İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı 8. Olağan Mütevelli Heyeti Toplantısı’na Katıldı
Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) 8. Olağan Mütevelli Heyeti Toplantısı, 16 Şubat 2018 tarihinde Gülhane Parkı’ndaki Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Dr. Ursula Sezgin Bilimler Tarihi Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak da katıldı.
Toplantıda Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Vakfın Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve Vakfın Kurucu Başkanı Ethem Sancak konuşma yaptılar.
Toplantı Vakfın Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı Mecit Çetinkaya’nın hoş geldiniz konuşması ile başladı.
“18 Ciltlik İslami İlimler Tarihi’nin 8 Cildi Bu Yıl Basılacak”
Dünyanın önde gelen bilim tarihçilerinden Prof. Dr. Fuat Sezgin toplantıda yaptığı konuşmada müze ve kütüphane çalışmalarının nasıl başladığına değindi. Almanya’da Frankfurt Üniversitesi’ne bağlı kurdukları enstitüdeki 30 bin ciltlik kütüphaneyi ziyaretçi olmaması nedeniyle Türkiye’ye taşımaya karar verdiklerini, kütüphanenin yalnızca üçte birini İstanbul’a gönderebildiklerini belirten Prof. Dr. Sezgin, şunları kaydetti: “Kitaplarımın üçte biri burada, İstanbul’da. Diğer üçte birine Frankfurt Havalimanı’nda el konuldu. Son üçte biri ise Frankfurt’taki Enstitü kütüphanesinde, odalarında dokunulmaktan alıkonuldu. 5 Mayıs’tan itibaren kitapların gönderilmesine müdahale edilmesi için birçok sebepler gösterildi ki hiçbiri gerçeği ifade etmiyordu. İş mahkemeye intikal etti. Birkaç ay süren savcılık değerlendirmesinden sonra benim tamamıyla suçsuz olduğum görüldü ama kitaplarıma hala kavuşamadım. Benim için işin en acı yönü İslami Bilimler Tarihi üzerine 64 yıldan beri yazmakta olduğum kitabımın 18. İslam Felsefesi cildini yarıda bırakmak zorunda kalmış olmaktı.”
Prof. Dr. Sezgin, Almanca yazdığı 18 ciltlik İslami Bilimler Tarihi’nin 8 ciltlik tercümesinin tamamlandığını ve 2018 yılı içerisinde basılacağını anımsatarak, emeği geçenlere teşekkür etti.
“İslam’ın Bilime Yapmış Olduğu Katkıları Kendi Perspektifimizden Ele Alabilen Nadir Bir Şahsiyet”
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, yaptığı konuşmada, kütüphane ve müzenin oluşmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Uzun asırlar boyunca sadece savaş meydanlarında medeniyetimize karşı yapılan birtakım saldırıları göğüslemenin dışında önemli mücadeleler verildiğini vurgulayan Kurtulmuş, “Tarih boyunca önemli mücadele alanlarından birisi de oryantalistlerin İslam dünyasını bir şekilde içeriden dönüştürme, İslami ilimler başta olmak üzere birçok alanda sokmuş oldukları birtakım fikirlerle rotasından saptırma girişimleridir. Ne yazık ki asırlar boyunca bu oryantalist bakış açısı Müslüman dünyasında da birtakım çevreler tarafından ciddi şekilde takip edilmiş, benimsenmiş ve İslam dünyasının kendisine olan güveninin azalmasına, bilim alanında da son derece ciddi yanlışlıkların ortaya çıkmasına neden olmuştur. İşte Fuat Sezgin Bey, böyle bir geleneğe karşı, İslam’ın bilime, teknolojiye yapmış olduğu katkıları kendi perspektifimizden ele alabilen nadir bir şahsiyet olarak Batı dünyasındaki bu oryantalist çalışmalara da ciddi şekilde meydan okumuş ve burada da haklı bir ün sahibi olmuştur. Tabiri caizse Mevlana’nın dediği gibi, pergelin bir ucu daima kendi medeniyetimizde, kendi geleneklerimizde olmuş, pergelin diğer ucu da Batı dünyasında, belki de Batı’yı Batılılardan da iyi tanıyan bir perspektife ve müktesebata sahip olmuştur” şeklinde konuştu.
“Fuat Sezgin Hocamızın Genç Bilim İnsanlarına Rol Model Olmasını Arzu Ediyorum”
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de toplantıya katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bu eserin kazandırılmasında katkı sağlayan başta Bilal Erdoğan olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Fuat Sezgin Hocamızın genç bilim insanlarına rol model olmasını arzu ediyorum” dedi.
“Biz Bunları Görünce Kaybettiğimiz Öz Güveni Kazanıyoruz”
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise kütüphanenin hayırlı olmasını dileyerek emeği geçenlere teşekkür etti. Müfredatı değiştirdiklerinde kendilerine “Neden değiştiriyorsunuz?” denildiğini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu: “Kültürler birbirinden öğrenir ve birbirlerini besler. Bilim de böyledir, teknoloji de böyledir. Hiç kimse tek başına bir bilgiyi, bilimi üretmedi. Hepsi bir diğerinin tuğla tuğla üstüne koydu. Onu en iyi kullanan, en iyi değerlendiren de bugün dünyada öne çıktı. Dolayısıyla biz diyoruz ki şanlı bir geçmişimiz var, bizim de buraya yaptığımız katkılar var. Nereden belli? Fuat Sezgin’in öncülüğünde, Cumhurbaşkanımızın rehberliğinde yapılan müzeyi görün de bu kültürün insanları dünya bilim tarihine ne katkıda bulunmuş görelim. Biz bunları görünce kaybettiğimiz öz güveni kazanıyoruz. Evlatlarımızın bu müzeyi gezmelerini, kütüphaneyi ziyaret etmelerini istiyoruz.”
“Bu Eserin Tercümesini İstanbul Üniversitesi’nin Yapıyor Olması Çok Anlamlı”
Vakfın Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan ise Fuat ve Ursula Sezgin’in çalışmalarının önemine işaret ederek, onların emek ve çalışmalarının olmaması halinde ne yapılırsa yapılsın ortada ileriye götürecek hiçbir meselenin bulunmayacağını belirtti.
Müze, kütüphane, enstitü ve tercüme çalışmalarının rayına girdiğini vurgulayan Erdoğan, “İnşallah vakfımızın bu hizmetleri aksamadan verebileceği imkânları da oluşturacağız. Vakfımızın kamuya yararlı statüsünü, vergi avantajlı hale gelmesi için pazartesi günü Bakanlar Kurulundan karar çıkacağını öğrendik. Bu, hocamızın çok önemsediği bir konuydu. İnşallah birçok hayırseverin vakfımıza katkı yapmasına vesile olur. Başından beri emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Fatih Sultan Mehmet Üniversitemiz (FSMVÜ) enstitüyü sürüklüyor. Tercümeyi İstanbul Üniversitemiz yapıyor. Hatırlayalım, 1960 darbesinden sonra hocamız İstanbul Üniversitesi’nden gönderilmişti. Onun için bu eserin tercümesini İstanbul Üniversitesi’nin yapıyor olması ayrıca çok anlamlı oldu. İstanbul Üniversitesi, hocamıza borcunu bu kadar da olsa ödemiş oluyor. Hocamıza borcu olan sadece İstanbul Üniversitesi değil, bütün bir Türk milleti, Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri. İnşallah bu kütüphane, müze ile hocamızı onure etmiş oluyoruz” şeklinde konuştu.
İstanbul Valisi Vasip Şahin ise toplantıda yaptığı konuşmada böyle bir eserin kazandırılmasının kendilerini de gururlandırdığını vurgulayarak, emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.
“Temennimiz, Ülkemizin ve İstanbul’un Tekrar İlmin ve Bilimin Merkezi Olması”
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal da İstanbul’un imparatorluklara olduğu gibi bilime, ilme de başkentlik yapmış bir şehir olduğunu, ikisinin de birbirini desteklediğini söyledi. Kütüphane ve müzenin akademik çevrelere örnek olmasını dileyen Uysal, “Temennimiz ülkemizin ve İstanbulumuzun tekrar ilmin ve bilimin merkezi olması. Biz de burada idareciler olarak var gücümüzle destek oluruz. Temennimiz hocamızın yaptıklarını örnek alanların çoğalması. Eski günlerimizden daha iyi günlere adım adım ilerleriz. Hocamıza ve emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür ederim. Teşekkür sadece lafla olmaz, gereğini yapmakla olur. İnşallah fiili olarak da gereğini yapacağız” ifadelerini kullandı.
“100 Katlı Gökdelenlere Değil Bu Vakıfların Zenginleşmesine İhtiyacımız Var”
Vakfın Kurucu Başkanı Ethem Sancak da Prof. Dr. Fuat Sezgin’le tanışmalarına değinerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la hocanın gönlünü kazanıp onu tekrar Türkiye’ye kazandırmak için çalıştıklarını, önce müzeyi sonra da vakfı kurduklarını kaydetti. Vakfın kurucu başkanlığının kendisi için büyük bir şeref ve torunlarına gurur duyacakları bir miras olduğunu ifade eden Sancak, “Medeniyetimizi yeniden ihya edebilmemiz için 100 katlı gökdelenlere değil bu vakıfların zenginleşmesine ihtiyacımız var. Bu vakıflar ne kadar zenginleşirse muasır medeniyetler seviyesini o kadar hızlı yakalarız. Bundan sonra zekâtımın yarısını her yıl bu vakfa bağışlayacağım” diye konuştu.
Genel kurulda vakfın mütevelli heyeti başkanlığına yeniden Mecit Çetinkaya seçildi.
Genel kurula Ursula Sezgin, TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili, İBB Kültür Daire Başkanı Rıdvan Duran, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Duman ve mütevelli heyeti üyeleri ile öğrenciler katıldı.
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
“Endüstri 4.0’ın Üniversite ve Eğitime Uyarlanması Çalıştayı”nın 4.’sü Gerçekleştirildi
İÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü “Lisansüstü Eğitime Hazırlık Kursu Programı” Gerçekleştirildi
RAMON LLULL Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti
İstanbul’da Bilim Dünyası İçin Yeni Bir Bitki Türü Keşfedildi
Prof. Dr. Agop Kotoğyan Son Yolculuğuna Uğurlandı
İstanbul Üniversitesi Erasmus Öğrencilerinden TFF’ye Ziyaret