İÜ Onkoloji Enstitüsü Çocuk Hematolojik Onkoloji Servis Polikliniği Açıldı

İÜ Onkoloji Enstitüsü Çocuk Hematolojik Onkoloji Servis ve Polikliniği’nin Açılışı ve Bağışçı Plaket Töreni, 7 Kasım 2017 tarihinde İÜ Onkoloji Enstitüsü Nijad Bilge Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi.

Törenin açılış konuşmaları İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ Onkoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kizir, İÜ Onkoloji Enstitüsü ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Rejin Kebudi ve Prof. Dr. Bülent Zülfikar tarafından gerçekleştirildi.

Hizmet Üretmenin En Açık Hali Topluma Dokunmaktır”

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak yaptığı açılış konuşmasında onkoloji alanının önemine dikkat çekerek şunları ifade etti: “Hizmet üretmenin en açık hali topluma dokunmaktır. Bu yapı içerisinde belki bize maddi olduğu kadar manevi olarak da hizmet edecek olan önemli konulardan birisi Türkiye’nin sağlık hizmetlerine cevap üretebilen ve sağlık alanına yönelen talepleri şifalı tedbirlerle göğüsleyen bir kurum olmamız. Bu hizmete ihtiyaç duyan ve taleplerinin acil olduğu önemli bir alan da onkoloji alanıdır. Ben burada bu alanda hizmet sunan tüm emektar hocalarımızı yürekten kutluyorum. Bunun sağlık alanı olması ama daha da önemlisi çocukla, kemoterapi ve onkoloji ile ilgili olması ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Buraya atılan her bir filizin birçok kişinin yüzünde bir tebessüm uyandıracağının bilinci içerisindeyiz. Sadece hasta olan kardeşlerimiz değil aslında hastalarıyla beraber hastalığı her yönüyle yaşayan yakınlarının da tabi ki yüzlerinde bir tebessüm oluşturabilecek, onlara bir rahatlık ve huzur verebilecek hizmetler üretilebiliyorsa bunun sevincini yaşarız. Bu anlamda buradaki her hizmetin karşılığının her iki cihanda olacağına inanıyoruz.”

“Sağlık Alanında İddialı Bir Üniversiteyiz”

İstanbul Üniversitesi’nin sağlık alanında iddialı bir üniversite olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İstanbul Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi tüm donanımı ile hastalara hizmet veriyor. Hâlbuki bizim bu iki fakültemizi daha da taçlandıracak şekilde Onkoloji ve Kardiyoloji birimlerimiz var. Her ikisi de özel vakaların özel uzmanlarca tedavi edileceği donanıma sahip. Bu zenginliğimiz bizim için bir gurur vesilesi ama toplumumuz açısından da bir kazanç olduğunun farkındayız. Buradaki hizmetlerin paydaşlarla sürdürülen işbirliklerine ihtiyaç duyduğunu yeniden hatırlatmak istiyorum. Bu amaçla burada sunulan hizmetlerin, yardımların daha üst düzeye çıkarılacağının bilinci içerisindeyiz. Bu gönüllülüğün daha da devam etmesini arzuluyoruz.”

“Onkolojik Tedavilerin Başarısında Ekip Çalışması Önemli Bir Yere Sahip”

İÜ Onkoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kizir ise konuşmasında İÜ Onkoloji Enstitüsü’nde gelişmiş ülkelerdeki onkolojik tedavilerin yapılabildiğini belirterek, “Ne mutlu bizlere ki onkoloji enstitümüzde gelişkin ve çocuk onkoloji alanında gelişmiş ülkelerdeki onkolojik tedavilerin aynısı yapılabilmektedir. Bu tedavileri eksiksiz yapabilecek altyapı, yetişmiş personel ve bilgi donanımına sahibiz. Onkolojik tedavilerin başarısında en önemli yeri ekip çalışması almaktadır. Başta doktorlarımız olmak üzere hepsi konularında son derece tecrübeli radyasyon fiziği uzmanları, hemşire, sağlık teknisyeni, yardımcı sağlık personeli ve idari personele sahibiz. Arkadaşlarımız bu bilgi ve tecrübelerini yıllardır sürdürdükleri haftalık olgu toplantıları ile diğer hastanelerden gelen meslektaşları ile paylaşmaktadırlar” ifadelerini kullandı.

İÜ Onkoloji Enstitüsü Çocuk Servisi ve Çocuk Polikliniği’nin çok kısa süre içerisinde yenilendiğini vurgulayan Prof. Dr. Kizir konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Çocuk servisi ve polikliniği tamamen yıkıldı, dört duvar hâline getirildi ve yataklı tedavi yönetmeliğine uygun olarak yeniden inşa edildi. Prof. Dr. Rejin Kebudi’nin önderliğinde çocuk kanserleri sevgi ve dayanışma derneği ÇOKSEV devreye girdi. İÜ Onkoloji Enstitüsü son yıllarda Türkiye genelinde birçok yeni onkoloji yeri açılmasına rağmen hala Türkiye’nin en çok tercih edilen kurumlarının başında gelmektedir. Birçok hasta tedavisini bu kurumda yaptırmak istemekte imkânı yoksa da tedavisinin doğruluğu hakkında onkoloji enstitüsünün öğretim üyelerinin fikirlerine başvurmaktadırlar. Değerli misafirlerimiz sizlerin çok değerli maddi ve manevi katkılarınızla servisimizi ve polikliniğimizi yeniledik. Birçok hastamız aileleri ile birlikte bu hizmetlerden yararlanacaktır. Bizlerde yenilenmiş bir ortamda gönül rahatlığı içerisinde hastalarımıza hizmet sunacağız.”

“Türkiye’nin İlk Onkoloji Merkezi”

İÜ Onkoloji Enstitüsü ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rejin Kebudi ise konuşmasında İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü’nün Türkiye’nin ilk onkoloji merkezi olduğunu söyleyerek, “Çocuk Hematoloji-Onkoloji Bilim dalı, 1990’dan beri aktif hizmet verip 2008’den beri de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne bağlı olarak faaliyet göstermektedir. Tüm pediatrik kanserlerin multidisipliner prensiplerle izlenip, tedavi edildiği birimimize yılda 120-140 yeni tanı almış çocuk kanseri olgusu başvurmaktadır. 12 yataklı serviste, yılda yaklaşık 800-1000 yatış olmakta, hastalara en güncel tedaviler uygulanmaktadır. Hastaların tanı, tedavi ve izlem aşamalarında diğer disiplinler ile işbirliği yapılmaktadır. Günümüzde kanser tanı ve tedavisinde kaydedilen önemli gelişmeler sonucunda, çocukluk çağı kanserlerinde sağ kalım, günümüzde gelişmiş ülkelerde %70’lerin üzerindedir. Türkiye’de bu oran %65, bölümümüzde %75’dir” dedi.

Prof. Dr. Rejin Kebudi sözlerine şu şekilde devam etti: “Bilimsel çalışmalarımızı yaparken, uğraştığımız saha sağlık, insan ve çocuk. Çocuklarımızın ilaç, tetkik ve yatışları tamamen devlet tarafından karşılanmaktadır. Çocuklarımız ve anneleri uzun bir dönem, ortalama 1-2 yıl tedavileri nedeniyle çoğu zamanı okul ve aile ortamlarından uzakta hastanede geçirmektedirler. Burada bilim insanı yüzümüzün yanında, bizlerin hekim, anne ve insan olarak sosyal sorumluluk yönümüz de gerekmektedir. Sivil toplum örgütleri, hayırsever dostlarımız çok önemlidir. Bu konuda çocuklarımız ve ailelerine yardımcı olmak amacıyla 2001’de kurulan ÇOKSEV Derneği, gönüllü anneleriyle yıllardır canı gönülden çalışmakta, hem çocuklarımızın ve ailelerinin gereksinimlerini hem de servis, poliklinik ve okulun birçok gereksinimlerini karşılamaktadır. Her yıl çocuklarımızın resimlerinden oluşan takvimler yapılmaktadır. Birçok sosyal sorumluluk projeleri üreten kişi, kurum ve derneklerle işbirliği yapmaktayız. Küçük öğrenci kardeşlerimiz okullarındaki sosyal sorumluluk projeleriyle de tedavi gören kardeşlerine destek vermektedir.”

“Bilgi Üretmeye Devam Edeceğiz”

İÜ Onkoloji Enstitüsü ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Zülfikar ise açılış konuşmasında şunları dile getirdi: “Günümüze kadar kadim devletler, yöneticiler için 2 unsur esastı. Tebaanın geniş olması ve hazinenin dolu olması. Günümüzde bunun temelleri değişti. Temel bilgi ve onun ürüne dönüşümü olan teknoloji yerleşti. Tebaanın korunması, hazinelerin dolu olması artık bunun üzerine oturuyor. Üniversitelerin rolü de değişti. Sanayiyle, ticaretle içe içe olmak artık etik kusur olarak kabul edilmiyor. Aksine, bilgi üretmenin, üretilen bilginin hayata geçip geçmediğinin en güzel göstergesi haline geldi. Maalesef ülkemizde ilaç-tıbbi malzeme gibi insan sağlığına ait eşyaların sanayi endüstri olarak kabul edilmesinin sadece birkaç yıllık bir geçmişi var. Sağlığın bir bedeli olduğu, evini, arabasını korumanın, sigortalamanın değeri olduğu gibi, insanın kendi sağlığının idamesinin de bir değeri olduğu üzerinde de henüz mutabık kalmaya başladık. Bize emanet olan sadece evlatlar, tabiattaki diğer varlıklar, mallarımız değil, aynı zamanda bedenimiz, aklımız, zamanımızdır da.”

Araştırmalarını sürdürmeye, bilgi üretmeye, dünyada itibarı olan yayınlar yapmaya devam edeceklerini belirten Prof. Dr. Bülent Zülfikar sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Servisimize şifa bulmak için gelen hematolojik ve onkolojik sorunlu çocuk, ergen, genç, erişkin yaştaki hastalar için ve polikliniğimize yani Avrupa Konseyinden sertifikalı Türkiye’nin tek erişkin ve çocuk “Kalıtsal Kanama-Pıhtılaşma Bozukluğu Mükemmeliyet Merkezine” yönlendirilen, refere edilen hastalarımız için biz tadil, tamir ve tefriş ettik ve etmeye devam edeceğiz.”

Açılış konuşmalarının ardından polikliniğin yapımına katkı sağlayan, destek veren öğretim üyeleri ve bağışçılara plaket takdim edildi.

Plaket töreninin ardından “İÜ Onkoloji Enstitüsü Çocuk Hematolojik Onkoloji Servis ve Polikliniği” açılış kurdelesi kesilerek poliklinik gezildi.

Tören düzenlenen kokteyl ile sona erdi.

Haber: Ebru SÖNMEZ

İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü


Öne Çıkan Haberler

İstanbul Üniversitesi 10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni Gerçekleştirildi

İÜ İstanbul Tıp Fakültesi ve İÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nin Akademik Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

“Klinik Araştırma ve Veri: Teknoloji, Hız ve Yenilikçiliğin Ötesi” Sempozyumu Yapıldı

ODYSSEA Projesi Avrupa Birliği UFUK 2020 Projesi Olarak Desteklenmeye Hak Kazandı

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyeleri Atatürk Kültür Merkezi Yeni Proje Tanıtım Toplantısı’na Katıldı

ÜSİMP’ten-İstanbul-Üniversitesi’ne-“Üniversite-Sanayi-İş-Birliği”-Ödülü

ÜSİMP’ten İstanbul Üniversitesi’ne “Üniversite Sanayi İş Birliği” Ödülü