İstanbul Üniversitesi’nde “İstanbul’un Kültür ve Turizm Elçileri: Misafir Öğrenciler” Toplantısı Gerçekleştirildi

İstanbul’un Kültür ve Turizm Elçileri: Misafir Öğrenciler Toplantısı, 1 Şubat 2019 tarihinde İÜ Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanvekili İskender Pala’nın moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz ve Millî Eğitim Bakanlığı Genel Müdürü Ahmet Emre Bilgili konuşma gerçekleştirdiler.

“Kültür Ülkelerin Devlet İşlerinden Önce Birbirlerine Kabul Ettirmeleri Gereken Bir Husus Haline Geldi”

Kültür oluşumunun son dönemde dünya siyasetindeki yerinin gittikçe arttığını belirten Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanvekili İskender Pala, “2 sene önce Antalya’da ‘G20 Zirvesi’ vardı. 26 farklı ülkeden katılımcılar ve 20 devlet başkanı bir araya gelmişti. Daha sonra o programın bir istatistiğini okudum: Dünyanın meseleleriyle alakalı olarak düzenlenen bu toplantılarda, ilgili konuların görüşüldüğü süre ile kültürel konuların görüşüldüğü süre arasında 4-5 kat fark vardı. Yani birlikte geçirdikleri süre boyunca ilgili meseleleri halletmek, bu meselelerin özünü teşkil eden; ekonomi, üst siyaset, savaşlar, açlık, mülteci sorunu gibi önemli konuları görüşmek için harcanan süre; bu konular haricinde kendi aralarında konuştukları sürenin sadece kültüre ayrılan kısmı esas meseleye ayrılan süreden 4-5 kat daha fazlaydı. Bu, bize şunu gösteriyor: Artık kültür turizminden, kültür endüstrisinden, kültür diplomasisinden ve kültüre ait birçok alandan bahsetmeye başladığımız bir çağ yaşıyoruz. Bugün iki ülke başkanı bir araya geldiğinde konuşmalarına ‘Benim şu sanatçım var’, ‘Benim tarihimde şöyle bir hadise var’, ‘Benim dünya kültürüne kattığım şöyle bir müzik, desen, renk var’ diyerek başlıyor. Yani devlet işlerinden önce birbirleriyle mücadele ettikleri, birbirlerine kabul ettirmek durumunda oldukları husus kültür oluyor” dedi.

“Uluslararası Öğrenciler İstanbul Kültürünü Dünyaya Kabul Ettirmek için Bir Fırsat”

İstanbul’da bulunan uluslararası öğrencilerin Türk kültürünü dünyaya tanıtmak konusundaki önemine dikkat çeken İskender Pala, “Kültürün var oluşu, eskiden olduğu gibi basit bir bakış açısı ile yorumlanabilecek noktayı çoktan aştı. Bugün, dünya üzerindeki insanlar ‘Ben kimim?’ sorunun hemen arkasından ‘Hangi topluma aitim?’ sorusunu soruyorlar. Bunu anlayabilmek için de iki unsura bakıyorlar: Tarihe ve kültüre. Bu noktada sizin bu soruya vereceğiniz cevap, kültürünüzün dünya kültürüne ne katabildiği ve dünya kültüründen sizin kendi kültürünüze neler alabildiğinize bağlı oluyor. Bu açıdan bakıldığında, şu anda misafir olan öğrencilerimizin her birinin kendi geçmişlerinden getirdikleri kültürel zenginlik bu şekilde sahiplenilebilir. Bu şehrin altında yer alan 23 katman kültür de yine o misafir arkadaşlarımız vasıtasıyla servis edilebilir, gönderilebilir, kabul ettirilebilir” şeklinde konuştu.

“Uluslararası Öğrencileri Üniversitelerimize Çekmek için Üniversitelerimizi Daha Nitelikli Hale Getirmektir”

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi’nde ve İstanbul’daki üniversitelerde misafir öğrencilerin konumunu belirten bir sunum gerçekleştirdi. Sunum esnasında misafir öğrencilerin İstanbul Üniversitesi’nde ve İstanbul’da bulunan üniversitelerdeki mevcutları, eğitim seviyesine ve geldikleri ülkelere göre dağılımları gibi başlıklar hakkında istatistiksel bilgiler sunan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Şehrimizde 56 üniversite bulunmaktadır. Bizler de bu üniversitelerde dünyanın çeşitli yerlerinden gelmiş çok değerli misafir öğrencileri ağırlama şerefi yaşıyoruz. Bu düzeyde öğrencileri üniversitelerimize çekmenin yolu üniversitelerimizi daha nitelikli hale getirmekten geçmektedir. Ülkemizde kendi bölgelerinde kalkınmaya öncülük edecek olan pilot üniversiteler belirlendi. Bu 10 genç üniversitenin dışında köklü üniversiteler arasından da araştırma üniversiteleri belirlendi. Bu süreç içerisinde öne çıkan 25 üniversiteden 5 tanesinin İstanbul’da bulunması İstanbul’daki eğitimin kalitesini belirtmesi açısından oldukça önemli” ifadelerini kullandı.

“Amacımız Misafir Öğrencilerimizi Bir Kültür Elçisi Olarak Yetiştirebilmek”

Uluslararası öğrencilerin İstanbul Üniversitesi’ne geldikten sonra adaptasyonlarını ve gelişimlerini destekleyen çalışmalar yaptıklarını söyleyen İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Uluslararası öğrencilerimizi sadece üniversitelerimize kaydetmek için değil, burada kendilerini ülkelerinde gibi rahat hissedebilsinler diye daha ilk günden çalışmalara başlıyoruz. Oryantasyon programları, ülke günleri, bölge tanışma yemekleri, tanıtım gezileri, uluslararası öğrenci futbol turnuvaları gibi faaliyetler ile misafir öğrencilerimizi bilgi, kültür ve sanat bakımından donanımlı hale getirip ülkemiz ve kendi ülkeleri arasındaki kültür elçileri olarak yetiştirerek mezun etmeyi amaçlıyoruz. Öncelikle kendi okudukları alanların bilgisi ile donatılmalarını ve İstanbul’un bilim, kültür ve sanat hayatından kendi paylarına düşeni almış olarak dünyaya fayda üretecek şekilde kendi ülkelerine dönmeleri öncelikli hedefimizdir. Nitekim İstanbul’daki üniversitelerde eğitim alan uluslararası öğrencilere baktığımızda birçoğu kendi ülkelerine döndüklerinde toplumlarını yönlendiren ve karar süreçlerinde yer alan kıymetli mezunlarımız olarak göze çarpıyorlar. Bu açıdan bu misafirlerimizi oldukça önemsiyoruz.”

“İstanbul’da Okumak Kitaplarda Bulamayacağınız Bilgileri Yerinde Görme Şansı Demektir”

İstanbul’da eğitim görmenin kişiye sunduğu kazanımların altını çizen İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, “Bu şehirde okumak sadece uluslararası öğrencilerimiz için değil bu ülkenin insanları için de ayrıcalıktır. Bu şehirde okumak, bu şehirde öğrenim hayatını sürdürmek, aslında tarihi yapan ve yönlendiren medeniyetlerin merkezinde eğitim görmek pek çok kitapta ulaşılamayacak bilgiyi, belgeyi, mekanları bizzat gelip görmek demektir. Tabii ki bu şehrin sahipleri olarak bunları göstermek, anlatmak, sunmak becerisine sahip olmak da bizzat bizim görevimizdir” dedi.

“Uluslararası Öğrenciler İstanbul’daki Müzeleri Ücretsiz Ziyaret Edebilecekler”

Valilik ile ortak çalışmaları sonucunda uluslararası öğrencilerin şehre adaptasyonları ve şehirdeki gelişimleri için yakın zamanda hayata geçirilecek projeler hakkında bilgiler veren Coşkun Yılmaz, “Misafir öğrencilerimizin şehre adapte olmaları için yapılması gerekenlerin bir kısmını Rektörümüz İstanbul Üniversitesi özelinde anlattı. Biz bunları çok daha sistematik, bütün şehre yayacak şekilde geliştirmek ve bazı imkanları da seferber etmek durumundayız. Rektörümüzün saydığı etkinliklerden biri olan uyum toplantıları çerçevesinde daha nitelikli, daha derinlikli, şehir ve kültürü tanımaya yönelik bir plan ve program sunmak durumunda olduğumuzu da belirtmek istiyorum. Şüphesiz tanımanın, öğrenmenin en önemli araçlarından biri gezmek, yerinde inceleme yapmaktır. Bu doğrultuda kısa sürede hayata geçirmeye çalışacağımız etkinliklerin başında misafir öğrencilerimize müzelerimize ücretsiz ziyaret imkanının sağlanması olacaktır. Uluslararası öğrencilerimize, İstanbul müzelerinde ücretsiz ve daha nitelikli, tematik gezi imkânları sunmaya çalışacağız. Bunun dışında şehir gezileri ve boğaz turları da misafir öğrencilerimiz için üzerine çalıştığımız projeler arasında yer alıyor. Bir diğer konu da turistler için hazırladığımız el rehberleri ki biz buradaki misafir öğrencilerin bizden ve turistlerden farklı bir grup olduklarını kabul ederek onlar için de İstanbul’a dair bir el kitabı hazırlamayı görev edindik” ifadelerinde bulundu.

“Misafir Öğrenci Sayısının Artışına Karşı Hazırlıklı Olmamız Gerek”

Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısının yıllara göre artış gösterdiğinin altını çizen Millî Eğitim Bakanlığı Genel Müdürü Ahmet Emre Bilgili konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Türkiye’de öğrenim gören misafir öğrencilerin sayısı gittikçe artıyor. Bu, ülkemiz açısından güzel bir şey. Çünkü bu durumu besleyen unsurlar var. Bu unsurlardan birincisi: Türkiye artık yükseköğretim açısından, lisansüstü eğitim açısından ilk cazibe ülkesi olmaya başladı. İkincisi: Yurtdışı Türkler Başkanlığı’mızın verdiği burslar sayesinde Türkiye’de okumak isteyen fakat durumu el vermeyen başarılı öğrenciler de misafirimiz olabiliyor. Üçüncü, belki de en büyük faktör ise ilerleyen dönemlerde şu olacak: Bildiğiniz gibi Türkiye Maarif Vakfı kuruldu. Bu vakıf kapsamında dünyanın her tarafında okullarımız açılmaya başlandı ve mezun vermeye bile yaklaştı. Bizim amacımız, dünyanın bu çeşitli yerlerinde ortaöğrenimden mezun edeceğimiz gençleri Türkiye’ye getirip eğitimlerine burada devam etmelerini sağlamak olacaktır. Bu konuda başarılı olan öğrencilerin de Maarif Bursu ile desteklenmesi amaçlarımız arasında yer alıyor. Bu ne anlama geliyor? Bu, Türkiye’deki üniversitelerin misafir öğrenci sayısının önümüzdeki yıllarda daha da artacağı anlamına geliyor. Dolayısıyla bizim bu artışa hazırlıklı olmamız gerekiyor.”

“İstanbul’daki Üniversiteler ile Ortak Faaliyet Gösteren İstanbul Uluslararası Öğrenci Ofisi Kurulacak”

Yapılan uzun görüşmelerin ardından karara bağlanan İstanbul Uluslararası Öğrenci Ofisi’nin müjdesini de veren Ahmet Emre Bilgili, “Her üniversitemizde misafir öğrencilerimiz için, karşılaştıkları sorunları çözebilecekleri, onlara yardımcı olmaları için kurulmuş bir birim var. Buna ‘Yabancı Öğrenci Ofisi’ deniyor. Biz de İstanbul Valiliği ile birlikte İstanbul’daki tüm üniversitelerdeki Yabancı Öğrenci Ofisi Başkanları ile bir toplantı yaptık. O toplantının sonucunda vardığımız karar şu oldu: Biz, ülkemize eğitim görmeye gelmiş misafir öğrencilerimizin öncelikle barınma sorunu, burs sorunu, eğitim sorunu, güvenlik sorunu gibi temel sorunlarını çözeceğiz. Ancak bundan sonra onları kültür sanat yönünden besleyerek kültür aidiyetimizi onlara aşılayabiliriz. İşte bu yüzden en kısa zamanda İstanbul’daki bütün öğrenci ofisleri ile ortak olarak faaliyet gösterecek olan bir ‘İstanbul Uluslararası Öğrenci Ofisi’ kurmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Toplantı, katılımcıların sorularının cevaplanması ve toplu hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.

Haber: Ecem Yıldız ERGÜN
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü



Öne Çıkan Haberler

2019 Akademik Teşvik Puanları Açıklandı

İÜ-Rektörü-Prof.-Dr.-Mahmut-Ak-İÜ-Diş-Hekimliği-Fakültesi-Öğretim-Üyeleri-ile-Bir-Araya-Geldi

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak İÜ Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyeleri ile Bir Araya Geldi

Üniversite-Hastaneleri-Birliği-Derneği-Olağanüstü-8.-Genel-Kurulu-Toplantısı-İstanbul-Üniversitesi-Ev-Sahipliğinde-Gerçekleştirildi

Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Olağanüstü 8. Genel Kurulu Toplantısı İstanbul Üniversitesi Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi

İstanbul-Üniversitesi’nden-TÜBİTAK-Sanayi-Doktora-Programına-Destek

İstanbul Üniversitesi’nden TÜBİTAK Sanayi Doktora Programına Destek

Arş.-Gör.-Dr.-Erdem-Özkan-Doktora-alanında--“En-İyi-Tez-Ödülü”ne-Layık-Görüldü

Arş. Gör. Dr. Erdem Özkan Doktora alanında “En İyi Tez Ödülü”ne Layık Görüldü

TÜBİTAK-Uluslararası-Lider-Araştırmacılar-Programı-Tanıtım-ve-Bilgilendirme-Toplantısı-Gerçekleştirildi

TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi