İÜ Dil Merkezi’nde Eğitim Gören Uluslararası Öğrenciler Sertifikalarını Aldı
İstanbul Üniversitesi Dil Merkezi’nde eğitim alan uluslararası öğrencilere sertifikaları 24 Temmuz 2018 tarihinde İÜ Balta Limanı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşen törenle verildi.
Törenin açılış konuşmaları İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İÜ Dil Merkezi Başkanı Dr. Mehmet Yalçın Yılmaz tarafından gerçekleştirildi.
“İstanbul Üniversitesi Mensubiyetini Gururla Taşıyacaksınız”
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, törende yaptığı konuşmada İstanbul Üniversitesi’nin dil eğitimi bakımından önde gelen üniversitelerden biri olduğunu belirterek, “Bildiğiniz gibi dünyada doğduğu ülke dışında yükseköğretim gören 5 milyon insan var. Birçok kişi başka bir ülkenin dilini öğrenmeyi kendisi için gerekli ve öncelikli olarak görüyor. Bu amaçla biz dil öğrenmek isteyen gençlere bu hizmeti vermek için kendi üniversitemizin imkânlarını en yoğun şekilde kullanıyoruz. Üniversitemizde yaklaşık olarak otuz dilde eğitim yapılmaktadır. Teşkilatımıza baktığımız zaman başka üniversiteleri kıskandıracak, dostları imrendirecek şekilde geniş bir akademik kadroya sahibiz. Bu yönüyle hem Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrencilerimize hem de başka ülke vatandaşı olan misafir öğrencilerimize Türkçe öğretiyoruz” ifadelerini kullandı.
İÜ Dil Merkezi’nin her dilde eğitim verebilecek bir yapıya ve kararlılığa sahip olduğunu ifade eden İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasına şu şekilde devam etti: “KÂTİP kursiyerlerimiz de burada oluşan bir gelenekten yararlanıyorlar. Eğitiminizi şimdiden kutluyorum ve yarından itibaren de burada öğrendiğiniz Türkçeyi kullanabilecek vasıfta olduğunuza emin olmanızı istiyorum. Bu yönüyle bundan sonraki zamanda da sizleri üniversitemizde görmekten büyük bir mutluluk duyacağımı belirtmek isterim. Zaten bu eğitim sırasında sayısı milyonları aşmış olan İstanbul Üniversitesi’nin birer mensubu oldunuz. Bu mensubiyeti her zaman gururla taşıyacağınızı belirtmek isterim. Ülkemizin hemen her yerinde ve dünyanın muhtelif yerlerinde İstanbul Üniversitesi mezunlarını göreceksiniz. Bu büyük ailenin bir ferdi olduğunuz için sizleri kutluyorum. Hepinize başarılar diliyorum.”
“Her Yıl Otuz Farklı Ülkeden Otuz Kâtip Geliyor”
İÜ Dil Merkezi Başkanı Dr. Mehmet Yalçın Yılmaz ise konuşmasında KÂTİP projesinin dördüncü yılını doldurduğunu belirterek, “Sizlere evlerimizi, okullarımızı, devletimizin kurumlarını açmış bulunmaktayız. Bugün iki önemli grubumuz burada sertifika alacak. Bunlardan biri KÂTİP projesi kursiyerleri. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile birlikte yürüttüğümüz proje kapsamında her yıl otuz farklı ülkeden otuz tane kâtip geliyor. Kendi ülkelerinde diplomat, akademisyen, gazeteci ve profesyonel yönetici olacak genç arkadaşlarımız Türkiye’yi tanıdılar, öğrendiler. Türkiye’nin idari yapılanması, kurumlarımızın işlerliğiyle ilgili bilgi sahibi oldular. Bir diğer grup ise Pakistan-Pencap Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız anlaşma ile aramızda bulunan Pakistan grubumuz. Onlar da bir yıla yakın bir süredir burayı evleri bellediler. Dil merkezinde Türkçe öğrendiler” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından öğrencilere sertifikaları takdim edildi.
Etkinlik uluslararası öğrenciler tarafından hazırlanan şiir ve müzik dinletisi ile devam etti.
“KÂTİP Çok Önemli Bir Program”
KÂTİP kursiyerlerinden olan Sırbistanlı öğrenci Mustafa Baltic programın kendisi için çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Bizim kültürümüz Boşnak ve Türkiye’ye çok yakın. Burada birçok kültür var ve bu Avrupa ve Batı için oldukça önemli. Bu program için çok teşekkür ediyorum. İstanbul Üniversitesi çok önemli bir üniversite ve burada kendi milletimden çok fazla üniversite öğrencisi var” dedi.
“Farklı Kültürlerden Öğrencilerle Beraber Olmak Mutluluk Verici”
Pakistanlı öğrenci Ahmad Sobaid konuşmasında İstanbul Üniversitesi’nde aldığı eğitimden çok memnun kaldığını belirterek, “İstanbul Üniversitesi Dil Merkezi’ndeki hocalarımız çok iyiydi. Onlar bize Türkçe öğrettiler. Onlardan çok şey öğrendik. Hem Türkçeyi, hem de ahlaki değerleri biz onlardan öğrendik. Ayrıca İstanbul Üniversitesi yerleşkeleri de oldukça güzel. Burada kendi memleketimizden öğrencilerle bir arada bulunma şansımız da oluyor. Ayrıca en çok sevdiğim şeylerden biri de farklı kültürlerden öğrencilerle beraber olmak” şeklinde konuştu.
“Türkiye’nin En Köklü Üniversitesi”
Nijeryalı öğrenci Hassan Sahl İstanbul Üniversitesi’ni seçmesinde Türkiye’nin en köklü üniversitesi olmasının etkili olduğunu belirterek şunları söyledi: “İstanbul Üniversitesi’ni seçtim çünkü Türkiye’nin en köklü üniversitesi ve akademik kalitesi de herkes tarafından biliniyor” dedi.
Öğrencilerden Fatime Nokobara Kanie ise bir yıldır Türkiye’de olduğunu ifade ederek, “Eğitim dönemim çok güzel geçti. Hocalarım, arkadaşlarım, danışmanlarım çok iyiydi ve bana çok iyi davrandılar” şeklinde konuştu.
“İÜ Dil Merkezi İkinci Evimiz Oldu”
Arnavut Öğrenci Fitoure Hazirev ise İÜ Dil Merkezi’nin ikinci evi olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “İstanbul Üniversitesi ilk tercihimdi. Dil Merkezi ise ikinci evim oldu. Hocalarımız çok iyi ve burası çok güzel bir yer. 4-5 saat çok çabuk geçiyor ve birçok şey öğreniyoruz. Dil Merkezi’nde sadece dil hakkında değil birçok şey hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Yüksek lisans eğitimime de İstanbul Üniversitesi’nde devam etmeyi çok istiyorum.”
Etkinlik toplu hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.
Öne Çıkan Haberler
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın Yunanistan İçin Yayınladığı Başsağlığı Mesajı
Tercih ve Tanıtım Günlerinde Sanat Çalıştayları Düzenlenecek
İstanbul Üniversitesi ile Çelikel Eğitim Vakfı Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı
İstanbul Üniversitesi Tunuslu Öğrencileri Ağırladı
“Akıllı Ulaşım Sistemleri Önemli Veriler Sağlıyor”
“İstanbullu Çocukların Doğaya ve Kente Uyumu Projesi” Kapsamında İstanbul Üniversitesi Ziyaret Edildi