İstanbul Üniversitesi’nde “Güçlü Çocuk Güçlü Toplum Projesi” Toplantısı Gerçekleştirildi

“Güçlü Çocuk Güçlü Toplum Projesi” açılış toplantısı 28 Kasım 2018 tarihinde İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmaları İstanbul Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Mihriban Arslan Büyük, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Akgül, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın ve İstanbul Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sedat Murat tarafından gerçekleştirildi.

“Zihniyet Dönüşümü Yapmak İstiyorsak Buna Çocuklardan Başlamalıyız” 


İstanbul Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Mihriban Arslan Büyük, “Bugün burada bir hayali gerçekleştirmek için toplandık. Kadın konuk evlerinde anneleriyle hizmet alan çocuk sayısına baktığımızda, bu sayısın neredeyse kadın sayısına eşit olduğu görülmektedir. Hepimizin bildiği gibi, şiddet en fazla çocukları etkilemektedir. ‘Nasıl olsa çocuktur anlamaz’ diyerek onların nasıl etkilendiklerini göz ardı ediyoruz. Şiddet, görerek ve duyarak nesilden nesile aktarılan bir olgudur. Eğer bizler, bir zihniyet dönüşümü yapmak istiyorsak buna çocuklardan başlamalıyız. Bunun için de annelerimizi güçlendirerek farkındalıklarını arttırmalıyız. Bu nedenle, bu alanda hizmet veren meslek elemanlarını da güçlendirmeliyiz. Bu açıdan şiddetsiz bir dünya, projemiz için son derece anlamlı ve önemlidir” ifadelerini kullandı.

“Toplumumuzdaki En Büyük Reformu Çocukları Hedefe Koyarak Gerçekleştireceğiz”

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Sağlık Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Akgül, Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin diğer fakültelerden farklı olduğunu belirterek “Fakültemizde hem sağlık bilimleri hem de sosyal bilimler eğitimi verilmektedir. Bu da toplumun sağlığı için son derece önemlidir. Hem sosyolojik olarak hem de biyolojik olarak toplumu değerlendirmekte ve eksik olanı tespit etmekteyiz. Bu bakımdan İstanbul Kalkınma Ajansı’nın hedefleri doğrultusunda projeler hazırlamaktayız. Projelerin devamlılığı çok önemlidir. Buna göre de proje ekiplerimizi düzenliyoruz. Çocuklarla ilgili tespitlerimize gelirsek, toplumumuzdaki en büyük sorunlardan bir tanesi hareketsizliktir. Bizler, doktora gelen herkese yürüme, koşma önerilerinde bulunuyoruz. Ancak belli bir yaştan sonra bu alışkanlıkları kazanmak son derece zordur. Bu nedenle toplumumuzdaki en büyük reform çocukları hedefe koyarak, işe onlardan başlamaktır. Bu tür projelerin amacı da çocukluktan itibaren toplumu hazırlamaktır” şeklinde konuştu.

“Bugünün Çocukları Yarının Büyükleri Olacaklar”


Böyle bir projenin içerisinde iki farklı üniversite olarak yer almaktan duyduğu mutluluğu dile getiren İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın “Özellikle Sağlık Bilimleri Fakültemiz derece aktif olarak bu tip projeleri desteklemektedir. Bugünün çocukları yarının büyükleri olacaklar. Bundan dolayı özellikle çocuklar üzerine yoğunlaşan böyle bir projenin içerisinde olmaktan mutluluk duymaktayız. Kadına olan ilginin istenen düzeye ulaştığı ancak onların çocuklarının yeterli derecede eğitilmediği ve sahiplenilmediği tespit edilmiştir. Bu proje de çocuklara sahip çıkılmasını sağlayacak bir gelecek hedeflemektedir. Ülkemizde sadece bizler yokuz. Ülkemize misafir olarak gelen ve burada çocuk sahibi olanlar da var. Onların da topluma ve dünyaya kazandırılması gerekmektedir” vurgusu yaptı.

“Çocuk ve Gençlik Sorununu Halleden Toplumlar, Geleceklerini Teminat Altına Almışlardır”

Önemli bir projenin açılışı için bir araya geldiklerini vurgulayarak sözlerine başlayan İstanbul Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sedat Murat, “Sosyal sorunlar, insanlık tarihi kadar eskidir. Ancak modernleşmenin başlamasıyla yeni sorunlar da ortaya çıkmaya başlamıştır. Sanayi öncesi toplumlarda bu tür sorunlar, geleneksel kurumlar vasıtasıyla çözülmekteydi. Bunun en güzel örneğini Osmanlı Devleti’ndeki vakıflarda görmekteyiz. Çağdaş dünyada eşi benzeri olmayan çok farklı vakıflar söz konusuydu. Modern dünya, gelişme adına aileyi parçalayarak küçültmüştür. Günümüzde tek ebeveynli aileler yaygınlaşmaktadır. Bugün, bütün olumlu gelişmelere ve imkanlara rağmen artmaktadır. Sosyal politika bu sorunlar nedeniyle ortaya çıkmıştır. İşçilerin haklarını savunmakla başlayan sosyal politikalar, bugün sınırlarını genişletmiştir. Sokak çocukları, korunmaya muhtaç çocuklar, gençler ve kadınlar bu politikaların içerisine dahil olmuştur. Burada özeleştiri yapmamız gerekmektedir. Güzel evlerde yaşayan bizler bu sorunların uzağında kalmaktayız. Bu sorunlara daha yakından şahit olmak gerekmektedir. Bu projeyle bir kanayan yaraya daha çare aranmaktadır. Böyle güzel bir projenin güzel sonuçlar vereceğini düşünüyorum. Hem biyolojik hem de psikolojik gelişimlerinin başlangıcında olan bu çocuklara şefkat göstermek gerekmektedir. Çocuk ve gençlik sorununu halleden toplumlar, geleceklerini teminat altına almışlardır. Üniversitelerin en önemli görevleri eğitimdir ancak bunun yanında toplumsal görevleri de vardır” dedi.

“Projenin Amacı Çocuklara Sağlıklı Sosyalleşme Becerileri Kazandırmaktır”

Açılış konuşmalarının ardından projenin tanıtılması amacıyla konuşma yapan İstanbul Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Proje Koordinatörü Emine Üzüm Tan, projenin amacını şu şekilde ortaya koydu: “Projenin genel amacı aile içi şiddet tanığı çocukların psikososyal, bilişsel ve zihinsel değerlendirmelerinin yapılması, meslek elemanlarının yetkinliğinin arttırılarak çocuğun mevcut psikolojik durumunu tespit ederek hızlı ve efektif bir sağaltımı sağlayıcı bir destek terapisi uygulayabilir hale getirilmesidir. İstanbul’da yaşayan çocukların orta ve uzun vadede dönüşen ekonomik ve sosyal yapıya entegrasyonunu sağlayacak şekilde iyi olma halinin arttırılması genel hedefini taşımaktadır. Projenin özel amacı ise Kadın Konukevlerinde kalma süreçleri boyunca gerçekleştirilen destekleyici terapilerle, çocukların yaşamlarında sağlıklı tutum ve davranış geliştirebilmelerini sağlamak, ebeveynleri ve akranlarıyla güçlü ve sağlıklı sosyalleşme becerileri kazanmaktır.” 


“İçe Dönük Çocuklar İçin Sanat Terapisi Son Derece Faydalı Bir Eğitimdir”


Proje kapsamında verilecek olan eğitimlere değinen İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Üniversite Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Reyhan Saydam ise konuşmasında, “Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na teşekkür ederim. Önceki projemizin sonuçları çok olumlu olduğundan bu projeye başlama ihtiyacı duyduk. Bu proje kapsamında çocuklara Bir İnsan Çiz Testi, Bir Aile Çiz Testi ve Tılsımlı Aile Testi uygulanacaktır. Bu testler uygulama açısından son derece kolay olduğu gibi sonuçları açısından da son derece faydalıdır. Bu proje aynı zamanda hem çocuklara yönelik hem de meslek elemanlarına yönelik çeşitli eğitimleri de kapsamaktadır. Mahremiyet Eğitimi, Sınır Seçenekleri Eğitimi ve Bağlanma Teorisi Eğitimi projede yer alan eğitimlerdir. Ayrıca kadın sığınma evlerindeki çocuklar için Sanat Terapisi de uygulanacaktır. Sanat Terapisi son derece sağlıklı sonuçlar vermektedir. İçe dönük çocuklar için Sanat Terapisi içlerinde yaşadıkları dünyayı dışarı yansıtmak açısından son derece faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Toplantı, toplu hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından son buldu.
Haber: Merve Solak
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü



Öne Çıkan Haberler

“Etnografik-Fotoğraf-Sergisi”-Açıldı

“Etnografik Fotoğraf Sergisi” Açıldı

İÜ-Rektörü-Prof.-Dr.-Mahmut-Ak’ın-Başkanlığında-YÖK-Kalite-Kurul-Toplantısı--Gerçekleştirildi

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın Başkanlığında YÖK Kalite Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

“Bolivarcı-Devrimde-Kadının-Rolü”-Konferansı-Gerçekleştirildi

“Bolivarcı Devrimde Kadının Rolü” Konferansı Gerçekleştirildi

İstanbul-Üniversitesi-ile-Uluslararası-Balkan-Üniversitesi-Arasında-Ortak-Diploma-Programı-Çalışmaları-Başlatıldı

İstanbul Üniversitesi ile Uluslararası Balkan Üniversitesi Arasında Ortak Diploma Programı Çalışmaları Başlatıldı

Satınalma-ve-Tedarik-Zinciri-Konferansı-ve-Ödül-Töreni-İstanbul-Üniversitesi’nde-Gerçekleştirildi

Satınalma ve Tedarik Zinciri Konferansı ve Ödül Töreni İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

İstanbul Üniversitesi Kan Bağışı Kampanyası