eserleri var ki onlardan feyiz almış olmak her zaman için mümkün. Makaleleri, bildirileri, yayınladığı kitaplar aslında sadece mimarlık, sanat tarihi camiasının değil genel olarak bir entelektüelin bilgi kaynağı olarak başvurabileceği bir insan olarak belki yüzyıllar boyunca hocamız var olmaya devam edecek” dedi. Ayrıca sanat tarihi, arkeoloji, mimarlık okuyan gençler için ışık tutmaya devam edeceğini belirtti.
Ardından konuşmasına Prof. Dr. Kuban ile nasıl tanıştığını anlatarak onun tavsiyeleri doğrultusunda mimarlığa yöneldiğini söyledi. Yazdıkları ve söylediklerinin dışında Prof. Dr. Doğan Kuban’ın kişiliğinden de bahseden Prof. Dr. Eyüpgiller, Prof. Dr. Kuban’ın olayları analiz etmekte ki becerisi, sakinliği, hak koruyuculuğu, vizyonunun geniş olmasından bahsetti. Konuşmasını programın düzenlenmesinde desteği olan herkese teşekkür ederek sonlandırdı.
“İstanbul Üniversitesi, Mimarlık Çalışmalarının Yapılacağı En Önemli Adreslerden Birisi”
Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi’nin geleneği temsil eden bir üniversite olduğunu ve gelenekten aldığı güç ile de geleceği planlayan bir üniversite olduğunu söyleyerek konuşmasına başladı. Kendinin de tarih alanından dolayı Prof. Dr. Kuban’ı tanıdığını söyledi. Prof. Dr. Ak, “Şehirleri öne çıkaran, insanlarla şenlendirilmesini öne çıkaran bir hocamızdı. Dolayısıyla şehirlerin şenlendirilmesi politikası tarih alanında önemli alandır. İçinde bulunduğumuz İstanbul, fetihten itibaren büyük bir fedakarlıkla ve uzun vadeli politika ile fethedilen yerlerdeki nitelikli insanların İstanbul’a kazandırılması ile yüzyıllardır insanların ilgi duyduğu cazip bir şehir olmasını sağladı. İstanbul Üniversitesi de şehircilik bakımından, şehir kültürü açısından pek çok çalışma yürüten bir kurumdur. İstanbul Üniversitesi mimarlık çalışmalarının yapılacağı en önemli adreslerden birisidir” dedi. Prof. Dr. Ak, konuşmasını programı düzenleyen Mimarlık Fakültesine ve programa katılım sağlayan konuşmacı hocalara teşekkür ederek sonlandırdı.
Program iki oturum şekline gerçekleşti. Birinci oturumda Prof. Dr. Suphi Saatçi, Prof. Dr. Selçuk Mülayim, Necdet Sakaoğlu ve Prof. Dr. Yegan Kahya Sayar konuşmalarını yaparken, ikinci oturumda Doç. Dr. Çiçek Akçıl Harmankaya, Doç. Dr. Zeynep Eres Özdoğan, Doç. Dr. Çağhan Keskin ve Dr. Öğr. Üyesi Kaan Sağ konuşmalarını gerçekleştirdi.
Haber: Kübra Soylu
Fotoğraf: Başar Uzun
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
Öne Çıkan Haberler
Denizel Biyolojik Çeşitliliğin Tespiti Projesi’nde Sonbahar Çalışmaları Devam Ediyor
İstanbul Üniversitesi Açılış Şenliği Başladı
2. Uluslararası Dil Kongresi Gerçekleştirildi
İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Açılış Töreni Yapıldı
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Açılış Töreni Gerçekleştirildi
İstanbul Üniversitesi Yayınevi The Directory of Open Access Books'a Kabul Edildi