“Liseler Arası Bayrağı Yakala Yarışması ve Ödül Töreni” İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’da Düzenlendi
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi iş birliği içerisinde gerçekleştirilen “Liseler Arası Bayrağı Yakala Yarışması ve Ödül Töreni”, 6 Haziran 2018 tarihinde Mühendislik Fakültesi’nde düzenlendi.
Ülkemize karşı gerçekleştirilen siber saldırılarla topyekün mücadelede kendini sorumlu gören ve siber güvenlik konusunda yetenekli öğrenciler için ilk kez ortaöğretim düzeyinde düzenlenen yarışmada 16 danışman öğretmenin eşliğinde ön elemeyi geçen 16 takım ve 48 öğrenci yarıştı.
Siber saldırılarla mücadele edebilecek insan kaynağı geliştirmek amacıyla düzenlenen yarışma ile tüm dünyada ulusal ve uluslararası düzeyde yapılan siber saldırılara karşı koyabilecek, saldırı ve saldırganların metodolojilerini çözebilecek ve geleceğin teknolojilerinde lider olabilecek gençlerin yetiştirilmesi hedefleniyor.
“Ödüller Sahiplerini Buldu”
Yarışmanın ardından düzenlenen ödül töreninde İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Murat Altınöz ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bilgin konuşma yaptılar.
İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Murat Altınöz yarışmanın ardından gerçekleştirilen ödül töreninde yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “Müdürlüğümüzce siber saldırılar konusunda farkındalık oluşturmak, bilinçlendirme eğitimleri yapmak, öğretmenlerimizin hazır bulunuşluklarını artırmak amacıyla 2018 yılı Şubat ve Nisan aylarında bir dizi çalıştay gerçekleştirdik. Bu çalıştaylarda öğretmenlerimizin siber güvenlik ve bilinçli sosyal medya kullanımı alanlarında yetiştirilmesini amaçladık. Bu çalışmalar çerçevesinde sadece öğretmenlerimize yönelik değil, aynı zamanda öğrencilerimize yönelik de birtakım faaliyet ve etkinlikler de planladık. Şimdi bu çalışmalarımızın hasat vaktidir. İlk hasadımızı yine bir ilkle yapıyoruz. Üniversiteler arasında gerçekleşen ‘Bayrağı Yakala’ yarışmasını İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi iş birliği ile ilk defa ortaöğretim düzeyinde gerçekleştirdik. Bu çalışmalar kapsamında liseli gençlerimizin ilgisini bu alana çekerek siber saldırılarla mücadele edebilecek insan kaynağı yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Bu sayede bizim öğrencilerimiz geleceğin teknolojilerinde lider olabilecek konuma gelecekler. Bugün burada yarışan tüm takımları ve dereceye giren öğrencilerimizi tebrik ediyorum.”
“Artık Paradan Ziyade Siber Güç Önemli”
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bilgin, “Siber güvenlik alanında ülkemizin akademik anlamda ilk ana bilim dalı, ‘Siber Güvenlik Ana Bilim Dalı’ ile Mühendislik Fakültesi’nde Bilgisayar Mühendisliği Bölümümüzün altında açıldı. Yükseköğretim kurumumuzun bu konuda büyük destekleri oldu. Biliyorsunuz bugün ülkelerin savaşlarının arkasında sadece top tüfek yok, birbirlerinin ekonomik ve bilimsel sistemini çökertme işlemi de var. Bugün doğuda askerimizin elde ettiği başarının arkasında İHA’ların olduğunu biliyoruz. Tabi İHA’ları siz kendi kontrolünüzde yönetirseniz başarılısınız. Bir siber saldırıda onların kontrolü başkasına geçerse başarısızsınız. Dolayısıyla, artık paradan ziyade siber güç önemli. Bunun da farkında olduğunuzu görüyorum. Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldım ve çok da memnun oldum. İnşallah bundan sonra da sizleri İstanbul Üniversitesi Cerrrahpaşa Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde görmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Teknolojinin İleride Doğuracağı Sonuçları Öngörebilmeliyiz”
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ise: “Akıllı telefon, tablet, diz üstü bilgisayardan masa üstü bilgisayara kadar teknoloji neredeyse bizim ruhumuz olmuş durumda. Fakat burada teknolojiyi ön görme noktasında bazı eksiklerimiz olduğunu görüyoruz. Teknolojiyi insanların yararına kullanma, teknolojinin getirdiği problemler noktasında öngörülerimizin yeterli ve yerinde olmadığını görüyoruz. Bir teknolojiyi ortaya koyarken o teknolojinin ileride doğuracağı sonuçları tahmin edebilmemiz ve öngörmemiz gerekir ki biz bununla baş edebilelim. Yoksa bir sürü sıkıntıyla karşı karşıya kalırız. O yüzden bizim hem siber güvenlik çalışmalarında hem de teknoloji eğitimiyle ilgili çalışmalarımızda sosyal bilimlerin mutlaka bu çalışmaların içerinde yer alması gerektiğini, bu öngörüyü sağlamada sosyal bilimlerin bizim için çok büyük bir yardımcı olacağını sürekli söyledik ve ifade ettik” dedi.
Bir taraftan teknoloji üretirken bir taraftan da teknolojiyi yönetme becerisini geliştirmemiz gerektiğini vurgulayan Ömer Faruk Yelkenci konuşmasına şu şekilde devam etti: “Teknolojiyi yönetebilmek için de mutlaka insanlığın faydasına olması gerektiğinin altını çiziyorum. Bu anlamda İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü olarak yaptığımız siber güvenlik çalıştaylarının aslında siber güvenlikle ilgili eğitimi en güzel şekilde yapabilmenin yolunu bize açacağını düşünüyoruz. Çalıştayda alınan kararlardan biri de bu yarışmanın yapılmasıydı. Öğrencilerimizin bu alanda yapmış oldukları çalışmaları gösterebilecekleri bir platformu oluşturmuş olduğumuzu düşünüyoruz. Bu noktada bize verdikleri desteklerden dolayı İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’ya ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkürlerimi sunuyorum.”
Konuşmaların ardından yarışmada ilk üçe giren İstanbul Lisesi, Pendik İTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Kadıköy Anadolu İmamhatip Lisesi’ne ödülleri takdim edildi.
Etkinlik toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Haber: Ebru SÖNMEZ
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
İÜ Merkez Kütüphanesi Yenileniyor
İÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda Mezuniyet Heyecanı Yaşandı
Prof. Dr. Kenan Tunçomağ Son Yolculuğuna Uğurlandı
Ukrayna Büyükelçisi Andriy Sıbiga ve Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Oleksandr Gaman İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ı Ziyaret Etti
İÜ İktisat Fakültesi Mezunlarını Uğurladı
İÜ İletişim Fakültesi Mezuniyet Töreni Gerçekleştirildi