Lisansüstü Yaz Programının Açılışı ve Müslüman Sosyal Bilimciler Derneği Ödül Töreni İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

Uluslararası İslam Düşüncesi Enstitüsü ve Mahya Yayıncılık tarafından düzenlenen “Lisansüstü Yaz Programının Açılışı ve Müslüman Sosyal Bilimciler Derneği Ödül Töreni”, 11 Temmuz 2019 tarihinde İÜ Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi.

Törenin açılış konuşmaları Mahya Yayıncılık Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin İhvan, Müslüman Sosyal Bilimciler Derneği Başkanı Dr. Anas Al Shaikh Ali ve Medeniyetler İttifakı Projesi Türkiye Eşgüdüm Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa tarafından yapıldı.

“Renkler ve Diller Ne Olursa Olsun Bütün İnsanlar Büyük İnsanlık Ailesinin Üyesidir”

“Müslüman Toplumların Günümüzdeki ve Gelecekteki Meseleleri” başlıklı yaz okulu programında bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirten Mahya Yayıncılık Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin İhvan, “Peygamberimiz, İslam ümmetinin her parçasına, birbirini destekleyen sağlam bir binaya, bir asası incindiğinde veya hastalandığında tüm organlarıyla birlikte acı duyan bir vücuda benzetmiştir. Oysa bugün Müslümanlar olarak içinde bulunduğumuz durum ortada. İslam ümmeti bölünmüş, cehalet, nefret, her türlü ahlaksızlıklarla kuşatılmış, ümmetin mensupları, birbirleriyle anlaşmaktan, kendini düşmanlara karşı korumaktan aciz düşmüşler. Birçok yönden başkalarına bağımlı hale gelmişler. Problemlerini göremeyen, onlarla yüzleşemeyen toplumlar, kimliksizleştirilmeye, sömürgeleştirilmeye mahkûmdurlar. Problemlerin Müslümanların bünyesine uymayan, ithal ve dayatmacı veya günümüzü ve geleceği hesaba katmayan, gelenekçi yahut geçmişin imkânlarına dayanan tepkisel yaklaşımlarla çözümleneceğini sananlar, sonu hüsranlı bir hayalden başka bir şey değildir” dedi.

Sebahattin İhvan konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Bu programın ana konusu bizler için önemli bir noktaya, ümmetin bilincine işaret ediyor. Bu yüzden Müslümanlar, hayrı, iyiliği ve güzelliği sadece kendileri için değil; bütün bir insanlık için isterler. Renkler, diller ne olursa olsun, bütün insanlar, büyük insanlık ailesinin bir üyesidir. Her insan güven içinde, huzur ve birlik içinde yaşama hakkına sahiptir.”

“Bugün Mahya Yayıncılık ile Beraber Organize Ettiğimiz Yaz Okulunun 5. Yılını Kutluyoruz”

Müslüman Sosyal Bilimciler Derneği Başkanı Dr. Anas Al Shaikh Ali, Mahya Yayıncılık ile beraber organize edilen bu etkinliğin 5. Yılını kutlamaktan onur duyduğunu dile getirerek, “Bu vesile ile bazı itiraflar yapmak istiyorum. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Prof. Dr. Bekir Karlığa Hoca ile tanıştık. Daha sonra akademik ağımızı genişletmek üzere Türkiye’deki hocalarla, profesörlerle tanışmaya başladık. Sonrasında 2002 yılında Türkiye’ye gelmeye ve aktiviteler yapmaya başladık. Sonra bir İngiliz delegasyonuyla beraber Türkiye’ye geldim ve bu program çerçevesinde birçok üniversiteyi, farklı kurumları ziyaret ettim” şeklinde konuştu.

Dr. Anas Al Shaikh Ali konuşmasına şu şekilde son verdi: “Bahçeşehir Üniversitesi’ndeki ziyaretimizde Bekir Hoca ile iletişimimize kaldığımız yerden devam ettik. Daha sonraki görüşmelerimizde de Türkiye’deki aktivitelerimizi ve yayıncılığı konuştuk. Türkçe tercüme yayıncılığına girmek istediğimizi fakat tercüman bulmanın zorluklarından konuşurken kendisi bana Mahya’dan bahsetti. Daha sonrasında biz anlaşma imzaladık.”

“İslam Dünyasının Karşı Karşıya Olduğu Problemlerin Temelinde Medeniyet Problemi Yatmaktadır”

Medeniyetler İttifakı Projesi Eşgüdüm Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa ise konuşmasına toprağa ektikleri ekinlerin güzel ürünlerine bugün şahit olduklarını belirterek başladı. Prof. Dr. Bekir Karlığa konuşmasında şunları aktardı: “Bir Müslüman ve bir akademisyen olarak bildiğimiz, gördüğümüz, kabul ettiğimiz her şeyi insanlara ulaştırmak, elbette ana vazifemizdir. İslam dünyasının karşı karşıya olduğu problemlerin temelinde bir medeniyet problemi yatmaktadır. Bugün küreselleşen bir dünyada yaşıyoruz. İslam dünyasının problemi, sadece İslam dünyasının problemi değil, dünya ile iç içe bir problemdir. Bugün dünya, çözülmesi çok zor problemler ile karşı karşıyadır. Problemin temeli ana hatlarıyla bir evrensel medeniyet problemidir.”

Dini dışlayan bir düşüncenin insanlığı mutlu edecek gücünün olmadığını söyleyen Prof. Dr. Bekir Karlığa, “Bugün İslam medeniyeti altın çağında değil, bundan dolayı dünyayı bu durumdan kurtaracak çare yok gibidir. Bugün, İslam’ın geniş ufkuna olan ihtiyaç her zamankinden daha çok. 300 yıldır İslam medeniyeti de kendi medeniyetinden uzaklaşmış, şuurunu kaybetmiş durumdadır. Öyleyse bu şuuru yeniden düşünmek zorundayız. İslam medeniyetinin yeniden eski altın çağına dönebilmesi için bu şuur günümüz şartlarına yeniden uyarlanmalıdır. Bilginin hikmetle, aklın vahiyle birleşmesi icap eder. Kendimize güveni sağlamanın en önemli yolu ise yeni bir medeniyet şuuru oluşturmaktan geçer. İslam dünyası bunu gerçekleştiremediği zaman yabancıların sömürgesi olmaktan öteye geçemeyecektir” diyerek sözlerine son verdi.
Törende Prof. Dr. Fikret Karcic ve Prof. Dr. Enes Karic’e ödülleri takdim edildi.
Tören toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.

İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Haber: Kübra TOKSUN, Ahmet AYKUT



Öne Çıkan Haberler

“Yeni-Nesle-Ulaşmak-İçin-Ortak-Bir-Dil-Yakalamalıyız”

“Yeni Nesle Ulaşmak İçin Ortak Bir Dil Yakalamalıyız”

İÜ-Diş-Hekimliği-Fakültesi-Mezuniyet-Töreni-Yapıldı

İÜ Diş Hekimliği Fakültemizin Mezuniyet Töreni Yapıldı

Bonn-Üniversitesi’nden-Gelen-Heyet-İstanbul-Üniversitesi’ni-Ziyaret-Etti

Bonn Üniversitesi’nden Gelen Heyet İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti

“İŞKUR Sosyal Çalışma Programı” Protokolü İmzalandı

“Uluslararası-Aritmetik-Günleri-Konferansı”-İstanbul-Üniversitesi’nde-Gerçekleştiriliyor

“Uluslararası Aritmetik Günleri Konferansı” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştiriliyor

“Engelsiz-Ödülleri-Bayrak-Teslim-Töreni”-Gerçekleştirildi

“Engelsiz Ödülleri Bayrak Teslim Töreni” Gerçekleştirildi