“Mücadele ve Çile, II. Dünya Savaşı Sırasında Polonya Vatandaşları” Fotoğraf Sergisi İÜ’de Açıldı
İstanbul Üniversitesi ve Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu’nun iş birliğinde, II. Dünya Savaşı’nın 80. Yıl Dönümü “Mücadele ve Çile, II. Dünya Savaşı Sırasında Polonya Vatandaşları’’ fotoğraf sergisi, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nde 24 Eylül’de açıldı.
Serginin açılışında Polonya Cumhuriyeti Başkonsolosu Yoanna Piletska, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Topsakal ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi konuşmalarını gerçekleştirdiler.
“Bizim Polonya ile Eski Bir Dostluğumuz Var”
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi ‘”Hayatta kalma ve özgürlüğünü koruma mücadelesine dönüşen bu savaş Polonya toplumuna büyük acılar yaşatmıştır” ifadelerini kullandı.
1939’da Almanya’nın Polonya’yı işgali döneminde de Türkiye’nin Polonya Devleti ve halkına destekte bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Develi, dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün “Bizim Polonya ile eski bir dostluğumuz var” ifadelerini aktardı. Prof. Dr. Develi, II. Dünya Savaşı’nın önemi ve Polonya halkının derin yaraları bakımından sergiyi çok kıymetli bulduğunu belirtti.
İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Topsakal ise sözlerine geçmişin acılarının, geleceğin yönünü ve şu anki edebiyat literatürünü oluşturduğunu vurgulayarak başladı. Sergide Polonyalı vatandaşların acısını gördüğünden bahseden Prof. Dr. Topsakal, tarihçiler olarak gelecekteki dünya için refah çalışmaları yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Serginin, geleceğin kurulması için dünün hatırlanmasında önemli bir rolü olduğunu belirten Prof. Dr. Topsakal sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İnsanın geçmişindeki kültürünü beraberinde taşıması, başka ülkelerde göstermesi çok önemli. Bu konuda biz de Polonyalı kardeşlerimize katkıda bulunduysak kendimizi şanlı ve bahtiyar hissediyoruz.”
“Tarih Hayatın Öğretmenidir”
Prof. Dr. Topsakal’ın ifadelerini tamamlamasının ardından Polonya Cumhuriyeti Başkonsolosu Yoanna Piletska söz aldı. Türkiye ile olan ilişkilerinin 600’ü aşkın yıla dayandığını dile getiren Piletska, Polonya Büyükelçisinin II. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar görev başında kaldığını aktararak, “Türk hükumetinin tutumu olmasaydı bu mümkün olmazdı” dedi. “Tarih hayatın öğretmenidir” şeklinde konuşan Piletska, bu savaştan ders çıkarmanın önemli olduğunu belirterek sözlerini noktaladı.
Konuşmaların ardından kurdele kesimiyle serginin açılışı gerçekleştirildi.
Haber: Rana Genç
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
Engelleri Sporla Aşan Bireyler "Yaşamda Kal" Sergisinde Buluştu
YÖK Burslarına İlişkin Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
Endonezya Büyükelçisi, İstanbul Üniversitesini Ziyaret Etti
Yaşlılık ve Kent Arasındaki İlişkinin Araştırıldığı Projenin Tanıtımı Gerçekleştirildi
İstanbul Üniversitesi, Uluslararası Öğrencisi En Çok Olan Üniversite Oldu
Endonezya Büyükelçisi, İstanbul Üniversitesini Ziyaret Etti