“Ortak Proje Geliştirme Çalıştayı” Gerçekleştirildi
“Ortak Proje Geliştirme Çalıştayı”, 15 Mart 2018 tarihinde İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi.
Çalıştayın açılış konuşması İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından yapıldı.
“Tezler İleride Yayına Dönüşecek Kabiliyette Olmalı”
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasında, “Üniversitemizin eğitim, araştırma ve girişimcilik anlamında topluma yönelik iş üretme sorumluluğu var. Üniversiteler birçok kriter ile değerlendiriliyor. Bunların içerisinde önemli olan noktalardan biri de lisansüstü eğitime verilen önem. İstanbul Üniversitesi olarak öğretim üyesi zenginliğimiz dolayısıyla ülkenin genel eğitimini yüklenme anlamında sorumluluğumuzu taşıyacağız. Lisansüstü programlarımıza sahip çıkıp tez aşaması kısmında da tezlerin daha etkin ve ilerde yayına dönüşecek kabiliyette konular olmasına dikkat etmemiz lazım. Uluslararası yayın ve proje kısmını biz kendi sosyal ölçeğimiz içerisinde değerlendirmeliyiz. Mühendislik fakültesinden beklediğimiz seviyeyi aynı şekliyle Hukuk fakültesinden bekleyemeyiz. Fakültelerin kendi yapıları ve gerçekleştirme şekillerine göre bunları izliyoruz ve geliştirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Araştırma Üniversitesi Unvanı Bize Bir Takım Sorumluluklar Yüklüyor”
Araştırma Üniversitesi olduktan sonra İstanbul Üniversitesi’nin sorumluluğunun arttığından ve yeni hedefler belirlemenin önemli olduğundan söz eden İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Araştırma Üniversitesi unvanı bize bir takım sorumluluklar yüklüyor. Bu açıdan bizim kapasite arttırarak ilerlememiz gerekiyor. Üniversiteler daha büyük çalışmalar yapabilmek için başka üniversitelerle, başka akademisyenlerle ortak çalışıyor. Bizim üniversitemizin şansı ise her fakülte zaten bir üniversite büyüklüğünde. Bu itibarla fakültelerin birbirini gördüğü, iletişim kurduğu, hareketli, bilimsel ortamı yakalayabilirsek çok daha nitelikli çalışmalar yapma imkânına da ulaşmış oluruz. Hocalarımızın bütün birikimlerini ve bilimsel çevrelerini birlikte kullanıp değerlendirebilecekleri bir iş ortamını sağlamak durumundayız. Hedeflerimizi genişletmek için neler yapmalıyız bunu düşünmeliyiz. Çalışmalarımızın uluslararası nitelikte olması için ya uluslararası bir dergide yayınlayacağız ya da kendi dergimizi o seviyeye çıkaracağız. İki hedefi de gerçekleştirmek için çalışmalıyız” şeklinde konuştu.
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın açılış konuşmasının ardından İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Pekdemir, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu, İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Alkan ve Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Okumuş sunum yaptılar.
“Her Alanda Uluslararası ve Ulusal Düzeyde Çalışmalarımız Sürüyor”
İÜ İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Pekdemir çalıştayda yaptığı sunumda, “Doktora programlarımız bilime ve topluma katkıda bulunacağımız alanlarımızdan biridir. Fakültemizde 520 doktora öğrencimiz var ve bu öğrencilerin 235’i aktif şekilde öğrenim görüyor. Doktora öğrencilerimizin eğitimleri sonucunda sunacakları tezler ile fakültemizin çeşitli ödül programlarına başvuracağına inanıyorum. Yaygın bir şekilde her alanda uluslararası ve ulusal düzeyde çalışmalarımız sürüyor. Son 3 yılda akademik atama sayımızda büyük bir artış oldu ve böylelikle proje, yayın gibi çalışmalar hız kazandı” ifadelerine yer verdi.
“Müfredatlarımız Eğitim Alanında En Görünür Verilerimiz”
İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu ise yaptığı sunumda, “Çalışmalarımızı aynı anda birkaç farklı ayakta sürdürüyoruz. Eğitim ve araştırma çok önemli ve birbiriyle ilişkili. Müfredatlarımız bizim eğitim alanında en görünür olan verilerimiz. İktisat Fakültesi ile birlikte birtakım çalışmalar yaptık. 3 doktora programımız var ve toplamda 232 doktora öğrencimiz bulunmakta. Fakülteler arasındaki iş birliğini geliştirmek için doktora programlarımızın ortak olması çok iyi oldu. İletişim fakültemiz ile 2, Enformatik bölümümüzle de 1 iş birliğimiz var. Hem projeler hem de bilimsel yayınlar konusunda diğer fakültelerle birbirimizi destekleme konusunda adımlar atabiliriz diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“Uluslararası Alanda Nitelikli Yayın Üretme Konusunda Çalışmalarımız Sürüyor”
İÜ İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Alkan sunumunda, “8 bölüm ve 30’un üzerinde ana bilim dalıyla hizmet veren bir fakülteyiz. Değişik ana dallarda 885 doktora öğrencimiz var. Siyasal Bilgiler ve Edebiyat fakülteleri ile iş birliğinde olduğumuz çalışmalar var. Zayıf olduğumuz yönlerimizden biri projelerimizde öğrenci istihdam etmememiz. Uluslararası alanda nitelikli yayın üretme konusunda ise çalışmalarımız sürüyor. Yayın konseptini biraz değiştirmemiz lazım. Bu konudaki görüşmelerimizi yaptık ve olumlu sonuçlar alacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.
“Dinamik Bir Yapıda Çalışmaya Gayret Ediyoruz”
Çalıştayda son olarak İÜ Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Okumuş sunum yaptı. Prof. Dr. Abdullah Okumuş sunumunda, “Tek fakülte, tek ana bilim dalı, tek bölümüz. Küçüğüz ama küçüğün dinamik olduğunu düşünerek dinamik bir yapıda çalışmaya gayret ediyoruz. İnşallah ilerde daha da büyüyeceğiz. Neticede lojistiğin sadece üniversitemiz için değil aynı zamanda Türkiye için de önemli bir alan olduğunu söylemek istiyorum. Önümüzdeki dönem hem yüksek lisans hem de doktora programını başlatacağız. Mühendislik fakültesinin desteğini alarak bu uygulamayı yürütmeyi hedefliyoruz. İşletme fakültesi ile de birlikte yürüttüğümüz çalışmalarımız var. Bunları da geliştirmeyi ve devam ettirmeyi hedefliyoruz. Fakülte olarak üniversitemizin stratejik planına katkı sağlamak istiyoruz. Küçüklüğümüzü avantaja çevirmeye çalışıyoruz” dedi.
Çalıştay soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
Haber: Eda FİDAN
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
“Âşıklar Sazlarıyla Sözleriyle” Programı Gerçekleştirildi
İstanbul Üniversitesi ve Bulgaristan Bilimler Akademisi Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı
Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti
Süheyl Ünver’in Hayatı Belgesel Oluyor
CRANET Uluslararası İnsan Kaynakları Yönetimi Araştırması Tamamlandı
“İyi Uygulama Örnekleri ve Gelecek Vizyonu 4” Çalıştayı Gerçekleştirildi