“Kantemiroğlu Sempozyumu-Tarih, Kültür, Miras” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
“Kantemiroğlu Sempozyumu-Tarih, Kültür, Miras” İstanbul Üniversitesi ev sahipliğinde İstanbul Romen Kültür Merkezi, Bükreş Üniversitesi Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle 16 Ekim 2018 tarihinde İÜ Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi.
Sempozyum, İÜ Devlet Konservatuvarı tarafından sunulan konserle başladı.
Sempozyumun açılış konuşmaları İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Romanya Başkonsolosu Adriana Ciamba, Bükreş Üniversitesi’nde araştırmacı Dr. Irina Balotescu tarafından yapıldı.
“Romanya’daki Üniversitelerle İş Birliklerimiz Sürmektedir”
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasında: “Bugün burada güzel bir günü yaşıyoruz. Biz Romanya vatandaşlarıyla ve Romanyalı bilim insanlarıyla birlikte olduğumuz zaman büyük bir huzur duyuyor ve gelecek için ümit besliyoruz. Ne mutlu ki Romanya ile olan ilişkilerimiz derin tarihi köklere dayanmakta ve kesintiye uğramadan da günümüzde devam etmektedir. Bilindiği gibi Osmanlı Devleti’nin sona erdiği yıllarda şimdi komşumuz olan bazı ülkelerle geçici sorunlar yaşadık ama Romanya ile hem Osmanlı zamanında hem de Türkiye zamanında dostluk ilişkisi kuruldu. Bu ilişki her yıl güçlenerek sürmektedir. Cumhuriyet’in kurulduğu ilk yıllarda Türkiye ve Romanya’nın kendi deneyimini birbirine aktarmak üzere karşılıklı eğitim ziyaretleri gerçekleştirilmiştir. Büyük bir düzen ve süreklilik içerisinde gerçekleşen bu kültür ve eğitim gezilerinin diğer ülkeler için de rol model olduğunu söylemek isterim. Şu anda da üniversitelerimiz arasında örnek olacak iş birliklerimiz sürmektedir. İstanbul Üniversitesi’nde Romanya kültürünü öğretecek hocaların olmasının yanı sıra Romanya’da da Türk dilini öğretecek hocalarımızın bulunuyor olması bu iş birliğinin en temel güvencesidir. Üniversitemizin düzenli olarak sürdürdüğü IBAC adıyla Balkan konferansımız var; Uluslararası Balkan Konferansı. Bu konferans her yıl bir Balkan ülkesinde tüm Balkan ülkelerinden akademisyenlerin katıldığı uluslararası bir konferanstır. Bunun birini de Bükreş Üniversitesi iş birliği ile Bükreş’te gerçekleştirdik. Romanya’daki üniversitelerle iş birliklerimiz sürmektedir” ifadelerini kullandı.
Türkiye ve Romanya arasında pek çok ortak figür olduğuna dikkat çeken İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Şüphesiz Dimitri Kantemiroğlu Türkiye ve Romanya arasındaki en önemli ortak figürdür. Şu anda içinde bulunduğumuz ilçede de Dimitri Kantemiroğlu’nun konağı bulunmaktadır. Buradaki her konuşmanın bir karşılığı olacağı çok açıktır” şeklinde konuştu.
“Asıl Amacı Modern Bir Araştırmaya Rehberlik Etmektir”
Bükreş Üniversitesi’nde araştırmacı olan Dr. Irina Balotescu: “Bükreş Üniversitesi Araştırma Enstitüsü’nün yeni kurulduğunu ifade edebilirim. Araştırma Enstitüsü’nün asıl amacı modern bir araştırmaya yol açmaktır. Enstitü, ulusal ve uluslararası Romanya’dan ve dış ülkelerden farklı etkinlikler ve programlar düzenlemektedir. Bu enstitünün asıl amacı teorik bilgileri uygulamaya dökebilmek ve bilimsel alana biraz da kültürel alanı katabilmektir. Dolayısıyla gençlerin dikkatini Prens Kantemiroğlu üzerine çekmenin önemli bir husus olduğu kanısına vardım. Enstitü, genç araştırmacılara burs hakkı tanımaktadır. Ayrıca derin araştırmalar için daha detaylı haklar tanımaktadır” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından sempozyumda, İstanbul Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Dr. Mümin Yıldıztaş “Osmanlı Arşivleri’nde Kantemiroğlu Dönemi”, Babes Bolyai Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Tasin Gemil “Dimitri Kantemiroğlu - Türk Tarih ve Kültüründeki Yeri”, Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Clifford W. Endres “Dimitrie Cantemir – Birkaç Soru”, Tarihçi Dr. Cristina Bîrsan - Kantemiroğlu “21. Yüzyılda Kitaplar, Eserler, Eleştiriler”, Tarihçi Claudiu Victor Turcitu “Ulusal Arşivlerdeki ‘Divan ya da Bilgenin Dünyayla Çekişmesi’ El Yazması Kopyası”, İÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Dr. Mehtap Demir “Dimitri Kantemiroğlu - Türk Müzikolojisine Katkısı”, Romanyalı müzisyen Dr. Constantin Răileanu “Dimitri Kantemiroğlu - Magister Musicae” başlıklı konuşma yaptılar.
Sempozyum, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.
Haber: Çağla KONAT
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
“İlaç Sektöründe 360 Derece Eğitim Programı” Ülkemizde İlk Kez İstanbul Üniversitesi’nde
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’a “Türk Fizik Derneği 2018 Yılı Özel Onur Ödülü” Takdim Edildi
Prof. Dr. Akın Savaş Toklu Üçüncü Kez EDTC Genel Sekreterliğine Seçildi
Türkiye-Tacikistan Arası İlişkiler İstanbul Üniversitesi’nde Ele Alındı
Üniversiteler Ligi’nin En Başarılısı İstanbul Üniversitesi
YÖK-TEBİP Toplantısı İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi