İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak “Avrupa’nın Bermuda Üçgeni, Balkanlarda Değişen Dengeler ve Türkiye” Toplantısına Katıldı
Karadeniz Vakfı bünyesinde kurulan Karadeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi (KASAM) tarafından düzenlenen “Avrupa’nın Bermuda Üçgeni, Balkanlarda Değişen Dengeler ve Türkiye” başlıklı toplantı, 7 Şubat 2019 tarihinde İbrahim Cevahir Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi.
Makedonya Cumhurbaşkanı Dr. Gjorge Ivanov’un konuşmacı olduğu toplantıya İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat da katıldı.
“Makedonya’yı Makedonya Yapan Osmanlı’dan Aldığı Saygı Felsefesidir”
Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetimi boyunca farklı din ve dilleri barış içinde tutmayı başardığı gerçeğinin altını çizen Dr. Ivanov, “Osmanlı’da saygı felsefesi vardı. Bu, hoş görmekten çok daha yüce bir kavramdır. Katlanmak değil; faklı toplumların dinlerine, adetlerine saygı duymak demektir. Bu miras, Makedonya’yı Makedonya yapan mirastır. Bugün bu miras sayesinde Hristiyanlar ve Müslümanlar Makedonya’da bir arada yaşar” şeklinde konuştu.
“Irak ve Suriye’deki Çatışmaların Sebebi Avrupa’nın Çizdiği Sınırlar”
Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Doğu birleştirilirse buranın merkezinin Türkiye olacağının söyleyen Dr. Ivanov, sözlerine şu şekilde devam etti: “Avrupa, dünyada imparatorluklar yıkıldıktan sonra Orta Doğu’daki ülkelerin haritalarını kum üstünde dümdüz çizgi şeklinde belirledi. Bu çizgiler bugün Irak ve Suriye’deki çatışmaların asıl sebebidir. Avrupa’nın o zaman dünyaya yaptığını dünya şimdi Avrupa’ya yapıyor.”
“Türk Halkı İnsanlığını 4 Milyon Suriyeliye Kapılarını Açarak Göstermiştir”
Türkiye’nin, insanlığını 4 milyon Suriyeliye kapılarını açarak açıkça ortaya koyduğunu belirten Dr. Ivanov, “Türk halkı insanlığını 4 milyon Suriyeliye kapılarını açarak göstermiştir. Türkiye; Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu’da yaşanan bütün sorunların sonuçlarını hisseden bir ülkedir. Her zaman Kafkaslardan ve Balkanlardan gelen sığınmacılara kapılarını açmıştır. Avrupa 1 milyon sığınmacı kabul ettiğinde, İslamofobi kendini göstermiştir. Oysa Türkiye’ye ‘Sığınmacılara ne kadar para harcadın?’ sorusu bile sorulmuyor” ifadelerini kullandı.
“Çatışmaların Kural Barışın İstisna Olduğu Bir Dönemde Yaşıyoruz”
Dr. Ivanov, 21. yüzyılda bir arada huzurla yaşayabilmek için yapılması gerekenleri şu sözlerle ifade etti: “Eleştirel bakış açısına sahip olmalıyız. Eleştirel bakış, problemlerimizi çözmemize yardım edecektir. İkinci unsur: Yaratıcılıktır. Kalıpların dışında düşünmemizi sağlayacak olan yaratıcılıktır. Üçüncü unsur iş birliği, dördüncüsü ise iletişimdir. İletişime geçen millet ‘entegre’ olur, geçemeyenler ise ‘getto’ yaratır. Biz artık, çatışmaların kural; barışın ise istisna olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Barış, kendimizle başlar. En büyük sır, elimizdekinin kıymetini bilmektir. Vatanımıza sahip çıkalım. O yüzden Türkiye Cumhuriyeti’ni sevin, sayın, sahip çıkın.”
Konuşmasının ardından Dr. Ivanov, Karadeniz Vakfı Başkanı Yusuf Cevahir tarafından kendisine hediye edilen kemençeyi çaldı.
Toplantı, hatıra fotoğrafı çekiminin ardından son buldu.
Haber: Ecem Yıldız ERGÜN
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
“Çağdaş Halk Ozanı Barış Manço Sempozyumu” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
Doç. Dr. Bilen Işıktaş: “Yenilikçi ve Dahi Bir Sanatçı, Şerif Muhiddin Targan”
İstanbul Üniversitesi’ne TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı Desteği
Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosluğu Dr. Leyla Türker Şener ile Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü için Röportaj Yaptı
“Bir Dünya Barış’ı” Etkinliğinin Basın Toplantısı Gerçekleştirildi
İstanbul Üniversitesi’nde “İstanbul’un Kültür ve Turizm Elçileri: Misafir Öğrenciler” Toplantısı Gerçekleştirildi