“Müzik Benim Sesim” Projesi Kapsamında Eğitim Gören Çocuklar Konser Verdi
İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz / Odyoloji Bölümü ve İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle başlatılan “Müzik Benim Sesim” projesi kapsamında eğitim gören çocuklar tarafından, 26 Ocak 2018 tarihinde İÜ Rektörlük Binası Mavi Salon’da konser verildi.
“Müzik Benim Sesim” projesi ile çocukların farklı sesleri duyabilme yeteneklerini geliştirmeleri ve motor kas gelişimlerini daha rahat bir şekilde kullanarak günlük yaşamlarını daha rahat sürdürebilmeleri amaçlanıyor.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konserde açılış konuşmaları İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaattin Duran, İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Ataş, İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Özdoğan ve İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi, aynı zamanda Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Özgür Yiğit tarafından yapıldı.
“Kurumlar Arası İş Birliğinin En Güzel Örneklerinden Biri”
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, konuşmasında projenin en güzel çıktısının doğuştan ileri derecede işitme kaybı olan çocukların hem kişilik hem de sosyal becerilerini arttırarak kendi hayatlarını sürdürebilecek seviyeye gelmiş olmaları olacağını vurgulayarak, “Bu faaliyet sadece bir ana bilim dalının faaliyeti olarak kalmamış İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi ve İstanbul Kalkınma Ajansı ile kurumlar arası iş birliğinin de en güzel örneklerinden birini oluşturmuştur. Bu sene İstanbul Kalkınma Ajansı ile birçok proje geliştirdik. Bunların her biri hem bilimsel ilerlemeye katkı sağlayan hem de üniversitenin var oluş sebeplerinden biri olan topluma hizmeti daha etkili kılan ve yararlanabilir olan projelerdi. İstanbul Üniversitesi sahip olduğu tarihi kimlik ve sorumluluk içerisinde daha birçok projeyi başlatır ve tamamlar. ‘Durmak yok, yola devam’ sözü bizim şiarımız ve daha nice projelerde buluşmak üzere hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum” şeklinde konuştu.
“Projenin Yakın Tanıklarından Biriyim”
İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaattin Duran ise konuşmasında şunları dile getirdi: “Yaklaşık 5 sene kadar önce bir yakınım ‘duymama’ sorunu nedeni ile bana başvurmuştu. Ben de Odyoloji’nin ne anlama geldiğini o zaman soruşturdum ve Ahmet Hoca ile ilk görüşmemiz o zaman oldu. Bu açıdan ben bu projenin yakın tanıklarından biriyim. Bu bağlamda da bu projenin ne kadar önemli olduğunu görebiliyorum. Katkıda bulunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”
Çocukların Başarısı Hedefleri Büyüttü
İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Ataş konuşmasında “Müzik Benim Sesim” projesine 2016 yılının sonunda başladıklarını söyleyerek, “Faaliyetlerimiz 2017 Ocak ayında başladı ancak haziran ayında aktif bir şekilde eğitim çalışmalarımızı sürdürmeye başladık. Onun için yaklaşık bir 6 aylık eğitim sürecinden geçirdik arkadaşları. Çocuklarımız çok zorlanarak başladılar fakat bu zorlanma süreçlerinde özellikle ne kadar keyif aldıklarını da biz kendi davranışlarından gözlemledik. Bu eğitimler sırasında hepsi çok zorlandılar. Çünkü onlar için çok yeni bir süreçti. Bugüne kadar olan eğitimlerimizde tüm ağırlığımız çocukların konuşabilmesi içindi. Sonra gördük ki aslında çocuklarımız bu aşamaları çok güzel geçmişler ve artık müzik eğitimi alabilecek noktaya da ulaşmış durumdalar” ifadelerini kullandı.
Projenin işitme kayıplarında müzik eğitiminden yararlanılabileceğini göstermesi açısından da önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Ataş konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bu çocuklarımız doğuştan ileri total işitme kayıplı çocuklar. Amacımız ise bu çocukları, ilkokul çağında normal konuşan, normal işiten, normal eğitim alan çocuklar haline getirmekti. Şimdi müzik yapmalarını bekliyoruz. Hedefimizi büyütmek durumunda kaldık. Bizi ona zorladılar. Tekrar hepinize geldiğiniz ve katkılarınız için çok teşekkür ediyorum.”
“Duymayan Çocuk Kalmasın”
İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Özdoğan ise duymanın ne kadar önemli bir şey olduğunu vurgulayarak, “Burada emeği geçen tüm insanlara, özellikle ailelere, annelere, babalara bize gösterdikleri sabır için, bize güvendikleri için teşekkürü bir borç biliyorum. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Odyoloji Bölümü gerçekten çok fedakârca çalışıyor. Bütün arkadaşlarım inanın kendi çocuklarından daha çok o çocukları düşünüyor. Onlara binlerce teşekkür ediyorum, saygıdeğer müzik hocalarıyla birlikte. Önümüzdeki yıllarda hedefimiz duymayan çocuk kalmaması” dedi.
“‘İşitme Engelli’ Olmak Kader Olmaktan Çıktı”
İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi, aynı zamanda Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Özgür Yiğit ‘işitme engelli’ olmanın artık kader olmaktan çıktığını belirterek, “Teknolojinin gelişmesi, Bakanlığımızın yenidoğan işitme taramasını başlatması, bu çocuklarımızın erken dönemde tanınıyor olması çok önemli. Şu anda tüm Türkiye’de %90’ların üzerinde yenidoğan işitme taraması var. Bu aslında doğuştan işitme kayıplı çocuklar için çok önemli bir aşamaydı. İşitme engelli çocukların erken dönemde tanınması onların artık aramıza işiten ve konuşan bireyler olarak karışmasını sağladı. Özellikle bu çocuklar için eğitim çok önemli ve olmazsa olmaz. Hem ailenin bu konuda özen göstermesi, hem de eğitim kurumlarının bu konuyu bilinçli bir şekilde yapıyor olması çok önemli” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından sahne “Müzik Benim Sesim” projesi kapsamında eğitim gören çocuklara bırakıldı. Çocukların bir kısmı şarkı seslendirirken bir kısmı da müzik aletleri çaldılar.
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
TÜBİTAK Projelerine Yönelik İletişim Bilimlerinde Proje Yazma ve Yürütme Eğitimi Gerçekleştirildi
Yrd. Doç. Dr. G. Çiğdem Yalçın’ın Yayın Başarısı
2018 Akademik Teşvik Puanları Açıklandı
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak Araştırma Üniversitelerinin Önemini Anlattı
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyeleri’nden Uluslararası Kitap Bölümleri
İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyeleri ile Bir Araya Geldi