İÜ’de Uluslararası Semiyotik Konferansı Düzenlendi

Beşincisi düzenlenen Uluslararası Semiyotik Konferansı’nda bu yıl “Kültürel Mirasın Semiyotiği, Otantikten Enformatiğe” konusu işlendi. 7-9 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen Konferans kapsamında düzenlenen oturumlar, İÜ Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi ve Edebiyat Fakültesi Kurul Odası’nda yapıldı. Yerli ve yabancı birçok konuşmacının katıldığı konferansın açılışı İÜ Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi’nde gerçekleşti

Konferansın koordinatörlüğünü yapan İÜ Enformatik Bölümü Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Gülseçen, açılış konuşmasında, bu konferansın dört kez yurtdışında düzenlendikten sonra beşincisinin ülkemizde düzenlendiğini belirtti ve konferansın önemine vurgu yaptı.

Kültürel Mirasın Semiyotiği, Eero Tarasti tarafından iki yıl önce başlatıldığını ve Tarasti’nin Varoluşcu Göstergebilim Teorisi’nden temellenen uluslararası bir araştırma projesi olduğunu anlatan Prof. Dr. Gülseçen, İstanbul’da gerçekleştirilen toplantının yapılan toplantıların devamı niteliğinde olduğunu ifade etti. Konuşmasında son olarak konferansın düzenlenme amacına değinen Prof. Dr. Gülseçen, “Kültürel Mirasın Semiyotiği projesi, Romanyalı semiyotikçi ve matematikçi, seçkin akademisyen Solomon Marcus’un 90. yaşını kutluyor. Marcus, semiyotik çalışmalarına katkılarının derinliği ve yaratıcılığıyla Avrupa bilim geleneğinin temsilcisidir. Onur konuğumuz Prof. Marcus, ‘Kültürel Miras: Tuzaklar ve Dramatik Seçenekler’ başlıklı bir konferans verecek” şeklinde konuştu.

Çankaya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Onur, “Bu kongre bütün göstergebilimcilere kültür mirasının semiyotiğini tartışmak için bir çağrıdır. Yabancı katılımcılara İstanbul’un en güzel mevsiminde burada oldukları için teşekkür ediyorum” dedi.

İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Nedret Apaydın, konuşmasında İstanbul temalı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda İstanbul’un dünya açısından turistik değerini rakamlarla göstererek, konferans ve kongre bakımından da İstanbul’un dünyada ilk sıralarda olduğunu vurguladı.

İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Mert Savrun, böylesine büyük bir uluslararası konferansın, üniversitemizde düzenlenmesinden dolayı mutlu olduklarını ifade etti.

Açılış Töreninin Ardından Oturumlar Başladı

Açılıştan sonra İÜ Edebiyat Fakültesi Edebiyat Kurul Odası’nda gerçekleştirilen Uluslararası Semiyotik Konferansı’nın ilk oturumunda Turhu Üniversitesi’nden (Finlandiya) katılan Sanat Tarihçisi Aitti Kuusamoi “Gelenek, Sanat Eseri ve Yeni Anlamların Keşfiyle Beraber Yeni Kimlikler” sunumunu gerçekleştirdi.

Konferansın devamında Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü’nde Mimarlık ve Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Eva Aleksandru Şarlak, “Eski Ahit Peygamberlerinin Resmedilmesine Kültürel Yolculuk: Süleyman Peygamberin Resmedilişi” hakkında bilgi verdi.

Konferansın ilk günün ikinci oturumu İÜ Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi’nde Prof. Dr. Nedret Öztokat ve Prof. Dr. Şafak Ural’ın moderatörlüğünde yapıldı. Oturumda İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Sarı Sezer, Anadolu Seramik Uzmanı Altan Marçelli ve Kütahya Seramikçisi Nida Olçar konuştu.

Prof. Dr. Nüket Güz’ün “Saray Yaşamından Kesitler” isimli bildirisini sunan Prof. Dr. Sezer, Topkapı’dan seramik parçalarını inceleyerek saray hayatı hakkında bilgiler verdi. Minyatür sanatının Osmanlı kültüründeki yerini anlatan Prof. Dr. Sezer, bu konu kapsamında seramikleri inceledi.

Anadolu Seramik Uzmanı Altan A. Marçelli “Anadolu Seramikleri: Sosyo-dinsel Bağlamda Sembolizm Çalışması” isimli bildirisini sundu. Anadolu halklarının 19. Yüzyılda Müslüman, Yunan, Ermeni ve Yahudiler’den oluştuğunu vurgulayan Marçelli, toplumsal ve dini sembolleri çiniler üzerinden inceledi.

Oturumun son bölümünde Kütahya Seramikçisi Nida Olçar, “Sıtkı Olçar – UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi” isimli belgesel hakkında bilgi verdi ve belgesel gösterimi gerçekleşti. “Usta-çırak ilişkisi ile onun çizgisinde sıra dışı eserlerle çalışarak atölyeyi sürdürmeye çalışıyorum” diyerek babası Sıtkı Olçar’ı anan Nida Olçar, atölye hakkında bilgi verdi.

Konferans’ın İkinci Günü’nde Oturumlar Devam Etti

Uluslararası Semiyotik Konferansı’nın ikinci gününün İÜ Edebiyat Fakültesi Kurul Odası’nda gerçekleştirilen ilk oturumundaki ilk konuşmacı İÜ Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Araştırma Görevlisi Namık Kılıç, İÜ Sualtı Varlıklarını Koruma Anabilim Dalı’nın bünyesinde çalışmalarını büyük bir dikkat ve özveriyle gerçekleştirdiklerini belirtti.

Ardından Nisan Lordoğlu, “Antik Byzantıon (Bizans) ve Kalkhedon (Kalkedon)’un Şehircilik Açısından İncelenmesi: Kuruluşlarından Roma İmparatorluk Dönemi’ne Kadar” konuşmasını gerçekleştirdi. Kalkhedon kentiyle ilgili az sayıda kalıntı olduğunu belirten Lordoğlu, 5. yüzyıl civarında güçlü surlarla çevrili başkenti şuan ki Kadıköy Çarşı’da bulunan bir kent olarak düşünülmekte olduğunu belirtti.

Oturumun son konuşmacısı İÜ Edebiyat Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Okutman Yüksel Dede, “Kültürel Mirasın Korunması ve Bilincine Katkıları”nı anlattı.

“Feyhaman Duran Evi”Konuşuldu

Konferansın ikinci gününde İÜ Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi’nde gerçekleşen oturumda “Feyhaman Duran Evi” konuşuldu. İÜ Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Dilleri Ve Kültürleri Bölümü Latin Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Dürüşken oturumun moderatörlüğünü yaptı.

“Feyhaman Duran Evi Örneğinde Dokuma Eserler İçin Sergileme Önerileri” konusunda ise kısa bir sunum gerçekleştiren İÜ Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Genel Koruma Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatma Banu Çakan, sunumunda Feyhaman Duran Evi’nin sorunları, öneriler ve yöntemler ana başlıklarına değinerek bunları tek tek açıkladı.

İÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Türk İslam Sanatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatil Elcil, sunumunu “İstanbul Üniversitesi Feyhaman Koleksiyonu Hatlarından Yazı-Resim Levha Örnekleri” konusunda yaptı. Feyhaman Evi’ndeki hat sanatları koleksiyonunu tek tek fotoğraflarla gösterdi. Yrd. Doç. Dr. Elcil, “Tasvir, bu hat koleksiyonlarında çok önemli” dedi.

İÜ Güzel Sanatlar Bölümü Öğretim Görevlisi F. Deniz Özden, “Feyhaman Duran Evi-Yeri” konulu sunumda Feyhaman Duran’ın doğu ve batı kültürünü buluşturan bir isim olduğunu ve bu yüzden İÜ’ne bağışlanan evin sanatsal ayrı bir değeri olduğunu vurguladı.

“Yitik Kent Zeugma”

“Kültürel Mirasın Semiyotiği, Otantikten Enformatiğe” etkinliğinin ikinci gününün son oturumunda “Yitik Kent Zeugma” konuşuldu. İÜ Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi’nde gerçekleşen son oturumda Yrd. Doç. Dr. Remziye Köse Özelçi, “Kültürel Mirasın Aktarılma Çabası Olarak Simgesel Gerçeklikten Fiziksel Gerçekliğe Doğru Bir Yolculuk” başlığı altında bir sunum gerçekleştirdi. Oturum ‘Yitik Kent Zeugma” isimli belgeselin izlenmesiyle son buldu.

İstanbul’da Bir Sibelius Gecesi

İÜ Edebiyat Fakültesi’nde gerçekleştirilen Uluslararası Semiyotik Konferansı’nın son günü, Kültürel Mirasın Semiyotiği: Otantikten Enformatiğe Konferansı Kapanış etkinliği ile tamamlandı. İÜ Kongre Kültür Merkezi’nde 9 Mayıs Cumartesi günü saat 19.30’da başlayan kapanış töreninde Finlandiyalı Besteci Sibelius’un 150. Doğum günü anısına küçük bir konser verildi.

İÜ Devlet Konservatuarı Müdür Yardımcısı Şebnem Ünal, katılımcılara konuşma yaptı. “Bugün Sibelius’un doğum gününü kutluyoruz” diyerek sözlerine başlayan Ünal, küçülen dünyada uluslararası ilişkilerin kültürü ve sanatı daha çok zenginleştireceğinden bahsetti. Prof. Eero Tarasti konsere geçmeden önce ünlü bestekar Sibelius’tan söz ederek nota bilgilerini katılımcılarla paylaştı.

Haber: Ajans Üniversite

İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü


Öne Çıkan Haberler

İÜ Eczacılık Fakültesi’nin Kitap Bağışı

Futsal da Yine Şampiyonuz

Uluslararası Aile Hukuku Konferansı Gerçekleştirildi

İÜ Beyazıt Kreş ve Anaokulu Yıl Sonu Gösterisi Düzenlendi

İÜ Hasan Ali Yücel Fakültesi Ek Binası’nın Temel Atma Töreni yapıldı

İÜYÖS 2015 Gerçekleştirildi