İÜ Emekli Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Turan Yazgan’ın Cenaze Töreni İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nde Yapıldı

İstanbul Üniversitesi Emekli Öğretim Üyelerinden, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan için  24 Kasım 2012 Cumartesi günü  İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nde cenaze töreni düzenlendi.

Saat 11.00’de başlayan törene AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat, İÜ Genel Sekreteri Yusuf Akça, Kırım Cumhuriyeti Milli Meclis Başkanı ve Kırım Türklerinin efsanevi lideri Mustafa Cemiloğlu, Türk dünyasının temsilcileri, Yazgan’ın arkadaşları ve öğrencileri ile çok sayıda öğretim üyesi katıldı.

Törende yaptığı konuşmada İÜ Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet, sadece Türk dünyasının değil, İstanbul Üniversitesi'nin de ismi ve ülküsüyle hep aynı yönde giden bir büyüğünü kaybettiğini söyledi. Yazgan'ın hizmetlerinin devamının herkesin üzerine vazife olması gerektiğini ifade eden İÜ Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet, Türk Dünyası kavramını ilk kullanan ve son anına kadar Türk Dünyası için yaşayan, çalışan, düşünen Prof. Dr. Turan Yazgan’a Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dileyerek sözlerini noktaladı.

“Türklüğün gurur sayfasında ilelebet kutup yıldızı gibi parlayacak” sözleri ile tanımlanan Prof. Dr. Turan Yazgan’ı son yolculuğunda 7'si özel bölge ile birlikte 23 Türk Cumhuriyeti toplamda 30 Türk birliği bayrak ve flaması eşlik etti. Ömrü boyunca Türk dünyasının birlik ve beraberliği için çalışan Yazgan için ikinci tören başkanı bulunduğu Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nda yapıldı.

Merhum aynı gün, 24 Kasım 2012 Cumartesi günü, Fatih Camii’nde ikindi namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Kozlu Mezarlığındaki aile kabristanında defnedildi.

Türk Dünyasının Efsanevi İsmi Turan Yazgan

Isparta’nın Eğirdir ilçesinde 1938 yılında doğan Turan Yazgan, ilk ve orta öğreniminin ardından 1959 yılında İÜ İktisat Fakültesi’ni tamamladı.

İmar ve İskan Bakanlığı Bölge Planlama Daire Başkanlığı’nda “İktisadi Araştırmacı” ve “Bölge Plancısı” unvanlarıyla beş yıl görev yapan Yazgan, 1963 yılında İtalya’ya, Güney İtalya Bölge Planlaması konusunda staj yapmak üzere gitti. 1966 yılında İÜ İktisat Fakültesi’ne asistan olarak girdi. 1967 yılında “Şehirleşme Açısından Türkiye’de İş Gücünün Demografik ve Sosyo-Ekonomik Bünyesi” adlı tezle doktorasını tamamladı. 1971 yılında “Gelir Dağılımı Açısından Sosyal Güvenlik” konulu tezi vererek doçent oldu. 1977 ve 1978 yıllarında Güneydoğu Anadolu Bölgesi Planının Genel Koordinatörlüğü görevini üstlendi. Bölgede yapılan araştırmaları müteakip ortaya çıkan yedi ciltlik Güneydoğu Anadolu Gelişme Planını, Başbakanlık Tarım ve Toprak Reformu Müsteşarlığı’na sundu. 1979 yılında İÜ İktisat Fakültesi profesörlüğüne yükseltildi. Üniversite senato üyeliği, üniversite yönetim kurulu üyeliği ve anabilim dalı başkanlığı yaptı. 2000 yılında istifa ederek, İstanbul Üniversitesi’nden emekliye ayrılan Prof. Dr. Turan Yazgan, 1980 yılında kurduğu Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın genel başkanlığını yürütmekte idi. Evli olan Yazgan, üç çocuk babasıydı.

İstanbul Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü


[nggallery id=325]


Öne Çıkan Haberler

“Avrasya İncelemeleri Dergisi” Yayın Hayatına Başladı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı 2012 Uluslararası Itrî Yılı Konser ve Sempozyumu

24 Kasım Öğretmenler Günü Töreni İÜ Atatürk ve Gençlik Anıtı Önünde Yapıldı

“Idee Fixe Ensemble Konseri” Yapıldı

“Yeni Yükseköğretim Yasa Taslağı Hakkında İstanbul Üniversitesi Görüşü Toplantısı” Yapıldı

İstanbul Üniversitesi İle İstanbul Maden ve Metaller İhracatçılar Birlikleri Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı