İstanbul Üniversitesi’nde Uluslararası İslam Ekonomisi Paneli Düzenlendi

İstanbul Üniversitesi’nde Uluslararası İslam Ekonomisi Paneli Düzenlendi

Osmanlı Tecrübesinden Geleceğe İslam Ekonomisi Paneli, 11 Aralık 2018 Salı günü İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi.

Açılış konuşmaları İstanbul Üniversitesi İslam İktisadı ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Saraç, Önder Sanayici ve İşadamları Derneği (ÖNSİAD) Kurucu Başkanı Rasim Erdoğmuş, ÖNSİAD Genel Başkanı Hasan Gökçeoğlu ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Alkan tarafından yapıldı.

“Osmanlı’nın Para ve Vakıf Sistemi Bugünkü Finans Sektörünün Önemli İpuçlarını Barındırmaktadır”

Tarihi tecrübeyi keşfederek yeni bir vizyon oluşturma temelinde konuşmaya çalışılacağını vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Saraç, “Kutsal Emanetlerle Beş Asır Projesi’nin bir parçası olan bu sempozyumdaki amacımız, bu coğrafyanın tarih boyunca üstlendiği vizyonu ve yarına vermeye çalıştığı mesajı anlamaktır. Osmanlı tecrübesi, bize birçok konuda temel sağlamaktadır. Osmanlı Devleti, son büyük İslam Medeniyeti’dir. Osmanlı tecrübesinin keşfedilmeyi bekleyen birçok noktası vardır. Osmanlı Devleti, kutsal emanetlerin kendisine geçmesinden sonra önemli bir misyonu üstlenmiştir. Bugün bu misyon, devam etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti sadece İslam coğrafyasının ve İslam toplumlarının değil, adalet ve kalıcı bir refah arayan bütün toplumların ümit bağladığı bir konumdadır. Medeniyeti oluşturan en önemli birleşenlerden bir tanesi iktisattır. Dünyanın 2008 Krizi’nden sonra cevap aradığı sorunlara, bizler İslam Ekonomisi çerçevesinde yaklaşarak cevaplar bulmaya çalışmaktayız. Bugün, İslam Ekonomisi çalışmak isteyen bir dünya vatandaşının karşısına Körfez Ülkeleri, Hindistan, Pakistan ve Malezya çıkmaktadır. Sektörün kurumsallaştığı ve trafiğin dönüm noktalarından biri haline gelen İngiltere de vardır. Londra, finans merkezi olmak yolunda önemli bir odak haline gelmiştir. Ancak bu durum, önemli bir tarihi dayanaktan yoksundur. Ciddi anlamda Osmanlı tecrübesinden etkilenerek bugünlere gelmiştir. Osmanlı’nın para ve vakıf sistemi, bugünkü finans sektörünün önemli ipuçlarını barındırmaktadır. Bu kadar önemli olan Osmanlı tecrübesi, bugünkü iktisat anlayışına önemli bir damga vuramamıştır. Bizim üzerimizde olan misyon ise öncelikle Osmanlı tecrübesini keşfederek yeni oluşturulacak olan sistemde bu tecrübeden nasıl faydalanmamız gerektiğidir” dedi.

“Dünyaya Yeni Bir Soluk Gerekmektedir”

ÖNSİAD Kurucu Başkanı Rasim Erdoğmuş, Türkiye’nin ekonomik, sosyal ve kültürel hayatına katkı sunacak bu panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, “Biz, Mukaddes Emanetler Hizmetinde Beş Asır Projesi’ni ortaya çıkardığımızda amacımız, bu emanetlerin gençler tarafından bilinmesini sağlamaktı. Bunun arkasında önemli bir kültür ve misyon yattığını anlatmaktı. İslam Ekonomisi konusu, dünyanın sömürüden bıktığı ve insanlık onurunun yerle bir edildiği bir dünyada kapitalist söylem karşısında duran yeni bir harekettir. Dünyada insanı önceleyen ve insan onurundan başka bir şeye önem vermeyen bir medeniyeti yeniden günümüze uyarlayarak ve günümüz enstrümanlarıyla güncelleyerek geleceğe ışık tutmalıyız. Türkiye, geçmiş dönemlerde medeniyet inkarıyla bu gerçeği ıskalamıştır. Bundan sonraki nesillere bu medeniyeti aktarma ve gelecek nesillerin etkin olması yolunda bu proje son derece kıymetlidir. Topkapı Sarayı’nda kutsal emanetler sergilenmektedir. Ancak önemli olan bu emanetlerin ümmet birliğinde nasıl bir yer tuttuğudur. İslam Ekonomisi çerçevesinde Türkiye modeli ile yeni bir yol haritası oluşturulabilir mi, üretime ne kadar katkı sunulur, ticari hayatın içinde ne kadar etkin olabilir, dünya pazarında nasıl bir yer edinilebilir soruları zamanla cevap bulacaktır. Dünyaya yeni bir soluk gerekmektedir. Bizim hayatı ıskaladığımız zamanlarda insanlık onuru çökmüş, ümmet paramparça olmuştur. Yeniden bir şeyler söylemek gerekmektedir. Bundan dolayı İslam Ekonomisi adına Türkiye baş aktör olacaktır” şeklinde konuştu. 

“İşadamları Olarak İslam Ekonomisine Dair Bir Şeyler Söylemeliyiz”

ÖNSİAD Genel Başkanı Hasan Gökçeoğlu, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’a projeye verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, “Bizler işadamları olarak İslam Ekonomisine dair bir şeyler söylememiz gerektiği düşüncesi ile yola çıktık. Mukaddes Emanetler ile alakalı belgesel ve programlar serisinden bahsederken, Genel Sekreterimiz bize yeni bir vizyon çizdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kendiliğinden doğmadığını, Osmanlı Devleti’nin devamı olduğunu vurgulayarak projemize yeni biz vizyon ekledi. Prof. Dr. Mehmet Saraç hocamız da İslam Ekonomisi konusunda Osmanlı’nın önemli bir aktör olduğunu söyleyerek bize katkı yaptı. İslam Ekonomisinin 50 yıllık bir tarihi olmadığını söyleyerek, daha uzun bir geçmişe sahip olan İslam Ekonomisini konuşmamız gerektiğini söyledi. Kültür Varlıkları Daire Başkanı Hüseyin Tok başkanımız vasıtasıyla Prof. Dr. Mahmut Ak hocamız ile görüştük. Rektörümüzün ilgisi beni çok heyecanlandırdı. Bu süreçte yaşadığım heyecan beni son derece mutlu etti. Biz bunun, beş yıllık bir proje olarak devam etmesi niyetindeyiz” ifadelerini kullandı.

“Uygulamaların Dayanacağı Kültürel ve Tarihsel Zemin Son Derece Önemlidir” 

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Alkan ise konuşmasında şunları dile getirdi: “Bir sistem; düşünsel bir zenginliğe, bu zenginliğe dayanan bir teorik zemine, düşünce ve teorinin uygulamaya geçirilebileceği bir habitata gereksinim duyar. Bütün bu unsurları anlamlı bir bütünlük haline getirebildiği ölçüde inandırıcı olabilir ve kitleleri peşinden sürükleyebilir. Bu çerçevede, uygulamaların dayanacağı kültürel ve tarihsel zemin son derece önemlidir. Eğer bir sistem oluşturma çabası, bir sistem arayışı ona özgünlük sağlayacak bir arka plana dayanmıyorsa başka düşünce sistemleri ve uygulamaların gölgesi altında kalmak zorundadır. Bugün bizleri bir araya getiren ‘Osmanlı Tecrübesinden Geleceğe İslam Ekonomisi’ konulu paneli bu çerçevede son derece anlamlı bir etkinlik olarak değerlendiriyorum. Bu vesile ile paneli organize eden kurumlara ve katkı sağlayanlara şükranlarımı sunuyorum. Panelin İslam Ekonomisi alanındaki çalışmalara katkı sağlaması dileğiyle sizleri saygıyla selamlıyorum.”

Program, açılış konuşmalarının ardından iki oturum ile devam etti. “İslam Ekonomisinin Gelişim Sürecinde Osmanlı Tecrübesi” adlı ilk oturumda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Karaoğlu moderatörlüğünde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kala, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut tebliğlerini sundular.

“İslam Ekonomisi ve Finansının Geleceğinde Türkiye Ekolü Vizyonu” adlı ikinci oturumda ise İstanbul Üniversitesi İslam İktisadı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Saraç moderatörlüğünde İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Monzer Khaf, Merkezi Danışma Kurulu Üyesi Temel Hazıroğlu ve Kuveyt Türk Katılım Bankası’ndan Dr. Ahmet Albayrak konuşmalarını yaptılar. 

Haber: Merve SOLAK
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü 


Öne Çıkan Haberler

X.-Aziz-Sancar-Deneysel-Tıp-Araştırma-Enstitüsü-Günleri-Gerçekleştirildi

X. Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Günleri Gerçekleştirildi

46P/Wirtanen-Kuyrukluyıldızı-İstanbul-Üniversitesi-Gözlemevi’nden-Görüntülendi

46P/Wirtanen Kuyrukluyıldızı İstanbul Üniversitesi Gözlemevi’nden Görüntülendi

İÜ-Engelliler-Uygulama-ve-Araştırma-Merkezi-Tarafından-Düzenlenen-“Devam-Eden-Konuşma”-Sergisi-Açıldı

İÜ Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Tarafından Düzenlenen “Devam Eden Konuşma” Sergisi Açıldı

TEBİP-Kapsamında-İÜ-Baltalimanı-Tesislerinde-Toplantı-Düzenlendi

TEBİP Kapsamında İÜ Baltalimanı Tesislerinde Toplantı Düzenlendi

“Ortadoğu'da-Akademik-Mirası-Koruma-Projesi”nin-İkinci-Paneli-Berlin'de-Gerçekleştirildi

“Ortadoğu'da Akademik Mirası Koruma Projesi”nin İkinci Paneli Berlin'de Gerçekleştirildi

Tunceli’de-Eğitim-Gören-Öğrenciler-“Üniversitemizi-Tanıyoruz-Projesi”-Kapsamında-İstanbul-Üniversitesi’ne-Son-Ziyaretlerini-Gerçekleştirdiler

Tunceli’de Eğitim Gören Öğrenciler “Üniversitemizi Tanıyoruz Projesi” Kapsamında İstanbul Üniversitesi’ne Son Ziyaretlerini Gerçekleştirdiler