“Newton-Katip Çelebi Fonu Bilgilendirme Toplantısı” Gerçekleştirildi
İstanbul Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (İSTANBUL TTO) tarafından düzenlenen “Newton-Katip Çelebi Fonu Bilgilendirme Toplantısı”, 8 Ocak 2018 tarihinde İÜ Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını İSTANBUL TTO Modül Yöneticisi Prof. Dr. Erol İnce yaparken, Newton-Katip Çelebi Fonu Program Yöneticisi Pınar Çetin ve British Council Bilim ve Yenilik Başkanı İlter Haliloğlu “Newton-Katip Çelebi Fonu” hakkında sunum yaptılar. Toplantıya ayrıca düzenleyici olarak İSTANBUL TTO modül sorumluları Damla Küçükisbir, Kadir Yılmaz, Savaş Gürdal, Gökhan Hardal; Newton-Katip Çelebi Fonu Koordinatörü Aslı Akçayöz; İngiltere-İstanbul Başkonsolosluğu Bilim ve İnovasyon sorumlusu Büşra Afşar katıldı.
“Yapılacak Araştırmaların Çıktıları Türkiye’ye Fayda Sağlayacak”
İSTANBUL TTO Modül Yöneticisi Prof. Dr. Erol İnce konuşmasında, “İngiltere tarafından oluşturulmuş Newton Fonu 2014 yılında başlatılan bir destek programı. Ülkelerin bilim ve inovasyon kapasitesinin arttırılmasını ve bu ülkenin kalkınmasını hedefliyor. Ortaklığın adı ‘Katip Çelebi-Newton Fonu’ olarak isimlendirilmiş. Bu ortaklık sürdürülebilir ilişkiler kurulması açısından önemli yer tutuyor. Türkiye’de bu fonun uygulayıcı kuruluşu TÜBİTAK ve British Council. 2021 yılına kadar devam edecek programda yer alan bu ülkeler: Türkiye, Çin, Hindistan, Güney Afrika, Brezilya, Meksika, Kolombiya, Şili, Malezya, Tayland, Vietnam, Endonezya, Filipinler, Mısır ve Kazakistan. Uzun vadeli sürdürülebilir ekonomik kalkınma ve toplumsal refahın sağlanması amacıyla Türkiye’de araştırma ve teknolojik yenilik kapasitesinin geliştirilmesi hedefler arasında. Ayrıca İngiltere ve Türkiye arasında uzun vadeli sürdürülebilir ortaklıklarına destek veren araştırma ve iş birliği olanaklarının arttırılması hedefleniyor. Bu desteklerin önemli yanı yapılacak araştırmaların çıktılarının, Türkiye’ye fayda sağlayacak olması” ifadelerine yer verdi.
“Newton Fonu’nun Amacı Ekonomik ve Sosyal Kalkınmaya Katkı Sağlamak”
Newton-Katip Çelebi Fonu Program Yöneticisi Pınar Çetin, Newton Fonu’nun bir Birleşik Krallık Devleti programı ve ikili anlaşmalar yaptığı ülkelerdeki amacının bu ülkelerdeki ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkı sağlamak olduğunu ifade etti. Çetin konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Bunu da bilim ve araştırma projelerinin desteklenmesi yoluyla edinilmesini sağlamakta. Bu proje kapsamında toplamda ayrılan bütçe 738 milyon sterlin şeklinde ve bir sürü farklı ülkede farklı fonlayıcı kuruluşla şu anda faaliyetleri devam ediyor. Bu fonun iki tane çok önemli prensibi var. Bunlardan ilki eş fonlama prensibi. Yani ikili anlaşma oluşturulan ülkedeki fonlayıcı veya ilgili kuruluşlardan bir eş fonlama talep etmekte. Bir diğeri ise resmi kalkınma denen yardım bütçesi. Newton Fonu Birleşik Krallık’ta bu bütçe içerisinden ayrılıyor. Newton Fonu’nda destek mekanizmaları genel olarak üç tane bileşen altında toplanıyor; insanlar bileşeni, araştırma bileşeni ve dönüşüm bileşeni.”
“Avantajımız Türkiye’de Çok Uzun Süredir Varlık Gösteriyor Olmamız”
British Council Bilim ve Yenilik Başkanı İlter Haliloğlu ise yaptığı konuşmada İngiltere tarafında çok fazla fonlayıcı kuruluş olduğunun altını çizerek, “Bunlardan birisi de British Council. Bizim avantajımız Türkiye’de çok uzun süredir varlık gösteriyor olmamız ve bu programlarla ilgilenen bir ekibimizin olması da bizim için bir avantaj. Bizim bu fon altında yürüttüğümüz iki tane program var. Bunlardan birisi Professional Development Engagement Programı. Burada kurumlararası iş birliğini arttırarak kurumların ihtiyacına yönelik kapasite gelişimi hedefleniyor. Bir diğeri de Institutional Links Programı. Bu programda TÜBİTAK ile iş birliği içerisindeyiz. Bu programda İngiltere’den bir ortak buluyor ve kendi alanınızda bir proje geliştirerek sunuyorsunuz” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı’ndan Uzm. Dr. Sabiha Banu Denizeri ve İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Leyla Türker Şener de deneyimlerini aktardı.
“İstanbul Tıp Fakültesi’nde Hasta Güvenliğiyle İlgili Ulusal ve Uluslararası Çalışmalara Başlandı”
İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Uzm. Dr. Sabiha Banu Denizeri, Dünya Aile Hekimliği Derneği’nin Hipokrat Değişim Programı aracılığıyla İngiltere’ye gittiğini belirterek şunları söyledi: “İngiltere’ye gidene kadar diyabet ve hipertansiyon konularında çeşitli çalışmalarım vardı. Oradayken henüz fikir aşamasında olan döndüğümde ise Orman Fakültesi’nden öğretim görevlisi arkadaşlarımızla patentini aldığımız bir fikrimiz vardı. Bu fikirlerimizden İngiltere’de bahsettik, ilgilerini çekti. Onlarla çalışıp çalışmak istemeyeceğimizi sordular ve biz de kabul ettik. Başvurumuzu yazdık ve gerekli belgeleri doldurduk. 6 aylık ve 14 bin 940 poundluk bir bütçe başvurumuz oldu. Başvurumuzun kabul edildiği bildirildi. Kurumdan gerekli izinleri alıp, anlaşmayı doldurup British Council’in Ankara’daki ofisine postaladık. 2 ay sonra Cardiff Üniversitesi’ndeki projeye başladım. Projemiz Türkiye’de sağlıkta kalite ve hasta güvenliği üzerineydi ve henüz o zamanlarda Türkiye’de sağlıkta kalite ve hasta güvenliği konusu çok yeniydi. Proje çok beğenildi ve uluslararası bir çalışmaya çevrildi. 6 ay sonunda Türkiye’ye döndüm. Daha sonra bu konuda ders vermeye başladım. Ayrıca İstanbul Tıp Fakültesi’nde hasta güvenliğiyle ilgili ulusal ve uluslararası çalışmalara başlandı.”
“Bakanlık Bizi Newton Fonu’na Yönlendirdi”
İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Leyla Türker Şener, “Bu çağrı kapsamında İÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği ile birlikte bir proje başvurusu yapmıştık. Bu projemiz sağlık teknolojisi alanında birinci ve genelde ikinci oldu. Bakanlık bunun ardından bizi Newton Fonu’na yönlendirdi ve başvurduk. Tekno-girişim sonucu mecburi olarak bir şirketimizin kuruluşu söz konusuydu ve şirketimizi kurduk. İngiltere’deki eğitim bize çok şeyler kattı. Hepimize koç atadılar ve sürekli görüşme halinde olduk. Birçok büyük şirketin CEO’larıyla tanışma fırsatı bulduk. Ben hepinize oradaki tecrübeyi yakalamanızı ve bu süreçte başvurularınızı gerçekleştirmenizi öneririm. Bana çok şey kattı” şeklinde konuştu.
Toplantı, soru-cevap bölümü ile sona erdi.
Haber: Nihan SAĞDIÇ
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
İÜENUYGAR Akademik Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
Türkiye’deki Yüksek Öğretim Kurumlarına Mültecilerin Başvuru ve Kabulünün Desteklenmesi
İstanbul Üniversitesi ve UGETAM Arasında Eğitim Protokolü İmzalandı
İstanbul TTO Proje Yazımı Konulu Çalıştay Gerçekleştirdi
İstanbul Üniversitesi ve Vefa Lisesi Arasında “Sosyal ve Bilimsel İşbirliği Protokolü” İmzalandı
“İÜ Bilim ve Araştırma Politikaları Kurulu” ilk Danışma Toplantısını Yaptı