İÜ İlahiyat Fakültesi Dekanlık Binası Açılışı ve Dârülfünun İlahiyat’ın İlmi Birikimi Sempozyumu Gerçekleştirildi
İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlık Binası Açılışı ve Dârülfünun İlahiyat’ın İlmi Birikimi Sempozyumu, 15 Mayıs 2018 tarihinde İÜ İlahiyat Fakültesi’nde gerçekleştirildi.
Törende açılış konuşmaları İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mürteza Bedir tarafından gerçekleştirildi.
“İÜ İlahiyat Fakültesi Büyük Bir İlim İrfan Yuvası”
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasında, “İlahiyat fakültemiz şu anda belki diğer üniversiteleri ve fakülteleri kıskandıracak şekilde geniş akademik kadrosuyla ve çok talepkâr olan öğrencileriyle büyük bir ilim irfan yuvasıdır. Nitekim Türkçe yanında İngilizce ve Arapça programlarıyla beraber ülkemizdeki dini bilginin ve fikriyatın oluşmasında en önemli yuvalardan birisidir. O itibarla bu binanın da bu misyona çok uyduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz çünkü Fatih semti fikri ağırlığı olan bir semtimiz. Birçok büyüğümüzün burada manevi himayesi ortadadır. Sadece Fatih Külliyesi değil, Fatih Külliyesi’ni sarmalayacak şekilde etrafında birçok âlim, mutasavvıf ve şairlerin evleri, türbeleri kendi adını taşıyan sokaklarla beraber burada tahsil gören öğrencilerin yürümesiyle bile bir kültüre nüfuz edecekleri bir imkân hâsıl olmuştur. O itibarla gerçekten de sadece eğitim verilen bir binayı değil, kendi içerisinde birçok iktisatların ortaya çıkacağı bir mekânı şu an açılışında bulunuyoruz. Bu itibarlı ve haysiyetli günü birlikte yaşıyoruz. Bu bayrağın daha da yükselerek devam etmesini ve dalgalanmasını ümit ettiğimizi belirtmek isterim. Bu itibarla Rektörlüğümüz olarak da İlahiyat Fakültesi’ne her ne katkımız olacaksa her zaman hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
“2013 Yılında Bölgenin Bütünüyle İlahiyat Fakültesi’nin Kampüs Alanı Olarak Düzenlenmesine Karar Verildi”
İÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mürteza Bedir ise konuşmasında şunları dile getirdi: “İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi bu mekânlarda 2000’li yılların ortalarından itibaren yer tutmaya başladı. Özellikle 2009’dan sonraki yönetim değişikliğiyle beraber bu bölgenin bütünüyle İlahiyat Fakültesi’nin bir kampüs alanı olarak tasarlanması yönünde önemli adımlar atıldı. Nihayet 2013 yılında bu bölgenin bütünüyle İlahiyat Fakültesi’nin kampüs alanı olarak düzenlenmesine karar verildi. Bu vesileyle de Abdüllatif Suphi Paşa Konağı İlahiyat Fakültesi Dekanlığı olarak düşünüldü. Bundan sonra, o dönemde restorasyon çalışmaları devam etmekteydi. Restorasyon çalışmalarının üniversite tarafından yapılan kısmı ödenek yetersizliğinden bir süre beklemedeydi. Bir süre İlahiyat Fakültesi’ne devredildikten sonra İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi’nin katkılarıyla restorasyon tamamlandı.”
Açılış konuşmalarının ardından İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Dârülfünun İlahiyat’ın Eğitim Tarihimizdeki Yeri” paneli düzenlendi. Panelde Prof. Dr. Emre Dölen konuşma yaptı.
Prof. Dr. Emre Dölen konuşmasında Dârülfünun’un açılış ortamı ile ilgili, “19.yy sonunda Türkiye’de mülkiye, mühendislik mektebi, güzel sanatlar gibi birçok okul açılıyor. Bunlara baktığımız zaman bunların hepsinin hedefi belli, yetiştirici insan belli, ne amaçla açıldığı belli ama Darülfünun’a baktığınız zaman niçin açıldığı konusu pek açık değil. Avrupa’daki Darülfünun’dan birileri gelip gidiyorlarken bir mütekabiliyet olsun, bizde de bir Dârülfünun olsun gibi bir düşünce ile Dârülfünun açılıyor” ifadelerini kullandı.
Darülfünun’un 10 yıllık bir dönüşüm süreci geçirdiğini dile getiren Prof. Dr. Emre Dölen konuşmasında, “Bu dönüşüm sürecinde Darülfünun’un gerçek bir üniversiteye doğru gelişim ve değişim gösterdiğini söyleyebiliriz ama tabi burada başka bir değişimle de karşılaşıyoruz. Sürekli yeniden yapılandırmalar başlıyor üniversitede. Burada ilk defa hukuk ve tıbbın da üniversite kapsamı altına alındığını görüyoruz. Dolayısıyla önemli bir dönüşüm olan 1912 dönüşümü aynı zamanda bütün okulları Darülfünun’un kapsamı altına alıyor. Daha sonra Tevhidi Tedrisat Kanunu ile birlikte 21 Nisan 1924 tarihinde İlahiyat Fakültesi resmen kuruluyor ve 7 Mayıs 1924’te törenle açılıyor” sözlerine yer verdi.
Açılış panelinin sonunda İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve Prof. Dr. Emre Dölen’e İÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mürteza Bedir tarafından hediye takdim edildi.
Ardından “Ulusal Sempozyum Dârülfünun İlahiyat’ın İlmi Birikimi” sergisi açıldı ve İlahiyat Fakültesi Türk Din Musikisi Topluluğu Konseri gerçekleştirildi.
Program öğleden sonra iki farklı oturum ile devam etti. İÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reşat Öngören’in başkanlığında gerçekleştirilen ilk oturumda Dr. Hüseyin Sarıkaya “Dârülfünun İlahiyat Fakültesi Merkez Hususi Evrakı ve Eğitim Tarihi Açısından Önemi”, Dr. Metin Ünver “Dârülfünun İlahiyat Fakültesi’nin İlk Yıllarındaki Öğrenci Profili Üzerine Bir İstatistik Deneme”, Dr. Muhammed Selman Çalışkan, “Dârülfünûn İlahiyat Tefsir Dersi Notları”, Doç. Dr. Ali Öztürk, “Dârülfunun İlahiyat Hocalarından Abdülbâki Baykara” başlıklı çalışmalarını sundular.
İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mürteza Bedir başkanlığındaki ikinci oturumda ise Doç. Dr. Ahmet Hamdi Furat tarafından “Dârülfünun İlahiyatta Okutulan Fıkıh Tarihi Dersleri”, Dr. Nilüfer Kalkan Yorulmaz tarafından “Dârülfunun İlahiyat’ta Okutulan Hadis Tarihi Dersleri”, Tuba Yıldız tarafından “Dârülfünun İlahiyat’ta Okutulan İslam Tarihi Dersleri”, Dr. Osman Sacid Arı tarafından “Dârülfünun İlahiyat’ta Tasavvuf Tarihi Dersi” ve Muhammed Yuşa Yaşar tarafından “Dârülfunun İlahiyat’ta Kelam Tarihi Dersi” konularında sunumlar yapıldı.
Haber: Eda FİDAN
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
İstanbul Üniversitesi ve Moğol Devlet Üniversitesi Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı
25. Uluslararası Diş Hekimliği Öğrenci Kongresi Düzenlendi
Türkiye’nin En Kapsamlı Blockchain & Kripto Para Zirvesi Gerçekleştirildi
İÜ TBMYO Mezuniyet Töreni Gerçekleştirildi
İÜ İlahiyat Fakültesi Mezuniyet Töreni Gerçekleştirildi
“Turan Sevgili Hat Sergisi” Açıldı