“Mehmet Akif Ersoy, Millî Mücadele Dönemine Yazılarıyla Katkıda Bulundu”
İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü tarafından düzenlenen Millî Mücadele Konferansları’nın üçüncüsü, “İmparatorluktan Ulus Devlete: Modernleşme ve Mehmet Akif” temasıyla Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde gerçekleştirildi.
Konferansın açılış konuşmasını Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Budak yaptı. Mehmet Akif Ersoy’un 20 Aralık’ta doğması sebebiyle her yıl aralık ayında Mehmet Akif Ersoy temalı bir akademik çalışma yaptıklarını belirten Prof. Dr. Budak, bu konferansın geleneğe önemli bir katkı niteliğinde olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Budak’ın ifadelerini tamamlamasının ardından İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuri Sağlam söz aldı. Osmanlı İmparatorluğu’nda modernleşme süreci hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Sağlam, modernleşme sürecinde edebiyat ve siyasete ilişkin gündemde olan kavramları anlatarak şu ifadeleri kullandı: “Osmanlı’da yaşanan modernleşme, Tanzimat döneminden itibaren yüzeysel bir şekilde ve sadece askeri kadrolarda gerçekleşmiştir. II. Meşrutiyet döneminde yayınlanan Sırat-ı Müstakim ve Sebilürreşad dergilerinde yazıları yer alan Mehmet Akif Ersoy, Milli Mücadele dönemine yazılarıyla katkıda bulunmuştur. Bu bağlamda İstiklal Marşı’nın kabul edilmesi de Millî Mücadele döneminin çok önemli bir gelişmesidir.”
Konferans; modernleşme döneminin stratejik kavramları, İstiklal Marşı’nın kabul edilişi ve Mehmet Akif Ersoy’un Mısır’a gitme süreci hakkında değerlendirmelerde bulunulmasının ardından sona erdi.
Haber: Ahmet Çağatay BAYRAKTAR
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
Öne Çıkan Haberler
SEM, Nitelikli ve Özgün Eğitimlerine Devam Ediyor
“Uygulama ve Araştırma Merkezlerini Daha Aktif Kullanabiliriz”
Masa Tenisi Sporcumuz Adem Tuncel’in Büyük Başarısı
“Türkiye, Paleolitik Çağın Önemli Kara Parçalarından Birisidir”
“Yapay Zekâ, İnsan Yaşamında Devrimsel Etkilere Sahiptir”
“Türkiye Ekonomisi, İslami Finans İçin Kritik Önem Taşıyor”