“Mühendislik Alanı Birimleri Ortak Proje Çalışma Çalıştayı” Gerçekleştirildi
“Mühendislik Alanı Birimleri Ortak Proje Çalışma Çalıştayı”, 12 Şubat 2018 tarihinde İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi.
Çalıştayda İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bilgin, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeşim Öktem, Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgay Akbulut, Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fatih M. Adatepe sunum yaptılar.
Fakülteler Hakkında Bilgi Verildi
Mühendislik Fakültesi hakkında bilgi veren ve faaliyetlerinden söz eden İÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bilgin, “Toplam 612 kayıtlı doktora öğrencimiz mevcut. Yeni açılan anabilim dallarını güçlendirmeye çalışıyoruz. 2016 yılında toplam 223 projede görev almışken 2017’de proje sayımızı 338’e çıkardık. 2017 yılında 44 projemiz dış kaynaklıydı. Bunların yanı sıra farklı bölümlerimizin patent başvuruları var. Şimdiye kadar toplam 24 patent başvurusu tescil edildi” ifadelerini kullandı.
İÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeşim Öktem de konuşmasına Fen Fakültesi bölümleri ve anabilim dalları hakkında bilgi vererek başladı. Prof. Dr. Öktem, “Fen Fakültemizde toplam 59 Profesör, 39 Doçent, 62 Yardımcı Doçent, 35 Doktor Araştırma Görevlisi ve 17 Araştırma Görevlisi mevcut. Toplamda 212 akademik personel öğrencilere hizmet veriyor. Fakülte olarak lisans eğitiminin yanı sıra yüksek lisans eğitimine de önem veriyoruz. Astronomi bölümümüzde 42, Biyoloji bölümümüzde 140, Fizik bölümümüzde 119, Matematik bölümümüzde 48, Moleküler Biyoloji programında ise 64 yüksek lisans öğrencimiz mevcut” dedi. Fakülteler arası ortak çalışma alanlarının da olduğundan söz eden Prof. Dr. Öktem “Orman Fakültemiz ile birlikte ortak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu tarz çalışmaları Su Bilimleri Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi ile de yaparak daha fazla işbirliği yapabiliriz” şeklinde konuştu.
İÜ Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay ise konuşmasında Su Bilimleri Fakültesi’nin akademik faaliyetlerinden bahsetti. “Sayısal olarak çok büyük bir fakülte değiliz ancak alanımızda daha küçük olmanın verdiği avantajla olabildiğince etkin bir fakülte olmaya çalışıyoruz. Hızlı yürümeye çalışıyoruz bu amaçla da daha fazla yayın, daha fazla kitap bölümü, daha fazla proje hazırlamaya çalışıyoruz. Özellikle son yıllarda yabancı dil barajının gelmesi master ve doktora öğrenci sayımızda azalmaya neden oldu. Yabancı dil barajını aşmada sıkıntı yaşayan arkadaşlarımız var. Biz başta bunu dezavantaj gibi görsek de bu galiba alınması gereken bir karardı çünkü ikinci dil bir zorunluluk haline geldi” fadelerini kullandı.
İÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgay Akbulut ise, “Fakültemizde 3 bölüm bulunmaktadır. 2017 yılı itibariyle Orman Mühendisliği bölümünde 3, Orman Endüstri Mühendisliği bölümünde 4, Peyzaj Mimarlığı bölümünde ise 9 proje hayata geçirildi. Bu projelerden bazıları TÜBİTAK, Avrupa Birliği Projesi ve Bakanlık Projesi olmak üzere dış kaynaklı projeler” diye belirtti.
İÜ Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fatih M. Adatepe ise konuşmasında “Enstitümüz daha önce ARAR Araştırma gemisi ve şimdi de ALEMDAR II araştırma gemisi ile çalışmalarını sürdürüyor” dedi. Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü faaliyetleri hakkında bilgi verdikten sonra Prof. Dr. Adatepe, “TC Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, TC Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde gerçekleştirilecek olan ikinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi için Enstitümüz Denizel Çevre Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Gazioğlu yürütücülüğünde, Kimyasal Oşinografi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuray Çağlar ve Yrd. Doç. Dr. Abdullah Aksu’nun projesi 22 Kasım 2017 tarihinde yapılan toplantı sonucu kabul edilmiş ve sefer hazırlıklarına başlanılmıştır” dedi.
“Araştırma Üniversitesi Olmak Bir Şeref”
Sunumların ardından çalıştay ile ilgili değerlendirmelerini yapmak üzere kürsüye İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak geldi.
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasında, “Bugün burada bulunmamızın sebebi esasında üniversitemizin kapasitesini mühendislik tabanlı olarak net bir şekilde ortaya koymak. Biz mühendislik tabanlı araştırmalarda nasıl bir sinerji oluşturabiliriz onun arayışıyla bu toplantıya geldik. Araştırma Üniversitesi olmak ciddi bir şeref; ancak bunu almış olmak önemli değil. Önemli olan bunu korumak, hatta daha da ileriye taşımaktır. Biz fakültelerimizin mevcut yapısını ve potansiyelini biliyoruz; ama aynı yolda yürüyen hocalarımızın ortak çalışma alanlarını görmesini istedik. Çok güçlü bir kadroya sahibiz ve bu sunumlara baktığımızda gurur verici bir tablo karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı.
Çalıştay soru cevap bölümünün ardından sona erdi.
Haber: Eda FİDAN
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
Prof. Dr. Atiye Tuğrul UMREK Üyesi Olarak Atandı
Restorasyonu Tamamlanan İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Binası’nda Dersler Başladı
Kazak Adli Tıp Uzmanlarına “Adli Fonetik ve Adli Linguistik Eğitimi” Verildi
ÖSYM Ölçme ve Değerlendirme Süreçlerinin İyileştirilmesi ve Geliştirilmesi Çalışma Grubu Toplantısı İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
“Vefatının 100. Yılında Sultan Abdülhamid’i Anlamak” Sergisi Açıldı
“Vefatının 100. Yılında Sultan 2. Abdülhamid” İstanbul Üniversitesi’nde Anıldı