Öğretmen Akademileri'nin İlk Dersi Üniversitemizde

İstanbul Öğretmen Akademileri 2023-2024 eğitim-öğretim yılı açılış programı Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Yusuf Tekin’in ilk dersi ile 2 Kasım 2023 tarihinde Üniversitemiz Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinliğe Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Gülsüm Ak ve Fen Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Tansel Ak da katılım gösterdi.


Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Murat Mücahit Yentür’ün açılış konuşması ile devam etti. Konuşmasına şiir okuyarak başlayan Doç Dr. Yentür, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevini yürüttüğü 2016 yılında başlayan ve bugün 8’nci yılına gelen İstanbul Öğretmen Akademileri çalışmalarına öncülük eden, Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Yelkenci’yi anarak devam etti.

“Gerçek Eğitim Sadece Bilgi Aktarımı Değil Aynı Zamanda Karakterin İnşasıdır”

Doç. Dr. Yentür İstanbul Öğretmen Akademileri vasıtasıyla üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve sanat dünyasının öncüleri ile öğretmenleri buluşturduklarını ve böylece öğretmen ve yöneticilerin mesleki gelişimini destekleyerek eğitim ekosistemine katkıda bulunmayı hedeflediklerini vurguladı. Nurettin Topçu’nun “Gerçek eğitim sadece bilgi aktarımı değil aynı zamanda karakterin inşasıdır” sözünü düstur edindiklerini ve amaçlarının sadece bilgi vermek olmadığının altını çizdi. “Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek olan gençlerimize daha kaliteli bir eğitim sunmak amacıyla bir araya gelen bizler Türkiye Yüzyılı için hep birlikte çalışma azmi ve kararlılığı içerisindeyiz” diyen Doç. Dr. Yentür, Prof. Dr. Tekin’e şükranlarının ardından konuşmasını sonlandırdı ve sözü Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Tekin’e devretti.

“6 Şubat Öncesinden de Daha İyi Olmak İçin Çalışıyoruz”

Konuşmasına Cumhuriyet’in yüzüncü yılı vesilesiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Cumhuriyet’in kurucu kadrolarına rahmet dileyerek başlayan Prof. Dr. Tekin tüm katılımcıların Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı. Konuşmasının devamında bugün deprem bölgesinde olduğunu ve 6 Şubat 2023 depremleri konusunda çalışmalara tüm güçleriyle devam ettiklerini, bölgeyle sürekli ilişki içinde olduklarını ve hedeflerinin derslik sayısı, okul sayısı, öğretmen normu itibariyle 6 Şubat öncesinden daha iyi olmak olduğunu belirtti.

“İnsan Hakları Metinlerini Yeniden Kaleme Almalı”

Konuşmasında İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiklerini soykırım olarak niteleyen Prof. Dr. Tekin: “Bizler yıllarca üniversitelerde Anayasa Hukuku, İnsan Hakları dersleri okutup, öğrencilerimize insan haklarını güvence altına alan temel metinlerden bahsettik. Başta Birleşmiş Milletler gibi bütün insanlığın temel hak ve hürriyetlerini güvence altına almak için kurulan mekanizmalardan bahsettik ve dedik ki dünyada demokrasiyi, temel hak ve hürriyetleri korumakla mükellef bir yapı var. Bu yapı bu tür ihlaller söz konusu olduğunda soykırıma uğrayan kişilerin din dil ırk mezhep hiçbir fark gözetmeksizin bu ihlallere müdahale edecek ve temel hak ve hürriyetleri güvence altına alacak dedik. Hepsi yalanmış. Bugün çocuklar öldürülüyor, hastaneler bombalanıyor” dedi. İnsan hakları ile ilgili bugüne kadar yazılmış metinlerin ve bu konuda kurulan mekanizmaların etkinliğinin tartışmalı olduğunu belirten Prof. Dr. Tekin, İstanbul Üniversitesi gibi güçlü birikimi olan üniversitelerin bu tür metinlerin yeniden kaleme alınması ya da bunu uygulayan uluslararası mekanizmaların yeniden örgütlenmesi hakkında akademik veri üretmesi gerektiğine inandığını belirtti.

“Kamu Kurumları ile Akademi Arasında Kopukluk Var”

Akademi ile Kamu kurumları arasındaki iletişimde kopukluklar olduğunu tespit ettiklerini belirten ve “Akademi, Kamu kurumlarının ve kamu otoritesinin ve genel olarak toplumsal kesimlerin bağlantısını kurmamız gerekiyor” diyen Prof. Dr. Tekin, 2013 yılında bu eksikliği hissedip bu işi kurumsal hale getirme anlayışıyla yola çıktıklarını, “Öğretmen Akademisi” ya da “Milli Eğitim Akademisi” adında bir akademi oluşturmayı hedeflediklerini; 2016 yılında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından benzer amaçla kurulan İstanbul Öğretmen Akademileri kurulduğunda çok heyecan duyduklarını belirtti.

Öğretmen Akademilerinden beklentisinin öğretmenlerin meslekleriyle ilgili teorik gelişmeler, teknolojik gelişmeler, farklı alanlardaki yeniliklerle müfredatta olduğu gibi “Bakanlığın ana taşıyıcısı” öğretmenlerin de kendilerini bu anlamda güncellemek için akademi ile ilişkisini kurmak olduğunun altını çizdi. Öğretmenlerin iş yükünün fazla olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Tekin bu temponun akademik körlük denen olguya sebebiyet verdiğini ve “Öğretmen Akademileri’yle” bu olgunun da önüne geçmeyi amaçladıklarını belirtti. Ayrıca öğretmenlerin akademik alan dışında ilgi duydukları diğer konularda da öğretmenlere destek olmak istediklerini aktardı.

Öğretmen Akademisi

Kurulacak akademi ile Üniversiteler ile Bakanlık arasındaki ilişkiyi kurumsal hale getirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Prof. Dr. Tekin, bu ilişkiyi iki yönlü olarak kurgulamak istediklerinin özellikle altını çizdi. Bakanlığa bağlı çalışan öğretmenlerin de saha tecrübelerini, yaşadıkları sorunları üniversitelere aktarması hususunun önemli olduğunu belirtti. Üniversitelerde eğitim gören öğretmen adaylarının da uygulamalı olarak yetiştirilmesine katkıda bulunmak istediklerini de vurguladı. Hizmet içi eğitimleri de daha akademik bir temele oturtmayı amaçladıklarını ve bu yeni kurgulanacak yapıda tüm bu hedeflerin göz önünde bulunacağını belirten Prof. Dr. Tekin bu konuda önerilere açık olduklarının da altını çizdi.

Etkinliğe ev sahipliği yapan İstanbul Üniversitesi'ne, İstanbul Öğretmen Akademileri'nde ders verenlere, organizasyonu düzenleyenlere teşekkür ederek konuşmasını sonlandıran Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin’e İl Milli Eğitim Müdürü ve Akademi Koordinatörleri tarafından hediye takdimi edilmesinin ardından toplu fotoğraf çekimi ile etkinlik son buldu.


Haber: Mustafa Kürşat Ergül

Fotoğraf: Mete Aldıraklı
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü


Öne Çıkan Haberler

9. Kadın Araştırmaları Kongresi Üniversitemizde Düzenlendi

İÜ İktisat Fakültesi Mezunlar Cemiyeti’nden Rektörümüz Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar’a Ziyaret

İstanbul Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni Başladı

İnsan Hakları Hukuku - İnsancıl Hukuk Bağlamında İsrail - Filistin Uyuşmazlığı Sempozyumu Düzenlendi

Cumhuriyetin 100. Yılında Anayasa Yargısı ve Demokratik Siyaset Paneli Yapıldı

Üniversitemizden Erasmus+ Projesi Başarısı