M8 Alliance Kurucu Başkanı Prof. Dr. Detlev Ganten’e Fahri Doktora Unvanı Verildi
M8 Alliance “Doğal Felaketler ve Toplum Sağlığı Uzman Toplantısı” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
M8 Alliance “Doğal Felaketler ve Toplum Sağlığı Uzman Toplantısı”, 29 Haziran 2018 tarihinde İÜ Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda M8 Alliance Kurucu Başkanı Prof. Dr. Detlev Ganten’e “Fahri Doktora” unvanı verildi.
Etkinlikte açılış konuşmaları İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahaüddin Çolakoğlu, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Oral Öncül tarafından gerçekleştirildi.
İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Oral Öncül konuşması sırasında Prof. Dr. Detlev Ganten’in biyografisini okuyarak kendisine fahri doktora unvanı verilmesinin gerekçesini şu sözlerle ifade etti: “Prof. Dr. Detlev Ganten’in gerek kendi alanında gerek küresel sağlık alanında yapmış olduğu çok sayıda nitelikli çalışmasının olması, aynı zamanda da ‘M8 Alliance The World Health Summit’in kurucusu olması ve bu güçlü kuruluşun yapmış olduğu başarılı çalışmalardan dolayı kendisine fahri doktora unvanı verilmesi uygun görülmüştür. Ben bundan sonraki süreçte Prof. Dr. Detlev Ganten’in bilim alanında yaptığı bu çalışmaların daha da başarıyla devam edeceğini ümit ediyorum.”
“Prof. Dr. Detlev Ganten’in Tıp Alanında Önemli Çalışmaları Var”
İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahaüddin Çolakoğlu ise konuşmasında İÜ İstanbul Tıp Fakültesi’nin geçtiğimiz yıl M8 Alliance Üyesi olduğunu belirterek, “İÜ İstanbul Tıp Fakültesi olarak M8 Alliance üyesi olduktan sonra gördük ki Prof. Dr. Detlev Ganten’in tıp alanında, özellikle de ‘Halk Sağlığı’ alanında büyük gayretleri ve çalışmaları var. Yılda iki defa uluslararası katılımlı büyük kongre düzenliyorlar. Birisini Berlin’de diğerini de M8 Alliance’a üye olan ülkelerden birinde yapıyorlar. Bu arada da belirli konularda senede üç dört defa butik toplantılar yapılıyor. Bunlardan iki tanesine biz de katıldık. Bunları gördüğümüz zaman bu ilişkileri kuvvetlendirmek açısından, biz de bilimsel katkıda bulunmak amacıyla toplantıya talip olduk. Yeni üyeyiz ama bir genel toplantı da biz yapalım dedik. Genel kurulda bizim de toplantı yapmamız oy birliği ile kararlaştırıldı ve biz de onun üzerine herkesi ilgilendiren bir konu seçelim diye uğraştık. En sonunda da ‘Tabii Afetler ve Halk Sağlığı’ hususunu gündeme getirdik. Bu önemli bir konuydu” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Bahaüddin Çolakoğlu konuşmasını sonlandırırken gerçekleştirilecek oturumlar hakkında bilgi vererek katılımcılara teşekkürlerini sundu.
“Sağlıkla İlgili Sorunlara Dünya Çapında Bilim Temelli Çözümler Geliştirmek”
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ise toplantıda yaptığı açılış konuşmasında şunları dile getirdi: “Türkiye’nin en önemli üniversitelerinden biri olan ve köklü bir geçmişe sahip olan İstanbul Üniversitesi’nde sizlerle bir arada olmaktan mutluluk duyuyorum. İstanbul Üniversitesi olarak her zaman bilim, araştırma ve gelişimin destekleyicisi olduğumuzu belirtmek isterim. Bu kapsamda bugün üniversitemizde gerçekleştirilen ‘Natural Disasters and Health Problems’ başlıklı M8 Alliance uzman toplantısıyla 2017 yılında dâhil olduğumuz M8 Alliance üyeliğinin ilk çalışmasını yerine getirmiş oluyoruz. Başta deprem olmak üzere küresel iklim değişikliklerinin etkisiyle ne yazık ki ülkemiz doğal afetler açısından yüzü gülmeyen bir ülke durumunda. Doğal afetlerin önlenmesi ve sonrasında ortaya çıkan sağlık sorunlarına en uygun olan sağlık bakımının sağlanması önceliklerimiz arasında yer almalıdır.”
M8 Alliance’ın küresel anlamda sağlığı geliştirmeye kendini adamış ve akademik enstitüler arası bir iş birliği olduğunu dile getiren İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak sözlerini şu şekilde sürdürdü: “M8’in öncelikli amacı siyasi ve ekonomik karar vericilerle birlikte çalışarak sağlıkla ilgili sorunlara dünya çapında bilim temelli çözümler geliştirmektir. Bugün aramızda M8 Alliance’ın Kurucu Başkanı Prof. Dr. Detlev Ganten’ı da görmekten mutluluk duyuyoruz. Kendisine göstermiş olduğu özveri ve çalışmalardan dolayı İstanbul Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı vermesi uygun bulunmuştur. Şimdiden güzel bir toplantı olmasını diler, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlarım.”
Açılış konuşmalarının ardından İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. Detlev Ganten’e “Fahri Doktora Diploması”nı takdim ederek “akademik kıyafet” giydirdi. İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahaüddin Çolakoğlu tarafından Prof. Dr. Detlev Ganten’e “İstanbul Üniversitesi Rozeti” takıldı.
“İstanbul Üniversitesi’nden Fahri Doktora Unvanı Almak Benim İçin Büyük Bir Gurur”
Ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Detlev Ganten fahri doktora unvanı alması sebebi ile duyduğu mutluluğu belirterek, “Hem M8 Alliance üyesi olan hem de şimdi kişisel bir bağım olan İstanbul Üniversitesi gibi saygın bir kurumdan bu fahri doktorayı almak benim için büyük bir gurur. İstanbul Üniversitesi’ni ilk defa 50 yılı aşkın bir süre önce, 1961’de genç bir öğrenciyken İstanbul’u ilk defa ziyaret ettiğimde görmüştüm. O zamanlar İstanbul Üniversitesi’nden fahri doktora unvanı alacağım aklımın ucundan geçmezdi” şeklinde konuştu.
“Modern Tıbba Büyük Katkısı Olan Bir Türk Tarihi Var”
Akademik bir ağa sahip olan M8 Alliance’ın daha sürdürülebilir bir dünya yaratmayı amaçladığını vurgulayan Prof. Dr. Detlev Ganten konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Türkiye’nin doğal afet sorunlarının başında deprem geliyor. Geçmişte yaşanan felaketleri benden iyi sizler biliyorsunuz ve bu durumlara hazırlanmak, hazır olmak bizim elimizde. İklim değişikliğinden kaynaklanan ağır yağışlar sellere yol açıyor ve insan ayırmaksızın herkesi etkiliyor. Türkiye birçok köşesinde etkin tıp eğitimi verilen sağlık kurumlarına ulaşılması mümkün olan şanslı ülkelerden biri ama dünyadaki ülkelerden üçte birinden daha azı bu ayrıcalığa sahip. Biz bu konuda bir şeyler yapabiliriz, tam da bu M8 Alliance’ın amaçlarından biri. Modern tıbba büyük katkısı olan bir Türk tarihi var.”
Etkinlik öğleden sonra düzenlenen üç farklı oturum ile devam etti. Oturumlarda “Afet Tıbbında Sağlık Hizmetinin Lojistiği”, “Afetten Sonra Bireyin, Toplumun ve Çevrenin Rehabilitesi” ve “Potansiyel Felaketlere Nasıl Hazırlıklı Olunur” gibi önemli konular tartışıldı.
Prof. Dr. Detlev Ganten Kimdir?
Prof. Dr. Detlev Ganten 1941’de Lüneburg (Almanya)’da doğdu ve Würzburg, Montpellier ve Tübingen Üniversiteleri’nde tıp eğitimi aldı. Montreal’deki Klinik Araştırma Enstitüsü’nde araştırma uzmanıydı ve 1973’te McGill Üniversitesi’nden doktora derecesini aldı. 1975’te Ganten, Heidelberg Üniversitesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı'na Profesör olarak atandı. 1991 yılında Max Delbrück Moleküler Tıp Merkezi (MDC) Berlin-Buch'un Kurucu Direktörü ve Başkanı oldu. 2004'ten 2008'e kadar “Charité - Universitätsmedizin Berlin”in İcra Kurulu Başkanıydı. Helmholtz Ulusal Araştırma Merkezleri Birliği’nin (HGF) (1997- 2001) Başkanı olarak görev yaptı ve Alman Ulusal Etik Konseyinin üyesiydi.
Prof. Dr. Detlev Ganten ayrıca Heidelberg Bilimler Akademisi, Polonya Bilimler Akademisi (Polska Akademie Umiejetnosci), BerlinBrandenburg Bilimler Akademisi, Alman Ulusal Bilimler Akademisi (Leopoldina), Académie Nationale de Médecine (Fransa) ve Academia Europea’nın üyesidir. Kariyeri boyunca, Max Planck Araştırma Ödülü (1990), Okamoto Ödülü (Japonya, 1990), Amerikan Kalp Derneği'nin Yüksek Kan Basıncı Araştırması Konseyi'nin CIBA Ödülü (1992) dâhil pek çok ödül ve onursal ödüle layık görülmüştür ve Iasi, Maastricht, Berlin, Coimbra, Montreal, Roma Üniversitelerince fahri doktora ödülüne layık görülmüştür. Detlev Ganten, Almanya Federal Nişanıyla ödüllendirilmiştir (2000) ve Fransız Légion d’Honneur'un (2012) üyesidir.
Profesör Ganten, genetik ve kardiyovasküler hastalıkların genomik alanında bir araştırma bilimcisi olarak, yüksek tansiyonun patofizyolojisi ve moleküler biyolojisinin temel mekanizmalarını açıklamıştır. Evrimsel tıp kavramını geliştirmek ve küresel sağlık girişimlerini teşvik etmek için özel bir ilgisi vardır. 2009 yılında Dünya Sağlık Zirvesi’ni kurmuştur.
Haber: Ebru SÖNMEZ
Öne Çıkan Haberler
İÜ İşletme Fakültesi Yüksek Lisans Programları Avrasya/Orta Doğu Bölgesi’nin “En İyi Yüksek Lisans Programları” Arasında Yer Aldı
“İstanbul Üniversitesi 1453 Ödülleri” Sahiplerini Buldu
Orman Fakültesi 2018 Yılı Mezuniyet Töreni Gerçekleştirildi
İÜ Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu Mezunlarını Uğurladı
İstanbul Üniversitesi “Horizon 2020 Çerçeve Programı” Kapsamında WESREF-IU Projesi ile Desteklenmeye Hak Kazandı
4. Uluslararası Yoga Günü İÜ İstanbul Tıp Fakültesi’nde Kutlandı