İstanbul Üniversitesi’nde ‘Engellilik Araştırmaları Paneli’ Düzenlendi

İÜ Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde düzenlenen ‘Engellilik Araştırmaları Paneli’, İÜ İletişim Fakültesi Cep Sineması’nda gerçekleştirildi.

İÜ Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın açılış konuşması olan ‘3 Aralık Bildirisi’ni okudu.

“Erişilebilir, Eşit ve Engelsiz Bir Yaşam İçin Katılımcı Yaklaşım”

Dünyada yaklaşık 1 milyar kişinin herhangi bir biçimde engelli olduğunun kabul edildiğini belirten Prof. Dr. Resa Aydın, “Engellilik; yoksulluk, işsizlik, sağlıksızlık ve hatta ölüm riskini arttıran bir durumdur. Birleşmiş Milletler’in 1992 yılında ‘Dünya Engelliler Günü’ olarak kabul ettiği tarih olan 3 Aralık’ta dünyanın; hiç kimsenin dışlanmadığı, erişilebilir, hak temelli ve eşitlikçi tutumların hakim olduğu bir yer olması için sesimizi yükseltiyoruz” dedi.
 
Engelli çocuk ve yetişkinlerin ekonomik, sosyal, politik ve kültürel açıdan yasal haklarından yararlanma konusunda sorunlar yaşadığını vurgulayan Prof. Dr. Resa Aydın, “Bugün Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme ile Birleşmiş Milletler’e üye 161 ülke tarafından engelli hakları ulusal yasal düzeyde, 92 ülkede ise uluslararası yasal düzeyde güvence altına alınmış görünüyor. Ancak mevzuat ve uygulamada engelli hakları açısından durum farklıdır. Bugünlerde Türkiye’de engelli hakları ile ilgili durum hakkında gölge rapor hazırlıkları devam ediyor. Sevindirici olan gelişme, geçtiğimiz yıllara göre daha fazla sayıda akademik ve sivil inisiyatifin engelli hakları konusunda çalışma yapmakta oluşudur” şeklinde konuştu.

İÜ Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak, engellilik çalışmalarının katılımcı yaklaşımla yapılmasını savunduklarını söyleyen Prof. Dr. Resa Aydın, “Katılımcı yaklaşım; yapılacak bütün uygulamalarda, planlama aşamasından itibaren engelli çocuk ve yetişkinlerin, ailelerinin, araştırma yapan bilim insanlarının, engelli kişilere hizmet veren uzmanların ve hizmetleri planlayan politikacıların birlikte ortak çalışmasını öngörür. Bu konuda politika üreticileri, bilim insanları ve sivil toplum temsilcileri anahtar görevi üstlenmelidir. Toplumun bütün kesimlerini dahil eden, hiç kimseyi dışarda bırakmayan katılımcı yaklaşımla, ‘herkes için erişilebilir, eşit ve engelsiz bir yaşam’ mümkün olacaktır” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmasının ardından Öğr. Gör. Mestinaz Gündaş’ın ‘Canıım’ filmi ile İÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Güven Büyükbaykal, Dr. Öğr. Üyesi Ümit Sarı, Dr. Öğr. Üyesi Onur Akyol, Dr. Öğr. Üyesi Mesut Aytekin’in ‘Engelli Bireylerin Topluma Kazandırılmasında Sporun Rolü ve Medyaya Yansımaları’ kısa film gösterimleri yapıldı.

Panelde, Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesindeki Engellilik Araştırmaları yüksek lisans öğrencilerinden Açelya Sarıkaya “Türkiye’nin En Yaşanılır 20 Beldesinde Engelli Söylemi”, Büşra Tın ”Engelli Bireyler Medyada Nasıl Temsil Ediliyor?”, Neslihan Şahiner Çırak “Engellilerin Eğitim Hakkı”, Ogün Karslı “HIV ve Etiketlenme”, Serap Karadere “Mithat Enç’in Engellilik Alanına Katkıları”, Zeynep Koloğlu “Sağır Toplumu ve Kültürü Engellik mi? Dilsel Azınlık mı?” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.

Panel, teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.

İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü


Öne Çıkan Haberler

Türkmenistan’ın-Daimî-Tarafsızlığı’nın-23.-Yıl-Dönümü-ve-12-Aralık-Dünya-Tarafsızlık-Günü-Paneli-İstanbul-Üniversitesi’nde-Gerçekleştirildi

Türkmenistan’ın Daimî Tarafsızlığı’nın 23. Yıl Dönümü ve 12 Aralık Dünya Tarafsızlık Günü Paneli İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

İstanbul-Üniversitesi-Yayınevi-Geliştirme-Projesi---Dergiler-ve-Kitaplar-Toplantısı-Gerçekleştirildi

İstanbul Üniversitesi Yayınevi Geliştirme Projesi - Dergiler ve Kitaplar Toplantısı Gerçekleştirildi

10.-Uluslararası-İslam-ve-Ekonomi-Sempozyumu-İstanbul-Üniversitesi’nde-Gerçekleştirildi

10. Uluslararası İslam ve Ekonomi Sempozyumu İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

6.-Uluslararası-Yükseköğretimde-Kalite-Kongresi-İstanbul-Üniversitesi’nde-Başladı

6. Uluslararası Yükseköğretimde Kalite Kongresi İstanbul Üniversitesi’nde Başladı

Prof.-Dr.-Türkan-Olcay-Bibliografik-Sözlükte-Yer-Aldı

Prof. Dr. Türkan Olcay Bibliografik Sözlükte Yer Aldı

Tunceli'de-Eğitim-Gören-Öğrenciler--İstanbul-Üniversitesi'ni-Ziyaret-Etmeye-Devam-Ediyor

Tunceli'de Eğitim Gören Öğrenciler İstanbul Üniversitesi'ni Ziyaret Etmeye Devam Ediyor