“İstanbul’daki Müze Yöneticileri Koordinasyon Toplantısı” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
“İstanbul’daki Müze Yöneticileri Koordinasyon Toplantısı”nın ikincisi, İstanbul Valisi Vasip Şahin’in katılımları ile 7 Mart 2018 tarihinde İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmaları İstanbul Valisi Vasip Şahin, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz tarafından yapıldı.
“Birbirimizle Paylaşabileceğimiz Birçok Zenginlik Var”
İstanbul Valisi Vasip Şahin toplantıda yaptığı konuşmada faaliyet dolayısıyla İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz ile yöneticilerine, ev sahipliği dolayısıyla İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’a teşekkür etti. İstanbul Valisi Vasip Şahin konuşmasında şunları dile getirdi: “Bu tür koordinasyon toplantılarının mevcut bir toplantı olmasının ötesinde çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. İstanbul gibi büyük ve ulaşımın kısmen sınırlı olduğu bir şehirde bir araya gelebilmek başlı başına fedakârlık gerektiriyor. Fedakârlığınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Bir araya gelmek, bir arada olmak ve yolda birlikte yürüyebilmek her birimiz için yaptığımız görevler itibariyle çok önemli. Birbirimizle paylaşabileceğimiz, birbirimize aktarabileceğimiz birçok zenginlik var. Gerek yönetim tecrübesi, gerek bilgi, gerekse yönetim dışı hususiyetler olarak birbirimize destek olma imkânına sahibiz. Bunu da bir arada olur ve birbirimizin özelliklerini bilirsek başarırız. Bu tür toplantılar bu ortamları sağlıyor. Alışverişin en güzel yapılacağı alanı oluşturmuş oluyor. Bundan büyük mutluluk duyuyorum.”
“İstanbul Üniversitesi Müzecilik Kültürünü Benimsemiş Bir Kurum”
İstanbul’daki Müze Yöneticileri Koordinasyon Toplantısı’na ev sahipliği yapmanın sevincini yaşadıklarını söyleyerek konuşmasına başlayan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ise toplantıda şu açıklamalarda bulundu: “Üniversitemizin müzecilik kültürünü benimsemiş bir kurum olduğunu sizlerle paylaşmak isterim. İstanbul Üniversitesi Müzecilik Bölümü, lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim faaliyetlerine devam etmektedir. İstanbul Üniversitesi Müze ve Kültür Miraslarının Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezimiz bulunuyor. Müze ve müzecilik kültürünün tüm mensuplarımıza yerleştirilmesi konusunda çok sistemli hareket ve faaliyetler bütünlüğü içerisindeyiz. Müzecilik esasında bir milletin kendi sahip olduğu kültürel değerlerin, hafızanın görsel hale getirilmesi ve tüm bireylerle paylaştırılması faaliyetleridir. Bu itibarla büyük bir sevinçle belirtmek isterim ki Üniversitemizde de 6 değerli müze bulunmaktadır. En son Türk Eczacılık Tarihi İhtisas Müzesi’nin açılışını yaptık. Gerçekten çok değerli objeleri barındırıyor.”
İl dışında da müzecilik faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak sözlerine şu şekilde devam etti: “Bursa’da bir ArkeoParkımız var. Burada 3 tarihi köy bir alanda kurulmuş durumda. 3 köyü birden görebilecek bir kulemiz var. Kuleye çıkan öğrenciler tüm müze alanını ve kazı sonuçlarının müzeleşmiş halini de görebiliyorlar. Bu itibarla İstanbul’un sahip olduğu bu değerleri sundurmaya ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Böyle bir organizasyon toplantısını başlattığı için de değerli müdürümüze şahsım adına teşekkür ediyorum. Hayırlı sonuçlarını beklediğimi belirtmek istiyorum.”
“Bu İşin Öncüsü İstanbul Olmalıdır”
İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz ise konuşmasında İstanbul Üniversitesi’nin toplantı taleplerini büyük bir cömertlikle kabul ettiğini ve çok güzel ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, 18-24 Mayıs’ta kutlanacak Müzeler Haftası’nda “İstanbul müzelerinde yeni keşifler, yeni düzenlemeler ve yeni yaklaşımlar neler olmalıdır?” başlıklarını taşıyacak bir çalıştay gerçekleştirmeyi planladıklarını bildirdi.
Türkiye’de toplam 595 müze bulunduğunu belirten Dr. Yılmaz, “Yöneticilik yanımı bir tarafa bırakarak bir tarihçi olarak şunu söyleyeyim: Türkiye için çok basit bir rakam. Bir de bu müzelerin niteliğine girdiğimizde sonuç Türkiye’nin hak ettiğinin çok ötesinde. O zaman size, bize, çok büyük bir vazife düşüyor. Bu işin öncüsü İstanbul’dur, İstanbul olmalıdır. Bu konuya özel çaba sarf etmek durumundayız” dedi.
İstanbul’daki tüm müzeleri kapsayan bir katalog çıkarmayı hedeflediklerini belirten Dr. Yılmaz, müzecilik üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Dr. Yılmaz sunumda, İstanbul Müzeleri’nin sayısı, İstanbul’da kazılarda görevlendirilen personel sayısı, restorasyon bedelleri, tertip edilen sempozyum, konferans ve panellerin sayısı, yerli ve yabancı araştırmacı sayısı gibi konularına değindi.
Toplantı soru - cevap bölümünün ardından son buldu.
İstanbul’daki Müze Yöneticileri Koordinasyon Toplantısı için İstanbul Üniversitesi’ne gelen İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak eşliğinde İstanbul Üniversitesi’ni gezdiler. Türkiye’nin ilk 4K çözünürlüklü İÜ Fen Fakültesi E.C.A. Planetaryumunu da gezen Vali Şahin ve Dr. Yılmaz İstanbul Üniversitesi’nde yürütülen faaliyetler hakkında da bilgi aldılar.
Haber: Hüseyin AKA, Ebru SÖNMEZ
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
Kadınlar Günü’nde “İş’te Hepimiz Biriz” Paneli Gerçekleştirildi
Prof. Dr. Şevket Dönmez İstanbul Tarihi Alanları Danışma Kurulu Başkanlığı’na Seçildi
Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti
Ünlü Arkeolog ve Hititolog Prof. Dr. Muhibbe Darga Hayatını Kaybetti
Avusturalya’da Yaşayan Türk Öğrencilerden İstanbul Üniversitesi’ne Ziyaret
“28 Şubat Post-Modern Bir Darbenin Anatomisi” Paneli İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi