“Patentlerin Ticarileştirilmesi ve Gelire Dönüştürülmesi” Paneli Düzenlendi
Adres Patent ve TÜBİTAK Martek iş birliği ile TÜBİTAK Bilgem İdari Konferans Salonu’nda “Patentlerin Ticarileştirilmesi ve Gelire Dönüştürülmesi” konulu panel düzenlendi.
İstanbul Üniversitesi’nin program ortaklarından olduğu panele İstanbul Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (İSTANBUL TTO) Modül Yöneticisi Prof. Dr. Erol İnce, TTO uzmanları Savaş Gürdal ve Damla Küçükisbir de katılım gösterdi. Gerçekleşen etkinliğe çok sayıda üniversiteden akademisyen, TTO uzmanları, sanayici, girişimci ve öğrenci katıldı.
“İnovasyon Hayatımızı Daha Rahat Hale Getiriyor”
Panel öncesinde konuşan Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut şunları söyledi: “Adres Patent ailesi olarak, 26 Nisan Fikri Mülkiyet Günü’nü ‘Patent Haftası’ olarak adlandırarak kutluyoruz. Buradaki amacımız 26 Nisan Fikri Mülkiyet Günü’nde marka, patent, endüstriyel tasarımları teşvik etmek adına, sanayi ve üniversiteleri doğru bilgilendirerek bu günü daha da anlamlı kılmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda 26 Nisan 2018’de TÜBİTAK MARTEK İşbirliği ile ‘Patentlerin ticarileştirilmesi ve gelire dönüştürülmesi’ konusunda panel düzenledik. İnovasyon hayatımızı daha sağlıklı, daha güvenli, daha rahat hale getiriyor. Düzenlediğimiz etkinlikte, yatırımcıları ve fikirleri teşvik etmesi gereken, girişimcileri ve fikirlerini ödüllendiren bir Türkiye’yi konuşacağız.”
Adres Patent Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Ali Yüksel’in moderatörlüğünü yaptığı panelde, TÜBİTAK Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mehmet Cavlı, İstanbul Üniversitesi TTO Modül Yöneticisi Prof. Dr. Erol İnce, Boğaziçi Üniversitesi’nden TTO Direktörü Barkın Arak, Avrupa Patent ve Marka Vekili Avukat Ali Çavuşoğlu konuşmacı olarak yer aldı.
“İhracat Rakamlarımız ve Mili Gelir Rakamlarımız Oldukça Önemli”
Panelde konuşan Prof. Dr. Erol İnce Türkiye’de alınan patent sayıları ve üretimler konusundaki veriler hakkında bilgiler aktararak şunları dile getirdi: “2017 yılının sonunda bin Ar-Ge merkezi, 2018’in sonunda da bin, 2019'da da bin olmak üzere toplamda 3 bin Ar-Ge merkezi kurulması hedefleniyor. Şu an sayı bin 34 mertebesinde. Bu sayı iyi bir değer. Dolayısıyla alınan projelerden üretilen bilginin hem kuruma hem ülke ekonomisine fayda sağlama hem de uluslararası alanda ihracatta ciddi olarak artış sağlayacağı ve bu çerçevede Ar-Ge merkezinin ne kadar katkı sağlayacağı, bulunduğu mertebeden bir kat daha yukarı çıkmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Tabii burada ihracat rakamlarımız ve mili gelir rakamlarımız oldukça önemli. 2017 yılı için gerçekleşen ihracat değeri 160 milyar dolar seviyesindedir. 2023 yılı için hedeflenen ihracat rakamı 500 milyar dolardır ancak bu hedef ulaşılabilir seviyede olmadığından 300 milyar dolar seviyesine güncellenmiştir. Burada bizim hem patentlerde hem de teknoloji transfer ofislerinde ve Ar-Ge kapsamında sanayinin üretmiş olduğu ürünlerde nitelikli ürün noktasında çalışmalar yapma sürecine doğru gidiyor.”
Panel sonunda katılımcıların soruları yanıtlandı.
Panel başarı hikâyeleriyle devam etti. Çeşitli üniversiteler bünyesinde yaptıkları araştırmalar sonucunda elde ettikleri buluşlar ile “Girişimcilik Belgesi” almaya hak kazanan katılımcılara ödülleri, protokol üyeleri tarafından takdim edildi.
Program, katılımcılara plaket verilmesinin ardından son buldu.
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
İÜYÖS 2018 Gerçekleştirildi
İstanbul Üniversitesi Kariyer Günleri 2018 Tamamlandı
İÜ ENUYGAR’dan “Görme Engelliler İçin Yardımcı Teknolojiler” Semineri
“Tezhip ve Minyatür Sanatıyla Sivas Darüşşifası” Sergisi Açıldı
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak Çocukları Makamında Ağırladı
Türkiye’nin En Eski Astronomi Şenliği Olan “Mayis Etkinliği”nin 27.’si İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştiriliyor